Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

SHAPING GASTRONOMY IN DESTINATIONS WITH DIFFERENT CULTURES AND BELIEFS: NORTH CYPRUS EXAMPLE

Yıl 2021, Cilt: 5 Sayı: 2, 707 - 719, 05.05.2021
https://doi.org/10.47525/ulasbid.887211

Öz

Gastronomy tourism, which is the most popular tourism type of the 21st century, interacts with many phenomena around it such as nutrition. The focus of gastronomy and nutrition concepts is human. Therefore, in this study, information about the concepts of belief and culture, which are the most important guides of gastronomy and nutrition, has been given and the concept of gastronomy in the Turkish Republic of Northern Cyprus has been examined. In the conclusion part, it is tried to provide information to the sector about the benefits of tourism activities in destinations such as Northern Cyprus, where there is a variety of beliefs and cultures in the field of gastronomy tourism.

Kaynakça

  • Sarıışık, M., & Özbay, G. (2015). Gastronomi Turizmi Üzerine Bir Literatür İncelemesi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(2), 264-278.
  • Myhrvold, N. (2011). The Art in Gastronomy A Modernist Perspective. Gastronomica: The Journal of Food and Culture, 11(1), 13-23.
  • Özdemir, G., & Dülger Altıner, D. (2019, Haziran). Gastronomi Kavramları ve Gastronomi Turizmi Kavramları Üzerine Bir inceleme. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(1), 1-14.
  • Şahin, G. G., & Enver, G. (2015). Gastronomy Tourism As a Commodity Destination Marketing: A Research of İstanbul's Gastronomy Tourism Potential. Journal of Gastronomy and Tourism Studies, 131-154.
  • Zengin, B., & Erkol Bayram, G. (2020). Gastronomi Turizmi Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/286250190
  • Altaş, A. (2017). Ülke Tanıtım Çalışmaları Kapsamında Kullanılan Gastronomik Ögeler: "Home of Turkey" Kampanyası Afişleri Üzerine Bir Araştırma. Journal of Gastronomy and Tourism Studies, 5(2), 81-102.
  • Çalışkan, O. (2013). Destinasyon Rekabetçiliği ve Seyahat Motivasyonu Bakımından Gastronomik Kimlik. Journal of Gastronomy and Tourism Studies, 39-48.
  • Erdem, R., Adıgüzel, O., & Kaya, A. (2010, Ağustos-Aralık). Akademik Personelin Kurumlarına İlişkin Algıladıkları ve Tercih Ettikleri Tercih Ettikleri Örgüt Kültürü Tipleri. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi(36), 73-88.
  • Şahin, S. (2004). A Study of School Culture with Some Features of School as Perceived by Teachers and Principlas. Educational Administration in Theory and Practice(39), 458-474.
  • Aydemir, A. (2012). Kutadgı Bilig ve Divanu Lügât-it-Türk'e Göre "Saç-Sakal" Kültürü Üzerine. Turkish Studies, 7(3), 329-350.
  • Işık, N. E. (2009). Kültürel Bir Kimlik Olarak Delikanlılığın Yükselişi. Doğu Batı Düşünce Dergisi(15), 121-130.
  • Eliot, T. (1987). Kültür Üzerine Düşünceler. Ankara: Kültür Bakanlığı.
  • Durlu Özkaya, F., & Sarıcan, B. (2014). Latin Amerika Mutfağının Kültürel Etkileşim Yolu. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2, 36-45.
  • Gürsoy, Y. (2017). Giresun Merkez Yöresinde Gastronomi Turizmi Üzerine Genel Bir Değerlendirme. Journal of International Social Research, 10(51), 1296-1304.
  • Yılmaz Akçagözoğlu, E., & Koday, S. (2019). Kültürel Coğrafya Bakımından Osmaniye İlinin Kültürü. Journal of Graduate School of Social Sciences, 23(2), 537-552.
  • Kodaş, D., & Dikici, E. (2012). Ahlat Kırsal Bölgesinde Gastronomi Turizminin Muhtemel Toplumsal EtkileriÜzerine Nitel Bir Araştırma. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(2), 51-68.
  • Scarpato, R. (2002). Tourism and Gastronomy. (A.-M. Hjalager, & G. Richards, Eds.) Taylor and Francis Group.
  • Oktay, S., & Sadıkoğlu, S. (2018, Haziran). The Gastronomic Cultures' Impact on the African Cuisine. Journal of Ethnic Foods, 5(2), 140-146. Mauss, M. (2006). Techniques of the Body. Taylor and Francis , 70-88.
  • Shipman, D., & Durmuş, B. (2017). The Effect of Culture on Food Consumption; a Case of Special Religious Days in Turkey. Journal of Food Research, 6(2), 92-99.
  • Tiger, L. (2020, April). Retrieved from Social Issues Research Center: http://www.sirc.org/articles/tigerpleasure.html
  • Keskin, Y. M. (2014). Generality Over the Relations of Religion and Society. Journal of Religious Studies Academic Research, 5(2), 7-21.
  • Shermer, M. (2020). How We Believe: The Search for God in an Age of Science. W.H. Freeman and Co. Ltd.
  • Bloom, P. (2012). Religion, Morality, Evolution. Annual Reviews, 63, 179-199.
