TR
EN
Sosyal Medyada Suriyeliler Algısı: Youtube Sokak Röportajları Üzerine Bir İnceleme
Öz
Suriyeli sığınmacıların ülkelerindeki çatışmadan ve olumsuz hayat koşullarından kaçarak
Türkiye’ye gelmelerinin üzerinden 7 yıl geçmiş ve bu süreçte ev sahibi toplum ve nüfusu 3,5
milyonu aşan Suriyeli sığınmacılar çeşitli etkileşimlerde bulunmuştur. Günümüzde yeni medya
ortamları, bu etkileşimin açıkça temsil edildiği bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Yeni
medya platformları; denetim eksikliği sebebiyle mültecilerle ilgili olumlu ve olumsuz ifadelerin
herhangi bir sansüre maruz kalmadan her kesimden izleyiciye rahatlıkla ulaşabilmesini
sağlamaktadır. Suriyeli sığınmacılar da son zamanlarda bu platformlarda sıklıkla yer alan
konulardan biri haline gelmiştir. Bunun ışığında, Suriyeli sığınmacıların yeni bir kimlik
oluşturma süreci ve hem ev sahibi toplumun hem de yeni gelen toplumun sosyal bütünleşmeye
uyum sağlama yetenekleri, yeni medya söylemlerinden açıkça etkilenmektedir. Bu platformlarda
oluşturulan yaygın söylemler toplumla ilgili sosyal bütünleşme ve uyum süreci hakkında
referans noktası olabilmektedir çünkü bu sürecin sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesi ve bu amaç
doğrultusunda doğru adımların atılmasının önünde halkın olumsuz önyargıları büyük bir engel
oluşturmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akdeniz, Yaman, Racism on the Internet, Strazburg, Council of Europe Publishing, 2009.
- Ayşe Kalav ve Aliye Bilge Certel Fırat, “Amerikan Sosyal Medyasında Göçmen Karşıtlığı ve Dijital Nefret Söylemi: Twitter Özelinde Bir İnceleme”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 22, Kayfor15 Özel Sayısı, 2017, s. 2209-2222.
- Binark, Mutlu, “Nefret Söyleminin Yeni Medya Ortamında Dolaşıma Girmesi ve Türetilmesi”, Çomu, T. (yay. haz.) Yeni Medyada Nefret Söylemi, Istanbul, Kalkedon Yayınları, 2010, s. 11-50.
- Bulunmaz, Barış, “Yeni Medyada Nefret Söylemi ve Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma”, Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 8, No 1, 2015, s. 73-88.
- Charles W. Perdue, et al. "Us and Them: Social Categorization and the Process of Intergroup Bias.", Journal of Personality and Social Psychology, Cilt 59, Sayı 3, 1990, s. 475-486.
- Çöteli, Sami, Sosyal Medyanın Yeni Tür Kamusal Alan Yaratması ve Toplumsal Hareketlere Katkıları: Taksim Gezi Parkı Olayları Örneği, Doktora Tezi, İstanbul, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo, Televizyon ve Sinema Anabilim Dalı, 2015.
- Diamond, Jared, “Guns. Germs and Steel: The Fates of Human Societies”, Vintage, 1997.
- Durkheim, Émile, Representations individuelles et representations collectives. Revue de Metaphysique et de Morale, 1898, s. 273-230.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sosyoloji
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
6 Temmuz 2019
Gönderilme Tarihi
2 Mayıs 2019
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 1
APA
İşçi, D., & Uludağ, E. (2019). Sosyal Medyada Suriyeliler Algısı: Youtube Sokak Röportajları Üzerine Bir İnceleme. Ulisa: Uluslararası Çalışmalar Dergisi, 3(1), 1-24. https://izlik.org/JA38PF58YE
AMA
1.İşçi D, Uludağ E. Sosyal Medyada Suriyeliler Algısı: Youtube Sokak Röportajları Üzerine Bir İnceleme. Ulisa: Uluslararası Çalışmalar Dergisi. 2019;3(1):1-24. https://izlik.org/JA38PF58YE
Chicago
İşçi, Didem, ve Esra Uludağ. 2019. “Sosyal Medyada Suriyeliler Algısı: Youtube Sokak Röportajları Üzerine Bir İnceleme”. Ulisa: Uluslararası Çalışmalar Dergisi 3 (1): 1-24. https://izlik.org/JA38PF58YE.
EndNote
İşçi D, Uludağ E (01 Temmuz 2019) Sosyal Medyada Suriyeliler Algısı: Youtube Sokak Röportajları Üzerine Bir İnceleme. Ulisa: Uluslararası Çalışmalar Dergisi 3 1 1–24.
IEEE
[1]D. İşçi ve E. Uludağ, “Sosyal Medyada Suriyeliler Algısı: Youtube Sokak Röportajları Üzerine Bir İnceleme”, Ulisa: Uluslararası Çalışmalar Dergisi, c. 3, sy 1, ss. 1–24, Tem. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38PF58YE
ISNAD
İşçi, Didem - Uludağ, Esra. “Sosyal Medyada Suriyeliler Algısı: Youtube Sokak Röportajları Üzerine Bir İnceleme”. Ulisa: Uluslararası Çalışmalar Dergisi 3/1 (01 Temmuz 2019): 1-24. https://izlik.org/JA38PF58YE.
JAMA
1.İşçi D, Uludağ E. Sosyal Medyada Suriyeliler Algısı: Youtube Sokak Röportajları Üzerine Bir İnceleme. Ulisa: Uluslararası Çalışmalar Dergisi. 2019;3:1–24.
MLA
İşçi, Didem, ve Esra Uludağ. “Sosyal Medyada Suriyeliler Algısı: Youtube Sokak Röportajları Üzerine Bir İnceleme”. Ulisa: Uluslararası Çalışmalar Dergisi, c. 3, sy 1, Temmuz 2019, ss. 1-24, https://izlik.org/JA38PF58YE.
Vancouver
1.Didem İşçi, Esra Uludağ. Sosyal Medyada Suriyeliler Algısı: Youtube Sokak Röportajları Üzerine Bir İnceleme. Ulisa: Uluslararası Çalışmalar Dergisi [Internet]. 01 Temmuz 2019;3(1):1-24. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38PF58YE