Araştırma Makalesi

Büyük Selçuklularda Devlet-Yönetim Anlayışı ve İtaat Kavramı

Sayı: 19 29 Aralık 2023
PDF İndir
TR EN

Büyük Selçuklularda Devlet-Yönetim Anlayışı ve İtaat Kavramı

Öz

Selçuk Bey’in İslâm’ı kabulünden sonra onun oğul ve torunları Mâveraünnehir bölgesinde faaliyet göstermeye başlamışlardı. Zaman içerisinde Horasan’a geçen Selçuklular burada Gaznelilerle mücadele ettiler. Bu mücadele onlar için oldukça zorluydu ama kırılma noktası 1040 yılında yaşandı. Dandanakan Savaşı’ndan sonra bağımsız bir devlet hâline gelen Selçuklular kısa süre içerisinde geniş toprakları ele geçirdiler. Selçuklular devletleşme yolunda ilerlerken kendi öz geleneklerinden gelen yönetim anlayışlarını benimsemişlerdi. Eski Türk ananesi idare mekanizmasının temel unsurları arasındaki güçlü konumunu daima korudu. Tuğrul Bey gibi bazı hükümdarların merkezîleşme çabaları bu geleneklerle çatışmıştı ancak köklerden gelen anlayışlar değiştirilememişti. Devletin sınırlarının genişlemesiyle birlikte idari sistemde ve yönetim anlayışında bazı yenilikler ve değişimler meydana geldi. Selçukluların başarılı bir devlet olarak yükselmesinde benimsedikleri devlet modeli ve yönetim anlayışı etkiliydi. Ayrıca bu başarının oluşmasında yönetilenlerin gösterdiği itaat de önemliydi. İtaati temin eden temel etkenler ise iyi bir yönetim sistemiyle yakın ilişkiliydi. Hükümdarın nitelikleri ve devlet mekanizmasının ilerleyişi itaatin başlıca teminatçılarındandı. Selçuklu sultanları sosyal devlet anlayışını benimseyen ileri görüşlü hükümdarlardı ve bu nitelikleri kuruluşlarından itibaren henüz bir asır geçmeden kıtalararası bir devleti başarıyla yönetmelerine sebep olmuştu. Sultan Alp Arslan yahut oğlu Melikşah, devlet hazinelerini halkları için harcamaktan geri durmayan liderlerdi. Alp Arslan ülkesindeki fakirleri gözettiği gibi ilim talepkârlarını da geri çevirmiyordu. Selçuklu sultanlarının hâmilikleri toplumun itaatini artırdığı gibi başarılı bir devlet yönetimini de temin ediyordu. Bu çalışmada, Selçukluların devlet gelenekleri ve yönetim anlayışları temel özellikleri ile ele alınmaya çalışılmıştır. Büyük Selçukluların yönetim anlayışında zamanla meydana gelen değişimler ve bu değişimleri etkileyen kültürel etkenler değerlendirilmiştir. Ayrıca Büyük Selçuklu Devleti’ne itaat gösteren çeşitli unsurların bağlılıklarının altında yatan sebepler ile ortaya çıkan neticeleri yorumlayıp devlet anlayışıyla ilişkisini ortaya koyabilmek hedeflenmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Agacanov, S. G. (2013). Oğuzlar. (Ekber N. Necef, Ahmet Annaberdiyev. Çev.). İstanbul: Selenge Yay.
  2. Ahmetbeyoğlu, A. (2020). Eski Türklerde Kut ve Töre Bağlamında Hükümranlığın Hududları. TD. 71, 29-50.
  3. Anna Komnena. (1969). Alexiad. (E. R. A. Sewter. Trans.). London: Penguin Books.
  4. Arat, R. R. (t.y.). Kutadgu Bilig, İslam Ansiklopedisi. (C. VI, 1038-1047). İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
  5. Ayan, E. (2020). Sultan Tuğrul Bey Selçuklu İmparatorluğu’nun Kurucusu. İstanbul: Kronik Kitap.
  6. Azîmî, Tarih-i Haleb. (İbrahim Za‘rur. Thk.). Dımaşk.
  7. Barthold, V. V. (2022). Halife ve Sultan İslam’da İktidarın Serüveni. (İlyas Kemaloğlu. Çev.). İstanbul: Yeditepe Yayınevi.
  8. Barthold, V. V. (2017). Moğol İstilasına Kadar Türkistan. (Hakkı Dursun Yıldız. Haz.) İstanbul: Kronik Kitap.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Selçuklu Tarihi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

23 Ağustos 2023

Kabul Tarihi

2 Ekim 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Sayı: 19

Kaynak Göster

APA
Sarıcı, B. N. (2023). Büyük Selçuklularda Devlet-Yönetim Anlayışı ve İtaat Kavramı. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi, 19, 1-28. https://doi.org/10.23897/usad.1348678
AMA
1.Sarıcı BN. Büyük Selçuklularda Devlet-Yönetim Anlayışı ve İtaat Kavramı. usad. 2023;(19):1-28. doi:10.23897/usad.1348678
Chicago
Sarıcı, Burak Nazif. 2023. “Büyük Selçuklularda Devlet-Yönetim Anlayışı ve İtaat Kavramı”. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi, sy 19: 1-28. https://doi.org/10.23897/usad.1348678.
EndNote
Sarıcı BN (01 Aralık 2023) Büyük Selçuklularda Devlet-Yönetim Anlayışı ve İtaat Kavramı. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi 19 1–28.
IEEE
[1]B. N. Sarıcı, “Büyük Selçuklularda Devlet-Yönetim Anlayışı ve İtaat Kavramı”, usad, sy 19, ss. 1–28, Ara. 2023, doi: 10.23897/usad.1348678.
ISNAD
Sarıcı, Burak Nazif. “Büyük Selçuklularda Devlet-Yönetim Anlayışı ve İtaat Kavramı”. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi. 19 (01 Aralık 2023): 1-28. https://doi.org/10.23897/usad.1348678.
JAMA
1.Sarıcı BN. Büyük Selçuklularda Devlet-Yönetim Anlayışı ve İtaat Kavramı. usad. 2023;:1–28.
MLA
Sarıcı, Burak Nazif. “Büyük Selçuklularda Devlet-Yönetim Anlayışı ve İtaat Kavramı”. Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi, sy 19, Aralık 2023, ss. 1-28, doi:10.23897/usad.1348678.
Vancouver
1.Burak Nazif Sarıcı. Büyük Selçuklularda Devlet-Yönetim Anlayışı ve İtaat Kavramı. usad. 01 Aralık 2023;(19):1-28. doi:10.23897/usad.1348678

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.