In the Western world, where nationalism and nationalism developed, states attached great importance to population movements, and especially Eastern empires, such as the Ottoman Empire, cared more about this potential in terms of taxes and taxpayers. This point of view caused the census to be limited only to the number of taxable household heads and men eligible for military service. This has led to an empire-wide census problem.
From the point of view of Antakya, the situation is not very different. In this city, where a large number of non-Muslims and ethnic populations of different ethnicities live together, researchers face major problems when it is necessary to demonstrate the transformation of the population of the living population. It is almost impossible to get an idea of the conditions under which the male and female population as well as the male and female population are increasing and decreasing.
At the beginning of the nineteenth century, there were jizya impulses dated 1694, 1842, 1843, 1844 and 1846 belonging to Antakya and its environs. It is understood that no studies were conducted on these irritations except 1842. From the books of 1694 and 1843, 1844, 1846, which we have examined, they have almost the same order as those of 1843, 1844, 1846. However, it is observed that there are some variations in the data over time.
In this article, a comparative analysis of the five books given in the order of history above will be made and the variables related to the population, capitation and occupations of Antakya, Süveydiye, Cebel-i Akra and Kuseyr districts will be emphasized.
Ulusçuluk ve milliyetçilik kavramlarının geliştiği Batı dünyasında devletler nüfus hareketlerine büyük önem verirken, Osmanlı Devleti gibi özellikle doğulu imparatorluklar bu potansiyeli daha ziyade vergiler ve askerlik mesleğini yapacak olan mükellefler açısından önemsemekteydi. Bu bakış açısı nüfus sayımlarının sadece vergilendirilebilen hane reisleri ile askerlik mesleğine elverişli erkeklerin sayılmasıyla sınırlı kalmasına sebep olmuştur. Bu da imparatorluk çapında bir nüfus sayımı problemiyle karşı karşıya kalınmasına sebep olmuştur.
Antakya açısından meseleye bakıldığında da durum pek farklı değildir. Çok çeşitli unsurlardan oluşan gayrimüslimler ile yine çeşitli etnik kökenlere sahip Müslüman ahalinin bir arada yaşadığı bu şehir, yaşayan nüfus kitlelerinin nasıl bir dönüşüme sahip olduğunu ortaya koymak gerektiğinde araştırmacılar büyük problemlerle karşı karşıya kalmaktadır. Erkek nüfusun yanı sıra çocuk ve kadın nüfusun hangi şartlarda azalıp çoğaldığı hakkında bir fikir edinmek neredeyse imkânsızdır.
On dokuzuncu yüzyılın başlarında Antakya ve çevresine ait yapılmış 1694, 1842, 1843, 1844 ve 1846 tarihli cizye tahrirleri bulunmaktadır. Bu tahrirler üzerinde 1842 hariç her hangi bir çalışmanın yapılmamış olduğu anlaşılmaktadır. İncelediğimiz 1694 ve 1843, 1844, 1846 tarihli olan defterlerden 1842 tarihli dâhil 1843, 1844, 1846 tahrirlerinin hemen hemen aynı düzene sahiptirler. Ancak zaman içerisinde verilerde bazı değişkenlikler yaşandığı gözlemlenmektedir.
Makalede, yukarıda tarih sıralamasına göre verilen beş defterin birbiriyle karşılaştırmalı analizi yapılmıştır. Antakya, Süveydiye, Cebel-i Akra ve Kuseyr nahiyelerine ait nüfus, cizye ve mesleklerle ilgili değişkenlikler üzerinde durulmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Mart 2020 |
Gönderilme Tarihi | 15 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons BY-NC-SA 2.0 (Atıf-Gayri Ticari-Aynı Lisansla Paylaş) ile lisanslanmıştır.