Araştırma Makalesi

SAĞLIK TEMALI BİR ÜNİVERSİTEDE SAĞLIK YÖNETİMİ ÖĞRENCİLERİNİN İŞ BULMA KAYGILARINA YÖNELİK BİR UYGULAMA

Cilt: 9 Sayı: 3 31 Aralık 2023
PDF İndir
TR EN

SAĞLIK TEMALI BİR ÜNİVERSİTEDE SAĞLIK YÖNETİMİ ÖĞRENCİLERİNİN İŞ BULMA KAYGILARINA YÖNELİK BİR UYGULAMA

Öz

Bedenin ve zihnin, gerçek ya da hayali, tehdit ya da tehlike algısıyla oluşan bir durumunu ifade eden kaygı, korkunun ve endişenin aşırı bir derecesi olarak tanımlanmaktadır. İşsizlik sorunu ise ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre değişkenlik gösterse de günümüzde hala önemini koruyan, dahası akıllı sistemlerin endüstriye her geçen gün daha fazla girmesiyle daha ciddi bir problem olarak devam etmektedir. Toplumda daha çok belirginleşen ileriye dönük zamanlara dair kaygılar, eğitim hayatının son aşaması olan üniversite eğitiminin son dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. İşsizliğin birçok nedenden dolayı küresel bir sorun haline geldiği günümüzde öğrenciler için kariyer tercihi, kariyer sonlandırması ve çevresel faktörlerin olumsuz etkisi endişeleri daha da arttırmaktadır. Bütün bu olumsuzluklar işsizlik kaygısını oluşturmaktadır. Hareket noktasını sağlık yönetimi bölümü öğrencilerinin atama imkânlarının sınırlı olması sebebiyle iş bulmaya ilişkin kaygı düzeyinin yüksek olacağı düşüncesi oluşturan bu çalışmada, bölümün atama sorununun bir kez daha dile getirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma, kolayda örneklem yöntemi ile Afyonkarahisar’da sağlık temalı bir üniversitede araştırmaya katılmayı kabul eden 169 sağlık yönetimi bölümü öğrencisi ile gerçekleştirilmiş ve beş boyuttan oluşan anket uygulanmıştır. Katılımcıların iş bulmaya yönelik kaygılarının orta yüksek düzeyde olduğu çalışmada, yapılan basit doğrusal regresyon analizi sonucu istihdam yetersizliğinin çaresizlik, ayrımcılık, deneyimsizlik ve kişisel yeterlilik düzeyleri üzerinde anlamlı etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahuru, R.R., Osabohien, R., Al‐Faryan, M.A.S., & Sowemimo, E.J. (2023). Information and communication technology adoption and unemployment in West Africa Monetary Zone. Managerial and Decision Economics, 44(1), 388-398.
  2. Altıntaş, M. (2023). A qualitative research on work anxiety in university students. 8. International Paris Congress on Social Sciences & Humanities, Paris, France.
  3. Altindag, D.T., Dursun, B., & Filiz, E.S. (2022). The effect of education on unemployment duration. Economic Inquiry, 60(1), 21-42.
  4. Asongu, S.A., Rahman, M., & Alghababsheh, M. (2023). Information technology, business sustainability and female economic participation in Sub-Saharan Africa. International Journal of Innovation Studies, 7(4), 283-293.
  5. Aydemir, İ., & Çetin, B. (2023). Türkiye’deki Sağlık Yönetimi Lisans Programları Profilinin Değerlendirilmesi. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi, 9(2), 155-170.
  6. Barsoum, G. (2023). Youth Unemployment in Egypt. In Global Encyclopedia of Public Administration, Public Policy, and Governance, Cham: Springer International Publishing.
  7. Basmacı, G., Tektaş, M., Tektaş, N., & Öz Ceviz, N. (2017). Kaygı Düzeylerini Etkileyen Faktörler: Önlisans Öğrencileri ve Mezunları Üzerine Bir Araştırma. İstanbul Journal of Social Sciences, 18, 69-85.
  8. Baş, T. (2010). Anket (6. baskı), Seçkin Yayıncılık, Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