  • Wilson, E. O. (2006). On Human Nature. Hardward University Press.
  • Emmons, R. A., & Paloutzian, R. (2003). The Psychology of Religion. Annual Reviews, 54, 377-402.
  • Geertz, C. (2010). The Interpretatón of Cultures. Dost Bookstore.
  • Foster, M. L. (1994). Symbolism: The Foundation of Culture. Routledge.
  • Mutangi, T. (2008). Religion, law and human rights in Zimbabwe. African Human Right in Zimbabwe, 526-545.
  • Emmons, R., & F. Paloutzian, R. (2003). The Psychology of Religion. Research Gate(53), 377-402.
  • Zulling, K. J., Ward, R. M., & Horn, T. (2006, Ocak). The Association Between Perceived Spirituality, Religiosity, and Life Satisfaction: The Mediating Role of Self-Rated Health. Social Indicators Research, 255-274.
  • Filedhouse, P. (1998). Food and Nutrition: Customs and Culture. Canada: Stanley Thornes.
  • Eastwood, M. (1997). Principles of Human Nutrition. Chapman and Hall.
  • Sabaté, J. (2004). Religion, Diet and Research. British Journal of Nutrition, 199-201.
  • Ossa, J. S. (2020). Foods and Goods. Research Gate, 1-3.
  • Staubli, T. (2016). Cultural and Religious Impacts of Long-Term Cross-Cultural Migration Between Egypt and the Levant, in Journal of Ancient Egyptian Interconnections. Journal of Ancient Egyption Interconnections, 50-88.
  • Emiroğlu, K., & Aydin, S. (2019). Antroploji Sözlüğü. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Ivakhiv, A. (2007). Religion, Nature, and Culture: Theorizing the Field. Journal for the Study of Religion, Nature and Culture, 48-57. Dawson, C. (1948). Religion and Culture. Ams Pr Inc.
  • Dawson, C. (2020, April 20). A Bibliography. The Hardward Theological Review, 66(2), 177-206.
  • Akkuş, G. (2017). Kış Turizmi Destinasyonunda Yaşanan Unutulmaz Turizm Deneyimleri: Kültürlerarası Karşılaştırma. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14(3), 223-236.
  • Birdir, K., & Akgöl, Y. (2015). Gastronomi Turizmi ve Türkiye’yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Gastronomi Deneyimlerinin Değerlendirilmesi. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 3(2), 57-68.
  • Cömert, M., & Durlu Özkaya, F. (2004). Gastronomi Turizminde Türk Mutfağının Önemi. Journal of Gastronomy and Tourism Studies, 2(2), 62-66.
  • Keskin, Y. (2014). Generality Over the Relations of Religion and Society. Journal of Religious Studies Academic Research, 5(2), 7-21.
  • Zağralı, E., & Akbaba, A. (2015). Turistlerin Destinasyon Seçiminde Yöresel Yemeklerin Rolü:İzmir Yarımada'sını Ziyaret Eden Turistlerin Görüşleri Üzerine Bir Araştırma. Yaşar Üniversitesi Dergisi, 10(40), 6633-6644.
  • Ünügür, M., & Beyhan, G. (2009). Çağdaş Gereksinmeler Bağlamında Sürdürülebilir Turizm ve kimlik Modeli. İTÜ Dergisi, 4(2), 79-87.
  • Durlu Özkaya, F., Sünnetçioğlu, S., & Can, A. (2013). Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Hareketliliğinde Coğrafi İşaretlemenin Rolü. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1(1), 13-20.
  • Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 64-76.
  • Sezgin, A. C., & Onur, M. (2017). Kültür Mirası Düğün Yemeklerinin Gastronomi Turizmi Açısından İncelenmesi:Erzincan İli Örneği. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 203-214.
  • Karaca, O. B., & Karacaoğlu, S. (2016). Kültür, Din ve Yemek Kültürü Etkileşiminde Arap Mutfağının Kavramasal Olarak İncelelenmesi:Adana İli Örneği. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 562-584.
  • Solmaz, Y., & Dülger Altıner, D. (2018). Türk Mutfak Kültürü ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Değerlendirme. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(3), 108-124.
  • Beşirli, H. (2010). Yemek, Kültür ve Kimlik. Milli Folklor, 22(87), 159-169.
  • Düzgün, E., & Durlu Özkaya, F. (2015). Mezopotamya’dan Günümüze Mutfak Kültürü. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(1), 41-47.
  • Şahin, İ. (2015, Ağustos). Geçmişten Günümüze Kıbrıslı Rumlar: Dil, Din ve Kimlikleri. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(39), 340-353.
  • Suiçmez, Y. (1998). Türk Dünyası Dini Meseleleri Sempozyumu. Ankara: Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Yayıncılığı.
  • Çavuşoğlu, M., & Çavuşoğlu, O. (2018). Gastronomi Turizmi ve Kıbrıs Sokak Lezzetleri Üzerine Bir Araştırma. Güncel Turizm Araştırmaları Dergsisi, 637-651.
  • Erdem, B., & Akyürek, S. (2017). Yeni Bir Mutfak Akımı: Yaşayan Mutfaklar. Journal of Gastronomy and Tourism Studies, 103-122.

