Tarımsal endüstriyel yan ürünler, tarım veya meyve-sebze işleme endüstrisi sonucu oluşan, besin madde profilleri yanında, kendilerine has fonksiyonel içeriklerce zengin olan ürünleri ifade etmektedir. Bu özellikleri yanında potansiyel çevre kirleticileri olarak da tanımlanmaktadırlar. FAO tarafından gıda israfı olarak nitelenen bu üretim ile dünya çapında her sene yaklaşık 1.3 milyar ton gıda kaybı olduğu ifade edilmektedir. Atık ürün yoğunluğunu minimalize etmek amacıyla çeşitli yöntemler (yakma, depolama ve boşaltma) kullanılarak bu ürünlerin çevre kirletici etkilerinin azaltılması çabaları, yeni çevre kirliliği veya yönetimi sorununu da beraberinde getirmektedir. Meyve ve sebze yan ürünlerinin (MSYÜ) ruminant rasyonlarına ilavesi ile polifenol açısından zengin ve metan üretiminden sorumlu olan metanojenlerin büyümesinin ve etkinliklerinin azaltılarak metan gazı üretiminin azaltılmasında etkili olduğu bildirilmektedir. Ayrıca, döngüsel ve endüstriyel ekonomide atık gıdaların hammadde olarak kullanabileceği, sıfır atık toplumları ve ekonomilerini hedefleyen, eko-inovasyon için yol gösterici olduğu belirtilmektedir.
Mevcut derleme, atık olan MSYÜ’ ne ilişkin son verilere genel bakış oluşturarak bu ürünlerin besin değerleri, mali faydaları, sosyal ve çevresel yönleri ile mevsimsel bulunabilirlikleri açısından önemlerini tartışmak, hayvan beslemede kullanılabilme ve atık olarak yönetmlerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Bilimleri (Diğer) |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 27 Haziran 2024 |
Kabul Tarihi | 18 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 17 Sayı: 3 |
Van Health Sciences Journal (Van Sağlık Bilimleri Dergisi) başlıklı eser bu Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.