Doç. Dr. Dicle Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Doç. Dr. Dicle Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Kasım Karataş, 1963-Şarkikaraağaç-Isparta doğumlu olup ilk, orta ve lise öğrenimini Antalya’da tamamladı. Lisans eğitimini, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulunda (1984) ve Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde (2002) gerçekleştirdi. Ayrıca bir süre Gazi Üniversitesi İktisat Bölümünde lisans, ODTÜ Sosyolojide yüksek lisans eğitimine devam etti. Yüksek lisans ve doktora eğitimi dâhil tüm akademik yükselmeleri Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Anabilim Dalındadır. Mezuniyetinden hemen sonra Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü Vakfı, Çocuk İşçilerin Sağlık Sorunları Araştırmasında sosyal araştırmacı olarak işe başladı. 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulunda araştırma görevlisi oldu. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü lisans ve lisansüstü programlarında; Ankara Üniversitesi ve Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümlerinde ve Ankara Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Gazi Üniversitesi Özel Eğitim Bölümünde dersler verdi ve vermeye devam ediyor. 2018-2021 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölüm ve Sosyal Hizmet Anabilim Dalı Başkanlığını yürüttü. Halen Hacettepe Üniversitesi Farabi Kurum Koordinatörlüğünü ve Çocuk Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürlüğünü yapmaktadır. Alanında çok sayıda bilimsel araştırma, makale, kitap ve kitap bölümüne imza atan Karataş; çalışmalarını ağırlıklı olarak sosyal hizmette makro yaklaşımlar (toplumla çalışma, sosyal politika, sosyal hizmet yönetimi vb.); yoksulluk, işsizlik, engelliler, aile, çocuk ve gençlik refahı (çalışan çocuklar, sokak çocukları) sosyal hukuk (mevzuat) ve araştırma konularında sürdürmektedir. Mesleki ilgi alanında yer alan pek çok sivil toplum örgütünde de aktif çalışmalar yürüten Karataş, evli ve iki çocuk babasıdır.
Kasım Karataş was born in 1963-Şarkikaraağaç-Isparta and completed his primary, secondary and high school education in Antalya. He completed his undergraduate education at Hacettepe University School of Social Work (1984) and Selçuk University Faculty of Law (2002). In addition, he continued his undergraduate education in Gazi University, Department of Economics and graduate education in METU Sociology. All academic promotions, including master's and doctoral education, are in the Department of Social Work at Hacettepe University. Immediately after his graduation, he started to work as a social researcher in Hacettepe University Child Health Institute Foundation, Health Problems of Child Labor Research. In 1985, he became a research assistant at Hacettepe University School of Social Work. He gave lectures in Hacettepe University Social Work Department undergraduate and graduate programs; in Ankara University and Adnan Menderes University Social Work Departments and Ankara University Child Development and Gazi University Special Education Department and continues to give lectures. Between 2018-2021, he served as the Head of Hacettepe University Social Work Department. He is currently the director of Hacettepe University Farabi Institutional Coordinator and Child Rights Application and Research Center. Karataş, who has signed many scientific researches, articles, books and book chapters in his field; his studies mainly focus on macro approaches in social work (working with society, social policy, social work management, etc.); poverty, unemployment, disabled people, family, child and youth welfare (working children, street children) social law (legislation) and research. Working actively in many non-governmental organizations in the field of professional interest, Karataş is married and has two children.
Department of Child Development, Faculty of Health Sciences, İnönü University, Malatya, Türkiye
ORCID: 0000-0003-1784-4472
E-mail: mehmet.saglam@inonu.edu.tr
İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini Malatya'da tamamlayan Prof. Dr. Oğuzhan Zengin Lisans ve bütünleşik doktora derecelerini 2009 ve 2015 yıllarında Hacettepe Üniversitesinden sosyal hizmet alanında aldı. Sosyal hizmet uzmanı ve yönetici olarak engellilik, yoksulluk ve sağlık alanlarında çalıştı. Akademik personel olarak ise Hacettepe Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi ve Karabük Üniversitesinde görev yaptı. Kariyeri süresince başta Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Fransa olmak üzere birçok ülkeye akademik ve mesleki ziyaretler gerçekleştirdi. 2012 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, Hükümet Programı kapsamında hayata geçirdiği Aile Sosyal Destek Programının (ASDEP) pilot uygulamasında görev yapan Zengin, programın başarılı bir şekilde icra edilmesinde rol aldı.
Doktora sonrası çalışmalarını Kanada'da bulunan Calgary Üniversitesinde gerçekleştiren Oğuzhan Zengin, 2018 yılında doçent unvanını aldı. 2024 yılında 37 yaşında profesör unvanını alan Zengin, Türkiye'de sosyal hizmet alanında bu unvanı alan en genç kişi oldu. Zengin'in sağlığın psikososyal boyutu, sosyal hizmet eğitimi, klinik sosyal hizmet uygulamaları ve göç üzerine 12'si ISI ve SCOPUS indekslerinde taranan 31 makalesi, 11 kitap bölümü ve bir de kitabı bulunmaktadır. Yurtiçi ve yurtdışında birçok bildiri sunan Zengin'in eserlerine yapılan atıf sayısı 476 olup h endeksi 11'dir.
Pek çok kitap ve dergi editörlüğü bulunan Prof. Dr. Oğuzhan Zengin sosyal hizmet alanında bir dizi konferans ve sempozyum düzenlemiş ve başkanlık yapmıştır. 2020-2023 yılları arasında Karabük Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Oğuzhan Zengin çok sayıda sivil toplum örgütünün kuruculuğunu ve yöneticiliğini yapmıştır. Evli ve iki çocuk babası olan Zengin, iyi derecede İngilizce bilmektedir.
2005’te Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, 2010’da ise Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü lisans öğrenimini birincilikle tamamladı. Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Radyo Televizyon ve Sinema Anabilim Dalı’nda yüksek lisans, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Radyo Televizyon ve Sinema Anabilim Dalı’nda doktora derecesini aldı. 2020 yılında İletişim Çalışmaları alanında doçent unvanını aldı. Belgesel sinema, yeni iletişim teknolojileri, iletişim kuramları, sosyal medya ve iletişim sosyolojisi alanında çalışmalar yapan Akmeşe’nin iletişim alanında ortak yazarlı birçok çalışması, uluslararası kongre ve sempozyumlarda sunduğu bildirileri, ayrıca danışmanlık yaptığı sinema projeleri ve yönetmen olarak yer aldığı pek çok film çalışması bulunmaktadır. Bugüne dek sekiz kısa filme ve beş belgesele imza attı. Belgesel çalışmaları birçok ulusal ve uluslararası festivalde gösterildi. 2013 yılından buyana Dicle Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nde akademik çalışmalarını sürdüren Akmeşe, akademik çalışmaların yanı sıra Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanlığı görevini de yürütmektedir.
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.