FARKLI KÜLTÜR VE İNANÇLARA SAHİP DESTİNASYONLARDA GASTRONOMİNİN ŞEKİLLENMESİ: KUZEY KIBRIS ÖRNEĞİ

Yıl 2021, Cilt: 5 Sayı: 2, 707 - 719, 05.05.2021
https://doi.org/10.47525/ulasbid.887211

Öz

21. yy’ın en gözde turizm çeşidi olan gastronomi turizmi, beslenme gibi etrafındaki birçok olguyla etkileşim içerisindedir. Gastronomi ve beslenme kavramlarının odak noktası insandır. Bu nedenle, bu çalışmada gastronomi ve beslenmenin en önemli yönlendiricileri olan inanç ve kültür kavramları ile ilgili bilgiler verilmiş ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gastronomi kavramı incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise, Kuzey Kıbrıs gibi, gastronomi turizmi alanında inanç ve kültür çeşitliliğinin bulunduğu destinasyonlarda, turizm aktivitelerinin sağlayacağı yararlar konusunda sektöre bilgiler sunulmaya çalışılmıştır.

Kaynakça

  • Sarıışık, M., & Özbay, G. (2015). Gastronomi Turizmi Üzerine Bir Literatür İncelemesi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26(2), 264-278.
  • Myhrvold, N. (2011). The Art in Gastronomy A Modernist Perspective. Gastronomica: The Journal of Food and Culture, 11(1), 13-23.
  • Özdemir, G., & Dülger Altıner, D. (2019, Haziran). Gastronomi Kavramları ve Gastronomi Turizmi Kavramları Üzerine Bir inceleme. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(1), 1-14.
  • Şahin, G. G., & Enver, G. (2015). Gastronomy Tourism As a Commodity Destination Marketing: A Research of İstanbul's Gastronomy Tourism Potential. Journal of Gastronomy and Tourism Studies, 131-154.
  • Zengin, B., & Erkol Bayram, G. (2020). Gastronomi Turizmi Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/286250190
  • Altaş, A. (2017). Ülke Tanıtım Çalışmaları Kapsamında Kullanılan Gastronomik Ögeler: "Home of Turkey" Kampanyası Afişleri Üzerine Bir Araştırma. Journal of Gastronomy and Tourism Studies, 5(2), 81-102.
  • Çalışkan, O. (2013). Destinasyon Rekabetçiliği ve Seyahat Motivasyonu Bakımından Gastronomik Kimlik. Journal of Gastronomy and Tourism Studies, 39-48.
  • Erdem, R., Adıgüzel, O., & Kaya, A. (2010, Ağustos-Aralık). Akademik Personelin Kurumlarına İlişkin Algıladıkları ve Tercih Ettikleri Tercih Ettikleri Örgüt Kültürü Tipleri. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi(36), 73-88.
  • Şahin, S. (2004). A Study of School Culture with Some Features of School as Perceived by Teachers and Principlas. Educational Administration in Theory and Practice(39), 458-474.
  • Aydemir, A. (2012). Kutadgı Bilig ve Divanu Lügât-it-Türk'e Göre "Saç-Sakal" Kültürü Üzerine. Turkish Studies, 7(3), 329-350.
  • Işık, N. E. (2009). Kültürel Bir Kimlik Olarak Delikanlılığın Yükselişi. Doğu Batı Düşünce Dergisi(15), 121-130.
  • Eliot, T. (1987). Kültür Üzerine Düşünceler. Ankara: Kültür Bakanlığı.
  • Durlu Özkaya, F., & Sarıcan, B. (2014). Latin Amerika Mutfağının Kültürel Etkileşim Yolu. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2, 36-45.
  • Gürsoy, Y. (2017). Giresun Merkez Yöresinde Gastronomi Turizmi Üzerine Genel Bir Değerlendirme. Journal of International Social Research, 10(51), 1296-1304.
