Urfa cheese, a traditional white‐brined Turkish cheese,
is a special product belonging to Sanliurfa and consumed both Sanliurfa and
other provinces of Turkey. In this study, the presence
of Salmonella spp. was investigated
in a total of 250 raw cow milk and 250 Urfa cheese samples sold in Sanliurfa
(Turkey). The method recommended by
the International Standard Office (ISO) was used in the isolation Salmonella
spp. As a
result, it was concluded that Urfa cheese and raw milk
samples were not contaminated with Salmonella
spp. and all
cheese and milk samples examined in this study are suitable to Turkish Food
Codex.
Urfa
peyniri, Şanlıurfa ve Türkiye’nin diğer illerinde tüketilen Şanlıurfa’ya özgü
geleneksel bir salamura beyaz peynir çeşididir. Bu çalışmada, Şanlıurfa’da
satışa sunulan 250 adet çiğ inek sütü örneği ile 250 adet urfa peynir örneğinde
Salmonella spp. varlığı
araştırılmıştır. Salmonella spp. izolasyonunda Uluslararası Standart Ofisi’nin
(International Standart Office/ISO) önerdiği metot kullanılmıştır. Sonuç
olarak, incelenen peynir ve çiğ süt örneklerinin hiçbirinde Salmonella
spp. tespit edilememiş olup, örneklerinin tamamının Salmonella
spp. yönünden Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olduğu saptanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 26 Temmuz 2017 |
Kabul Tarihi | 6 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 28 Sayı: 3 |
Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.