Matematiksel Nesnelerin Yapısı ve Temsiller: Klasik Semiyotik Üçgenin Geometri Öğretimine Yansımalarının Analizi

Cilt: 27 Sayı: 1 1 Nisan 2014
  • Menekşe Seden Tapan-broutın
PDF İndir
EN TR

Matematiksel Nesnelerin Yapısı ve Temsiller: Klasik Semiyotik Üçgenin Geometri Öğretimine Yansımalarının Analizi

Öz

Bu çalışmanın temel amacı çizimler ve matematiksel nesneler arasındaki ilişkileri incelemeyi sağlayan Gönderge-Gösteren-Gösterilen klasik semiyotik üçgenini temel alan kuramsal çerçeveyi tanıtmaktır. Bu amaca ulaşmak için, sınıf öğretmeni adaylarına çembere dışındaki bir noktadan teğet çizimi kağıt-kalem ve dinamik geometri ortamlarında yaptırılmıştır. Bu çizimler esnasında, öğretmen adaylarının gösterende oluşan değişimleri yorumlama süreçleri ve bu değişimlerin gösterilene olan katkısı, gönderge ve gösterilen arasındaki ilişkiler bağlamında incelenmiştir. Çalışma nitel bir araştırmadır ve uygulama kısmı iki aşamadan oluşmaktadır. İlk olarak öğretmen adayları çembere dışındaki bir noktadan teğet çizme çalışmasını kağıt-kalem ortamında, daha sonra aynı etkinliği dinamik geometri ortamında yapmışlardır. Kağıt-kalem ile yapılan çizimlerde öğretmen adaylarının görsel eleman kullanarak çizim yaptıkları, dinamik geometri ortamında yapılan çizimlerde ise geometrik özellik arayışına girdikleri görülmüştür. Araştırmanın sonucunda, bir gösteren olarak kağıt-kalem ortamında çizimlerin yetersiz kaldığı, dinamik çizimlerin ise çemberde teğet kavramının gösterileninde ilgili göndergeye yakınlaşma sağladığı sonucuna varılmıştır

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Anton, J.; Vlastos, G.; Mourelatos, A.; Turnbull, R.; Mueller I. (1984). Science and the sciences in Plato, Revue d'histoire des sciences, 37 (1), 82-83.
  2. Balacheff Nicolas, Guillerault M., Laborde C. (1981). Situations expérimentales de communication en mathématique. In: Langage et société, supplément au n°17, Pratiques langagières et stratégies de communication. Terrains, méthodes d'enquête et d'ananlyse, 30-34.
  3. Brousseau, G. (1995) Promenade avec THALES, entre la Maternelle et l'Université. In Autour de Thalès, (pp. 87 -124). IREM de Lyon Villeurbanne.
  4. Brousseau, G. (1998). Théorie des situations didactiques en mathématiques. Grenoble : La Pensée Sauvage éditions
  5. Çalışkan-Dedeoğlu, N. (2006) Usages de la geometrie dynamique par des enseignants de college. Des potentialites a la mise en œuvre: quelles motivations, quelles pratiques ?. These d’Etat, Universite Paris 7 – Denis Diderot.
  6. Dahan, J.J. (2005). La démarche de découverte expérimentalement médiée par Cabri-Géomètre en mathématiques Un essai de formalisation à partir de l’analyse de démarches de résolutions de problèmes de boîtes noires. These d’Etat, Université Joseph Fourier-Grenoble 1.
  7. De Saussure, F. (1916). Cours de Linguistique Générale. Paris: Payot.
  8. Duval, R. (1988). Pour une approche cognitive des problèmes de géométrie en termes de congruence. Annales de didactique et de sciences cognitives, 1, 57-74.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Menekşe Seden Tapan-broutın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Nisan 2014

Gönderilme Tarihi

14 Kasım 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 27 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Tapan-broutın, M. S. (2014). Matematiksel Nesnelerin Yapısı ve Temsiller: Klasik Semiyotik Üçgenin Geometri Öğretimine Yansımalarının Analizi. Journal of Uludag University Faculty of Education, 27(1), 255-282. https://doi.org/10.19171/uuefd.49474
AMA
1.Tapan-broutın MS. Matematiksel Nesnelerin Yapısı ve Temsiller: Klasik Semiyotik Üçgenin Geometri Öğretimine Yansımalarının Analizi. Journal of Uludag University Faculty of Education. 2014;27(1):255-282. doi:10.19171/uuefd.49474
Chicago
Tapan-broutın, Menekşe Seden. 2014. “Matematiksel Nesnelerin Yapısı ve Temsiller: Klasik Semiyotik Üçgenin Geometri Öğretimine Yansımalarının Analizi”. Journal of Uludag University Faculty of Education 27 (1): 255-82. https://doi.org/10.19171/uuefd.49474.
EndNote
Tapan-broutın MS (01 Nisan 2014) Matematiksel Nesnelerin Yapısı ve Temsiller: Klasik Semiyotik Üçgenin Geometri Öğretimine Yansımalarının Analizi. Journal of Uludag University Faculty of Education 27 1 255–282.
IEEE
[1]M. S. Tapan-broutın, “Matematiksel Nesnelerin Yapısı ve Temsiller: Klasik Semiyotik Üçgenin Geometri Öğretimine Yansımalarının Analizi”, Journal of Uludag University Faculty of Education, c. 27, sy 1, ss. 255–282, Nis. 2014, doi: 10.19171/uuefd.49474.
ISNAD
Tapan-broutın, Menekşe Seden. “Matematiksel Nesnelerin Yapısı ve Temsiller: Klasik Semiyotik Üçgenin Geometri Öğretimine Yansımalarının Analizi”. Journal of Uludag University Faculty of Education 27/1 (01 Nisan 2014): 255-282. https://doi.org/10.19171/uuefd.49474.
JAMA
1.Tapan-broutın MS. Matematiksel Nesnelerin Yapısı ve Temsiller: Klasik Semiyotik Üçgenin Geometri Öğretimine Yansımalarının Analizi. Journal of Uludag University Faculty of Education. 2014;27:255–282.
MLA
Tapan-broutın, Menekşe Seden. “Matematiksel Nesnelerin Yapısı ve Temsiller: Klasik Semiyotik Üçgenin Geometri Öğretimine Yansımalarının Analizi”. Journal of Uludag University Faculty of Education, c. 27, sy 1, Nisan 2014, ss. 255-82, doi:10.19171/uuefd.49474.
Vancouver
1.Menekşe Seden Tapan-broutın. Matematiksel Nesnelerin Yapısı ve Temsiller: Klasik Semiyotik Üçgenin Geometri Öğretimine Yansımalarının Analizi. Journal of Uludag University Faculty of Education. 01 Nisan 2014;27(1):255-82. doi:10.19171/uuefd.49474

Cited By