18 Ağustos 2023

Kabul Tarihi

19 Aralık 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 9 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Gedik, Ö., Canbaz, M., & Kılıç, E. S. (2023). SAĞLIK TEMALI BİR ÜNİVERSİTEDE SAĞLIK YÖNETİMİ ÖĞRENCİLERİNİN İŞ BULMA KAYGILARINA YÖNELİK BİR UYGULAMA. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi, 9(3), 333-346. https://izlik.org/JA59EN44SX
AMA
1.Gedik Ö, Canbaz M, Kılıç ES. SAĞLIK TEMALI BİR ÜNİVERSİTEDE SAĞLIK YÖNETİMİ ÖĞRENCİLERİNİN İŞ BULMA KAYGILARINA YÖNELİK BİR UYGULAMA. USAYSAD. 2023;9(3):333-346. https://izlik.org/JA59EN44SX
Chicago
Gedik, Özlem, Mustafa Canbaz, ve Esma Sultan Kılıç. 2023. “SAĞLIK TEMALI BİR ÜNİVERSİTEDE SAĞLIK YÖNETİMİ ÖĞRENCİLERİNİN İŞ BULMA KAYGILARINA YÖNELİK BİR UYGULAMA”. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi 9 (3): 333-46. https://izlik.org/JA59EN44SX.
EndNote
Gedik Ö, Canbaz M, Kılıç ES (01 Aralık 2023) SAĞLIK TEMALI BİR ÜNİVERSİTEDE SAĞLIK YÖNETİMİ ÖĞRENCİLERİNİN İŞ BULMA KAYGILARINA YÖNELİK BİR UYGULAMA. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi 9 3 333–346.
IEEE
[1]Ö. Gedik, M. Canbaz, ve E. S. Kılıç, “SAĞLIK TEMALI BİR ÜNİVERSİTEDE SAĞLIK YÖNETİMİ ÖĞRENCİLERİNİN İŞ BULMA KAYGILARINA YÖNELİK BİR UYGULAMA”, USAYSAD, c. 9, sy 3, ss. 333–346, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59EN44SX
ISNAD
Gedik, Özlem - Canbaz, Mustafa - Kılıç, Esma Sultan. “SAĞLIK TEMALI BİR ÜNİVERSİTEDE SAĞLIK YÖNETİMİ ÖĞRENCİLERİNİN İŞ BULMA KAYGILARINA YÖNELİK BİR UYGULAMA”. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi 9/3 (01 Aralık 2023): 333-346. https://izlik.org/JA59EN44SX.
JAMA
1.Gedik Ö, Canbaz M, Kılıç ES. SAĞLIK TEMALI BİR ÜNİVERSİTEDE SAĞLIK YÖNETİMİ ÖĞRENCİLERİNİN İŞ BULMA KAYGILARINA YÖNELİK BİR UYGULAMA. USAYSAD. 2023;9:333–346.
MLA
Gedik, Özlem, vd. “SAĞLIK TEMALI BİR ÜNİVERSİTEDE SAĞLIK YÖNETİMİ ÖĞRENCİLERİNİN İŞ BULMA KAYGILARINA YÖNELİK BİR UYGULAMA”. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi, c. 9, sy 3, Aralık 2023, ss. 333-46, https://izlik.org/JA59EN44SX.
Vancouver
1.Özlem Gedik, Mustafa Canbaz, Esma Sultan Kılıç. SAĞLIK TEMALI BİR ÜNİVERSİTEDE SAĞLIK YÖNETİMİ ÖĞRENCİLERİNİN İŞ BULMA KAYGILARINA YÖNELİK BİR UYGULAMA. USAYSAD [Internet]. 01 Aralık 2023;9(3):333-46. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59EN44SX