In this study, the effect of ascorbic acid addition
as stabilizer on
degradation kinetics of betacyanin pigments of red beet (Beta vulgaris L.) extract was investigated under different temperature (4, 25,
40, 60oC) and pH (5.5,
7.5, 9.5) conditions. In general, although the degradation of betacyanins seems to follow the first-order reaction kinetics
under all investigated conditions, it was determined that the degradation
kinetics of betacyanins shows a change and indicates a better fit to the second
order reaction kinetics at pH 5.5 with the addition of ascorbic acid and at the
temperature of 4°C. It was observed that reaction rate constant (k) values
increased significantly with increasing pH and temperature. k values decreased
significantly while activation energy (Ea) values increased with the addition
of ascorbic acid. Among all results, the lowest k value was reached at 4oC and pH 5.5 with a value of 0.006×10-3 min-1 in the samples with ascorbic acid, while the highest k value was reached at 60oC
and 9.5 pH with a value of 28.65×10-3 min-1 in the
samples without ascorbic acid. Activation energy value ranging between 53.4 and
87.7 kJ/mol was found to be lowest at pH 9.5. The kinetic of color change was
also evaluated using the first order model.
Bu çalışmada farklı
sıcaklık (4,
25, 40, 60oC) ve pH (5.5,
7.5, 9.5) koşullarında stabilizatör
olarak askorbik asit ilavesinin kırmızı pancar (Beta vulgaris L.) suyu
betasiyanin pigmentlerinin bozunma kinetiği üzerine etkileri incelenmiştir. Betasiyaninlerin
bozunumunun tüm koşullar için birinci dereceden reaksiyon kinetiğini takip
ettiği tespit edilmiştir. Reaksiyon hız sabiti (k) değerlerinin artan pH ve sıcaklık
ile önemli derecede arttığı gözlenmiştir. Askorbik asit ilavesi ile k değerleri
önemli oranda azalırken, aktivasyon enerjisi (Ea) değerleri artmaktadır. Tüm sonuçlar içerisinde en düşük k değerine 4oC’de
5.5 pH’da askorbik asit ilave edilmiş örneklerde 0.006×10-3 dak-1
değeri ile ulaşılırken en yüksek k değerlerine 60oC’de 9.5
pH’da askorbik asit ilavesiz örneklerde 28.65×10-3 dak-1 değeri
ile ulaşılmıştır. 53.4-87.7 kJ/mol arasında değişen aktivasyon enerjisi
değerleri, pH 9.5’ta en düşük bulunmuştur. Ayrıca örneklerin renk değişim
kinetiği de birinci dereceden model kullanılarak incelenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2018 |
Gönderilme Tarihi | 27 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 18 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 23 Sayı: 2 |
DUYURU:
30.03.2021- Nisan 2021 (26/1) sayımızdan itibaren TR-Dizin yeni kuralları gereği, dergimizde basılacak makalelerde, ilk gönderim aşamasında Telif Hakkı Formu yanısıra, Çıkar Çatışması Bildirim Formu ve Yazar Katkısı Bildirim Formu da tüm yazarlarca imzalanarak gönderilmelidir. Yayınlanacak makalelerde de makale metni içinde "Çıkar Çatışması" ve "Yazar Katkısı" bölümleri yer alacaktır. İlk gönderim aşamasında doldurulması gereken yeni formlara "Yazım Kuralları" ve "Makale Gönderim Süreci" sayfalarımızdan ulaşılabilir. (Değerlendirme süreci bu tarihten önce tamamlanıp basımı bekleyen makalelerin yanısıra değerlendirme süreci devam eden makaleler için, yazarlar tarafından ilgili formlar doldurularak sisteme yüklenmelidir). Makale şablonları da, bu değişiklik doğrultusunda güncellenmiştir. Tüm yazarlarımıza önemle duyurulur.
Bursa Uludağ Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanlığı, Görükle Kampüsü, Nilüfer, 16059 Bursa. Tel: (224) 294 1907, Faks: (224) 294 1903, e-posta: mmfd@uludag.edu.tr