Bu çalışmanın amacı, Anzer yöresi halkı tarafından üretilen ve bal arıları için önemli nektar ile polen kaynağı bitkiler olan Thymus nummularius M. Bieb. ve Vaccinium myrtillus L. adlı iki taksonun kimyasal ve antimikrobiyal aktivitesini belirlemektir. Bu amaçla, kimyasal bileşikler GC-MS sistemi ile taranmış ve antimikrobiyal aktiviteleri Porphyromonas gingivalis ATCC 33277, Streptococcus salivarius DSM 13084, Streptococcus mitis, Streptococcus mutans ve Candida albicans ATCC 90028 dahil olmak üzere başlıca oral patojenlere karşı agar kuyu difüzyon ve sıvı mikrodilüsyon ile test edilmiştir. Aldehitler, alkoller, karboksilik asitler ve esterler, ketonlar, terpenler, yağ asitleri ve esterler, asetik asitler ve esterler ve diğer kimyasal bileşenler hem T. nummularius hem de V. myrtillus bitkilerinde farklı yüzdelerde tespit edilmiştir. T. nummularius'ta toplam 30 kimyasal bileşen tespit edilirken, V. myrtillus'ta 26 kimyasal bileşen tespit edilmiştir. Karvakrol, lauril asetat ve timol T. nummularius'ta sırasıyla %20,34, %6,31 ve %3,36 oranında yüksek seviyelerde tespit edilmiştir. Öte yandan, dietil süksinat, hekzanoik asit, lauril asetat ve benzoik asit V. myrtillus'ta baskın olarak sırasıyla %12,68, %11,29, %10,89 ve %10,16 oranlarında tespit edilmiştir. İki taksonun antimikrobiyal aktivitesinin bir sonucu olarak, V. myrtillus bitkisi T. nummularius ile karşılaştırıldığında daha güçlü antimikrobiyal aktivite göstermiştir. V. myrtillus'un özellikle viridans streptokoklara ve C. albicans'a karşı antimikrobiyal aktivitesinin olması ileriki çalışmalarda karyojenik mikroorganizmaların veya oral Kandidiyazis'in tedavisinde kullanılabilme potansiyeli olduğunu göstermektedir.
Antimikrobiyal aktivite Kimyasal bileşenler Ballı bitkiler Thymus nummularius Vaccinium myrtillus
The aim of this study was to determine the chemical and antimicrobial activity of two taxa which are important nectar and pollen plants for honey bees. Thymus nummularius M. Bieb. and Vaccinium myrtillus L. which produced by local people of Anzer. For this purpose, chemical compounds scanned by GC–MS system and antimicrobial activities were tested against major oral pathogens including Porphyromonas gingivalis ATCC 33277, Streptococcus salivarius DSM 13084, Streptococcus mitis, Streptococcus mutans and Candida albicans ATCC 90028 by agar well diffusion and broth microdilution. Aldehydes, alcohols, carboxylic acids and esters, ketones, terpenes, fatty acids and esters, acetic acids and esters and other chemical components were detected in different percentages in both T. nummularius. and V. myrtillus plants. A total of 30 chemical components were detected in T. nummularius. while 26 chemical components were found in V. myrtillus. Carvacrol, lauryl acetate, and thymol were detected 20.34%, 6.31% and 3.36%, respectively at high levels in T. nummularius. On the other hand, diethyl succinate, hexanoic acid, lauryl acetate and benzoic acid were determined 12.68%, 11.29%, 10.89% and 10.16% respectively predominantly in V. myrtillus. As a result of antimicrobial activity of two taxa, V. myrtillus. exhibited more potent antimicrobial activity when compared to T. nummularius. Antimicrobial activity of V. myrtillus against viridans streptococci and C. albicans was promising and maybe used for the treatment of cariogenic microorganisms or oral Candidiasis in future studies. Antimicrobial activity of V. myrtillus against viridans streptococci and C. albicans was promising and maybe used for the treatment of cariogenic microorganisms or oral Candidiasis in future studies.
Antimicrobial activity Chemical compounds Honey plants Thymus nummularius Vaccinium myrtillus
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ekoloji (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 26 Mayıs 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Mayıs 2025 |
Gönderilme Tarihi | 6 Aralık 2024 |
Kabul Tarihi | 4 Şubat 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 25 Sayı: 1 |
Önemli Not: Dergimizde yazar-hakem bilgileri iki taraflı gizli tutulduğundan hem yazar ve hem de hakemlerin belgeyi incele kısmında kişisel bilgilerini kaldırdıktan sonra belgeyi sisteme yüklemesi gerekmektedir.
Akademik teşvik kapsamında makale bilgilerininin kopyalanmasının sorun olması durumunda dergimizin ana web sayfasının kullanılması bilgilerinize sunulur.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.