Physicochemical properties of 27 sunflower honey samples from Bulgaria were investigated. The botanical origin of the samples was ascertained by pollen analysis. The honey samples displayed relative frequencies of Helianthus annuus L. pollen up to 41%. The ranges for water content (15.60–19.30%), reducing sugars (72.51–80.80%), sucrose (0.50–3.70%), diastase (9.00–20.80 Gothe units), hydroxymethylfurfural (HMF), (0.69–12.40 mg/kg), total acidity (17.70–36.00 meq/kg), electrical conductivity (0.23–0.48 mS/cm), proline (218.50 – 679.50 mg/kg), specific rotation (-20.20–(-12.30)) [α]D20 were obtained. The results obtained also suggest that these honey samples are of good quality. The results are in agreement with standards of quality established by national and international regulations. Significant moderate correlation between electrical conductivity and specific rotation was found (r=0.582, p<0.05).
honey Sunflower honey physicochemical properties quality parameters
Bulgaristan'dan alınan 27 ayçiçeği balı örneğinin fiziko-kimyasal özellikleri araştırıldı. Örneklerin botanik kökeni polen analizi ile belirlendi. Bal numuneleri, %41'e varan oranlarda Helianthus annuus L. polen sıklığı göstermiştir. Su içeriği (%15.60 – 19.30), indirgeyici şekerler (%72.51 – 80.80), sakaroz (%0.50 – 3.70), diastaz (9.00 – 20.80 Gothe birimleri), hidroksimetilfurfural (HMF), (0.69 – 12.40mg/kg) için aralıklar), toplam asitlik (17.70 – 36.00meq/kg), elektriksel iletkenlik (0.23 – 0.48 mS/cm), prolin (218.50 – 679.50 mg/kg), spesifik rotasyon (-20.20 – (-12.30)) [α]D20 elde edildi. Elde edilen sonuçlar da bu bal örneklerinin kaliteli olduğunu göstermektedir. Sonuçlar, ulusal ve uluslararası düzenlemeler tarafından belirlenen kalite standartları ile uyumludur. Elektriksel iletkenlik ile özgül rotasyon arasında orta düzeyde anlamlı korelasyon bulundu (r=0,582, p<0,05).
Anahtar Kelimeler: Bal, ayçiçeği balı, fiziko-kimyasal özellikler, kalite parametreleri,
Bal ayçiçeği balı fiziko-kimyasal özellikler kalite parametreleri
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Kasım 2021 |
Kabul Tarihi | 18 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 21 Sayı: 2 |
Önemli Not: Dergimizde yazar-hakem bilgileri iki taraflı gizli tutulduğundan hem yazar ve hem de hakemlerin belgeyi incele kısmında kişisel bilgilerini kaldırdıktan sonra belgeyi sisteme yüklemesi gerekmektedir.
Akademik teşvik kapsamında makale bilgilerininin kopyalanmasının sorun olması durumunda dergimizin ana web sayfasının kullanılması bilgilerinize sunulur.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.