Türk İmalat Sanayinde İhracat ve İnovasyon Arasındaki İlişki
Öz
Posner’in (1961) “teknoloji açığı teorisi” ve Vernon’un (1966) “ürün dönemleri teorisi” inovasyonun piyasa gücüne neden olduğunu ve ihracatı kolaylaştırdığını öngörür. Diğer yönden ihracatçı firmalar, performanslarını artırıcı yönde etkileyen inovasyon sürecine daha yoğun şekilde maruz kalırlar. Bu teorik yaklaşımlar ihracat ve inovasyon arasındaki nedensellik ilişkisinin yönü hakkında farklı öngörülerde bulunurlar. Bu araştırma 2008-2013 dönemleri itibariyle Türk İmalat Sanayii endüstri kolları için ihracat yoğunluğu ve ar-ge yoğunluğu arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırma analiz yöntemi İki Aşamalı Sistem Genelleştirilmiş Momentler Metodudur. Araştırmada nedensellik ilişkisi iki modelle ifade edilmiş ve Wald Testine dayanarak incelenmiştir. Birinci model olan ihracat modelinin bağımsız değişkenleri ar-ge yoğunluğu ve reel döviz kuru endeksidir. Ar-ge modelinin bağımsız değişkenleri ise, ihracat yoğunluğu ve rekabet düzeyini gösteren Herfindahl-Hirsckman Endeksidir. Elde edilen bulgular sonucunda ar-ge yoğunluğundan ihracat yoğunluğuna doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi olduğu bulunmuştur. Bu sonuç Posner’in (1961) “teknoloji açığı teorisi” ile Vernon’un (1966) “ürün dönemleri teori”lerinin inovasyon ve ihracata ilişkin öngörülerinin Türk İmalat Sanayi’nde geçerli olduğunu desteklemektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aghion, Philippe ve Peter Howitt. (1992), “A Model of Growth Through Creative Destruction”, Econometrica, 60 (2), 323-351.
- Anderson, T. W., ve Hsiao, C. (1981), “Estimation of Dynamic Models with Error Components”, Journal of the American Statistical Association, 76, 375, 598-606.
- Anderson, T. W., ve Hsiao, C. (1982), “Formulation and Estimation of Dynamic Models Using Panel Data”, Journal of Econometrics, 18, 47-82.
- Arellano M., ve Bond, S. (1991), “Some Tests of Specification for Panel: Monte Carlo Evidence and An Application to Employment Equations”, Review of Economic Studies, 58, 277-297.
- Arellano M., ve Bover, O. (1995), “Another Look at the Instrumental Variable Estimation of Error-Components Models”, Journal of Econometrics, 68, 29-51.
- Arrow, K. J. (1962), “The Economic Implications of Learning by Doing”, The Review of Economic Studies, 29 (3), 155-173.
- Aw, B. Y., M. J. Roberts, ve D. Yi Xu. (2011), “R&D Investment, Exporting, and Productivity Dynamics”, American Economic Review, 101(4), 1312-44.
- Baltagi, B. H. (2005), Econometric Analysis of Panel Data, Third Edition, John Wiley&Sons, Ltd., England.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Aykut Karakaya
*
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Seymur Ağazade
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Selçuk Perçin
KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
20 Ekim 2017
Gönderilme Tarihi
5 Temmuz 2017
Kabul Tarihi
31 Ağustos 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 3 Sayı: 2
Cited By
TÜRK İMALAT SANAYİNİN GENEL GÖRÜNÜMÜ VE SEÇİLMİŞ ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRILMASI
Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.25287/ohuiibf.947659Avrupa Ülkelerinde İnovasyon ve Dış Ticaret Arasındaki İlişki
Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.17065/huniibf.1003460