Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İSTANBUL KALKINMA AJANSI'NA YAPILAN BAŞVURULARDA SANAYİ ARGE PROJELERİNİN OLUMLULUK YÜZDELERİ VE NEDENLERİ

Yıl 2021, Cilt: 3 Sayı: 1, 64 - 85, 09.07.2021

Öz

Ülkemizde bölgeler arasında gelişmişlik farkları bulunmaktadır. Bu farklılıkların giderilmesi için kalkınma stratejileri geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Ancak bu politikaların geliştirilmesinde ve uygulanmasında ortaya çıkan aksaklıklar dikkat çekmektedir. Hükümet, bu konudaki problemleri çözebilmek amacıyla mekanizmalar geliştirmiş olsa da bu iyileştirmeler yeterli bulunmamaktadır. Ülke genelinde yayılmaya başladığı görülen bölgesel kalkınma ajanslarının, kalkınmayla alakalı olan problemlerinin belirlenmesi, bu problemlere farklı çözüm yollarının sunulması, bununla birlikte kalkınmaya katkı sağlayan teşviklerin değerlendirilmesi önemlidir. Bu bağlamda bu çalışmada iktisadi kalkınmanın; stratejilerinden, endekslerinden ve tetikleyici ögelerinden bahsedilmiş ve kalkınma ajanslarının iktisadi kalkınma aşamaları ile İSTKA’nın (İstanbul Kalkınma Ajansı) kurulma aşamaları ve yapısı incelenmiştir. Bunun yanı sıra İSTKA’nın İstanbul ilinin kalkınabilmesinde hangi vazifeleri yürüttüğüne ve bölge kalkınmasına sağladığı desteklere dikkat çekilmiştir. Çalışmada; doküman analizi kullanılmıştır. İSTKA’ya ait istatiksel veriler derlenerek bir durum değerlendirilmesi yapılmıştır. Yapılan çalışmada İSTKA’nın; çeşitli destek programları kapsamında (Afetlere Hazırlık, Verimli ve Temiz Enerji Destek Programı, Firmalara Yönelik Verimli ve Temiz Enerji Destek Programı, Global İstanbul Destek Programı, Firmalara Yönelik Global İstanbul Destek Programı, Çocuk ve Gençler İçin Destek Programı ve Yenilikçi İstanbul Destek Programı) firmaları finanse ettiği ve desteklediği görülmektedir. Elde edilen sonuçlar ekonomik ve toplumsal kalkınma için kalkınma ajanslarının önemini ortaya koyması bakımından önemlidir.

Destekleyen Kurum

OKAN ÜNİVERSİTESİ

Teşekkür

Beni Bu yolda yalnız bırakmayan sevgili hocalarım Prof.Dr.H.Savaş AYBERK , Dr. Öğr. Üyesi Güneş Küçükyazıcı ve Dr. Öğr. Üyesi Pelin Alcan'a sonsuz şükran ve teşekkürleri sunarım

Kaynakça

  • Akış, Elife. "Küreselleşme sürecinde bölgesel kalkınma yaklaşımındaki gelişmeler ve bölgesel kalkınma ajansları." Sosyoloji Konferansları 44 (2011): 237-256.
  • Yıldız, Güzide. “bölgesel dengesizliklerin giderilmesinde kalkınma ajanslarının rolü ve Güney Ege Kalkınma Ajansı örneği.” (Yayımlanmamış Yüksek Lisan Tezi). Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın (2013).
  • Devlet Planlama Teşkilatı (DPT). "Bölgesel Gelişme Özel İhtisas Komisyonu Raporu." (2000). Erişim Adresi: http://bit.do/fNeoX Erişim Tarih: 28.01.2021.
  • Tekin, Ahmet. "Küreselleşen dünyada bölgesel kalkınma dinamikleri, kamu politikaları ve bölgesel kalkınma ajansları." Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 29 (2011).
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İstatistik, Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fuat Aytaç

Yayımlanma Tarihi 9 Temmuz 2021
Gönderilme Tarihi 17 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Aytaç, F. (2021). İSTANBUL KALKINMA AJANSI’NA YAPILAN BAŞVURULARDA SANAYİ ARGE PROJELERİNİN OLUMLULUK YÜZDELERİ VE NEDENLERİ. Uluslararası Batı Karadeniz Mühendislik Ve Fen Bilimleri Dergisi, 3(1), 64-85.
AMA Aytaç F. İSTANBUL KALKINMA AJANSI’NA YAPILAN BAŞVURULARDA SANAYİ ARGE PROJELERİNİN OLUMLULUK YÜZDELERİ VE NEDENLERİ. UMÜFED. Temmuz 2021;3(1):64-85.
Chicago Aytaç, Fuat. “İSTANBUL KALKINMA AJANSI’NA YAPILAN BAŞVURULARDA SANAYİ ARGE PROJELERİNİN OLUMLULUK YÜZDELERİ VE NEDENLERİ”. Uluslararası Batı Karadeniz Mühendislik Ve Fen Bilimleri Dergisi 3, sy. 1 (Temmuz 2021): 64-85.
EndNote Aytaç F (01 Temmuz 2021) İSTANBUL KALKINMA AJANSI’NA YAPILAN BAŞVURULARDA SANAYİ ARGE PROJELERİNİN OLUMLULUK YÜZDELERİ VE NEDENLERİ. Uluslararası Batı Karadeniz Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi 3 1 64–85.
IEEE F. Aytaç, “İSTANBUL KALKINMA AJANSI’NA YAPILAN BAŞVURULARDA SANAYİ ARGE PROJELERİNİN OLUMLULUK YÜZDELERİ VE NEDENLERİ”, UMÜFED, c. 3, sy. 1, ss. 64–85, 2021.
ISNAD Aytaç, Fuat. “İSTANBUL KALKINMA AJANSI’NA YAPILAN BAŞVURULARDA SANAYİ ARGE PROJELERİNİN OLUMLULUK YÜZDELERİ VE NEDENLERİ”. Uluslararası Batı Karadeniz Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi 3/1 (Temmuz 2021), 64-85.
JAMA Aytaç F. İSTANBUL KALKINMA AJANSI’NA YAPILAN BAŞVURULARDA SANAYİ ARGE PROJELERİNİN OLUMLULUK YÜZDELERİ VE NEDENLERİ. UMÜFED. 2021;3:64–85.
MLA Aytaç, Fuat. “İSTANBUL KALKINMA AJANSI’NA YAPILAN BAŞVURULARDA SANAYİ ARGE PROJELERİNİN OLUMLULUK YÜZDELERİ VE NEDENLERİ”. Uluslararası Batı Karadeniz Mühendislik Ve Fen Bilimleri Dergisi, c. 3, sy. 1, 2021, ss. 64-85.
Vancouver Aytaç F. İSTANBUL KALKINMA AJANSI’NA YAPILAN BAŞVURULARDA SANAYİ ARGE PROJELERİNİN OLUMLULUK YÜZDELERİ VE NEDENLERİ. UMÜFED. 2021;3(1):64-85.