Kimyasal Kastrasyon Yönteminin Etik Analizi
Öz
Ülkemizde artan cinsel suçlar ve özellikle çocuk istismarı vakaları bu suçları işleyenlere karşı kimyasal kastrasyon yönteminin uygulanmasını gündeme getirmiştir. Gelişmiş ülkeler dâhil dünyanın pek çok ülkesinde kabul gören bu uygulama konusunda ruh sağlığı çalışanları arasında büyük bir tartışma süregitmektedir. Bu uygulamaya destekleyen faydacılık ekolü bu tür suçların tekrar işlenmelerinin önlenmeleri, kapasite üstü doluluk oranlarında faaliyet gösteren cezaevleri maliyetlerinin düşürülmeleri ve kamuoyunda bu korkunç suçları işleyenlere hak ettikleri cezaların verildiği imajının yaratılması gibi gerekçelere dayanmaktadır. Ancak kimyasal kastrasyon ismi verilen uygulama aslında cerrahi bir müdahale içermediğinden kastrasyon değildir. Bu uygulama aslında kimyasal kullanımıyla insan vücudundaki testosteron düzeyini düşürmeyi hedefleyen bir hormon tedavisidir. Bu uygulama tedavi alanına girdiğinde ise sadece hastalık kabul edilen nedenlerle işlenen suçlarda geçerli olması ve etik koşulları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu çalışmada cinsel suçlular ve çocuk istismarcılarına bazı ülkelerde hâlihazırda uygulanan ve ülkemizde uygulanması tartışılan kimyasal kastrasyon yöntemi mesleki etik çerçevede analiz edilmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Resmi İnternet Sayfası, “Adli İstatistikler, 2016”, http://www.adlisicil.adalet.gov.tr/yayin.html.
- Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Resmi İnternet Sayfası, “Adli İstatistikler, 2017”, http://www.adlisicil.adalet.gov.tr/yayin.html.
- Albert Yupze, Richard Smith & Alfred Rademaker, “A multicenter clinical investigation employing ethinyl estradiol combined with dl-norgestrel as a postcoital contraceptive agent.” Fertility and sterility, 1982, V:37, pp.508-513.
- Albrecht Langeluddeke A. Castration of Sexual Criminals. (Berlin: de Gruyter,1963).
- Andrea Fossati, Fabio Madeddu & Cesare Maffei,” Borderline personality disorder and childhood sexual abuse: A meta-analytic study,”. Journal of Personality Disorders, 1999, V:13, pp. 268-280.
- American Psychiatric Association, Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). (Washington, DC., 2013).
- Andre N. Sofair & Lauris C. Kaldjian, “Eugenic sterilization and a qualified Nazi analogy: The United States and Germany, 1930-1945,” The Annals of Internal Medicine, 2000, V:132, pp.312-319.
- Barry M. Maletzky,” The paraphilias: Research and treatment”. In Peter E. Nathan & Jack M. Gorman (Eds.) A Guide to Treatments that Work, (New York: Oxford University Press,2002), pp.525-558.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Olgu Sunumu
Yazarlar
Mert Akcanbaş
*
0000-0003-1811-2732
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
3 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi
27 Şubat 2019
Kabul Tarihi
21 Ağustos 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Sayı: 8