  • Yılmaz Akçagözoğlu, E., & Koday, S. (2019). Kültürel Coğrafya Bakımından Osmaniye İlinin Kültürü. Journal of Graduate School of Social Sciences, 23(2), 537-552.
  • Kodaş, D., & Dikici, E. (2012). Ahlat Kırsal Bölgesinde Gastronomi Turizminin Muhtemel Toplumsal EtkileriÜzerine Nitel Bir Araştırma. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(2), 51-68.
  • Scarpato, R. (2002). Tourism and Gastronomy. (A.-M. Hjalager, & G. Richards, Eds.) Taylor and Francis Group.
  • Oktay, S., & Sadıkoğlu, S. (2018, Haziran). The Gastronomic Cultures' Impact on the African Cuisine. Journal of Ethnic Foods, 5(2), 140-146. Mauss, M. (2006). Techniques of the Body. Taylor and Francis , 70-88.
  • Shipman, D., & Durmuş, B. (2017). The Effect of Culture on Food Consumption; a Case of Special Religious Days in Turkey. Journal of Food Research, 6(2), 92-99.
  • Tiger, L. (2020, April). Retrieved from Social Issues Research Center: http://www.sirc.org/articles/tigerpleasure.html
  • Keskin, Y. M. (2014). Generality Over the Relations of Religion and Society. Journal of Religious Studies Academic Research, 5(2), 7-21.
  • Shermer, M. (2020). How We Believe: The Search for God in an Age of Science. W.H. Freeman and Co. Ltd.
  • Bloom, P. (2012). Religion, Morality, Evolution. Annual Reviews, 63, 179-199.
  • Wilson, E. O. (2006). On Human Nature. Hardward University Press.
  • Emmons, R. A., & Paloutzian, R. (2003). The Psychology of Religion. Annual Reviews, 54, 377-402.
  • Geertz, C. (2010). The Interpretatón of Cultures. Dost Bookstore.
  • Foster, M. L. (1994). Symbolism: The Foundation of Culture. Routledge.
  • Mutangi, T. (2008). Religion, law and human rights in Zimbabwe. African Human Right in Zimbabwe, 526-545.
  • Emmons, R., & F. Paloutzian, R. (2003). The Psychology of Religion. Research Gate(53), 377-402.
  • Zulling, K. J., Ward, R. M., & Horn, T. (2006, Ocak). The Association Between Perceived Spirituality, Religiosity, and Life Satisfaction: The Mediating Role of Self-Rated Health. Social Indicators Research, 255-274.
  • Filedhouse, P. (1998). Food and Nutrition: Customs and Culture. Canada: Stanley Thornes.
  • Eastwood, M. (1997). Principles of Human Nutrition. Chapman and Hall.
  • Sabaté, J. (2004). Religion, Diet and Research. British Journal of Nutrition, 199-201.
  • Ossa, J. S. (2020). Foods and Goods. Research Gate, 1-3.
  • Staubli, T. (2016). Cultural and Religious Impacts of Long-Term Cross-Cultural Migration Between Egypt and the Levant, in Journal of Ancient Egyptian Interconnections. Journal of Ancient Egyption Interconnections, 50-88.
  • Emiroğlu, K., & Aydin, S. (2019). Antroploji Sözlüğü. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Ivakhiv, A. (2007). Religion, Nature, and Culture: Theorizing the Field. Journal for the Study of Religion, Nature and Culture, 48-57. Dawson, C. (1948). Religion and Culture. Ams Pr Inc.
  • Dawson, C. (2020, April 20). A Bibliography. The Hardward Theological Review, 66(2), 177-206.
  • Akkuş, G. (2017). Kış Turizmi Destinasyonunda Yaşanan Unutulmaz Turizm Deneyimleri: Kültürlerarası Karşılaştırma. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14(3), 223-236.
