Bu çalışmada, Türkiye’nin Zonguldak ilinin farklı lokasyonlarından toplanan bal örneklerinin (n=9) botanik orijinlerinin palinolojik analizle tespit edilmesi ve toplam polen sayılarının saptanması amaçlanmıştır. Ek olarak toplanan bal örneklerinin Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği (No:2020/7)’nde kestane balı numuneleri için verilen polen içeriği kriteri ile uyumluluğu tartışılmıştır. Melissopalinolojik analizler neticesinde bal örnekleri kestane balı (n=7), karışık çiçek balı (n=2) ve geven balı (n=1) olarak etiketlenmiştir. Kestane balı olarak tespit edilen örneklerin 10 gr baldaki toplam polen sayısı (TPS-10) 41722-647312 arasında saptanmış olup bu bal örneklerinin çok iyi, iyi ve normal kalitede bal örnekleri olduğu belirlenmiştir. Ayrıca elde edilen sonuçlar kestane balı olarak toplanan bal örneklerinin %33’ünün ulusal gıda kodeksinde kestane botanik orijinine sahip unifloral bal tipleri için rapor edilen minimum polen içeriğine sahip olmadığını göstermiştir. Bu sonuçlar özellikle ülkemizde diğer polifloral çiçek ballarına kıyasla daha yüksek fiyata satılan kestane gibi unifloral bal tipleri için botanik orijin tespit analizinin zorunlu hale getirilmesinin haksız rekabetin önlenmesi açısından ne denli önemli olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, ülkemizde üretilen fakat minimum polen içeriği Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği (No:2020/7)’nde belirtilmeyen lavanta ve çörekotu gibi farklı tipte unifloral çiçek balları için de melissopalinolojik çalışmaların yürütülerek polen içeriği değerlerinin belirlenmesi önemli görülmektedir.
In this study, it was aimed to detect the botanical origins by palynological analysis and to determine the total pollen numbers of honey samples collected from different locations of Zonguldak, Turkey. In addition, the compatibility of the collected honey samples with the pollen content criterion given for the chestnut honey samples by the Turkish Food Codex Communiqué on Honey (No: 2020/7) has been discussed. As a result of melissopalynological analyzes, honey samples were labeled as chestnut honey (n = 7), mixed flower honey (n = 2) and astragalus honey (n = 1). Total pollen number in 10 g of honey the samples (TPS-10) identified as chestnut honey was detected to be between 41722 - 647312, and it was determined that these honey samples were very good, good, and normal quality honey samples. In addition, the results obtained showed that 33% of honey samples collected as chestnut honey did not provide the minimum pollen content reported for unifloral honey types with chestnut floral origin in the national food codex. These results showed how important it is to make floral origin determination mandatory for unifloral honey types such as chestnut, which is sold at a higher price compared to other polyfloral flower honeys in our country, in terms of preventing unfair competition. For this reason, it is important to determine the pollen content values by conducting melissopalynological studies for different types of unifloral flower honey such as lavender and black seed, which are produced in our country but whose minimum pollen content is not specified in the Turkish Food Codex Communiqué on Honey (No: 2020/7).
Honey pollen analaysis chestnut honey total pollen number TPN-10
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Mayıs 2021 |
Kabul Tarihi | 9 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
Önemli Not: Dergimizde yazar-hakem bilgileri iki taraflı gizli tutulduğundan hem yazar ve hem de hakemlerin belgeyi incele kısmında kişisel bilgilerini kaldırdıktan sonra belgeyi sisteme yüklemesi gerekmektedir.
Akademik teşvik kapsamında makale bilgilerininin kopyalanmasının sorun olması durumunda dergimizin ana web sayfasının kullanılması bilgilerinize sunulur.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.