  • Birdir, K., & Akgöl, Y. (2015). Gastronomi Turizmi ve Türkiye’yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Gastronomi Deneyimlerinin Değerlendirilmesi. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 3(2), 57-68.
  • Cömert, M., & Durlu Özkaya, F. (2004). Gastronomi Turizminde Türk Mutfağının Önemi. Journal of Gastronomy and Tourism Studies, 2(2), 62-66.
  • Keskin, Y. (2014). Generality Over the Relations of Religion and Society. Journal of Religious Studies Academic Research, 5(2), 7-21.
  • Zağralı, E., & Akbaba, A. (2015). Turistlerin Destinasyon Seçiminde Yöresel Yemeklerin Rolü:İzmir Yarımada'sını Ziyaret Eden Turistlerin Görüşleri Üzerine Bir Araştırma. Yaşar Üniversitesi Dergisi, 10(40), 6633-6644.
  • Ünügür, M., & Beyhan, G. (2009). Çağdaş Gereksinmeler Bağlamında Sürdürülebilir Turizm ve kimlik Modeli. İTÜ Dergisi, 4(2), 79-87.
  • Durlu Özkaya, F., Sünnetçioğlu, S., & Can, A. (2013). Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Hareketliliğinde Coğrafi İşaretlemenin Rolü. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1(1), 13-20.
  • Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 64-76.
  • Sezgin, A. C., & Onur, M. (2017). Kültür Mirası Düğün Yemeklerinin Gastronomi Turizmi Açısından İncelenmesi:Erzincan İli Örneği. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 203-214.
  • Karaca, O. B., & Karacaoğlu, S. (2016). Kültür, Din ve Yemek Kültürü Etkileşiminde Arap Mutfağının Kavramasal Olarak İncelelenmesi:Adana İli Örneği. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 562-584.
  • Solmaz, Y., & Dülger Altıner, D. (2018). Türk Mutfak Kültürü ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Değerlendirme. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(3), 108-124.
  • Beşirli, H. (2010). Yemek, Kültür ve Kimlik. Milli Folklor, 22(87), 159-169.
  • Düzgün, E., & Durlu Özkaya, F. (2015). Mezopotamya’dan Günümüze Mutfak Kültürü. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(1), 41-47.
  • Şahin, İ. (2015, Ağustos). Geçmişten Günümüze Kıbrıslı Rumlar: Dil, Din ve Kimlikleri. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(39), 340-353.
  • Suiçmez, Y. (1998). Türk Dünyası Dini Meseleleri Sempozyumu. Ankara: Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Yayıncılığı.
  • Çavuşoğlu, M., & Çavuşoğlu, O. (2018). Gastronomi Turizmi ve Kıbrıs Sokak Lezzetleri Üzerine Bir Araştırma. Güncel Turizm Araştırmaları Dergsisi, 637-651.
  • Erdem, B., & Akyürek, S. (2017). Yeni Bir Mutfak Akımı: Yaşayan Mutfaklar. Journal of Gastronomy and Tourism Studies, 103-122.
Toplam 55 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Emel Osmanlar 0000-0001-6128-7939

Nesrin Menemenci 0000-0003-1657-3420

Yayımlanma Tarihi 5 Mayıs 2021
Gönderilme Tarihi 26 Şubat 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Osmanlar, E., & Menemenci, N. (2021). FARKLI KÜLTÜR VE İNANÇLARA SAHİP DESTİNASYONLARDA GASTRONOMİNİN ŞEKİLLENMESİ: KUZEY KIBRIS ÖRNEĞİ. Uluslararası Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi, 5(2), 707-719. https://doi.org/10.47525/ulasbid.887211

19792  21391 18309     

Our journal licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License