Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Consumers’ Interest and Opinions about Probiotics (A Sample of Çanakkale-Biga)

Yıl 2017, Cilt: 28 Sayı: 1, 25 - 30, 20.04.2017

Öz

The study has been conducted to find out consumers’ interest and
knowledge about food additives in healthcare system like probiotics and their
opinions and attitudes towards consumption application and what their tendency
towards using these products is like. Furthermore, the subtitles of the study
consist of the consumers’ requests and expectations from business firms,
authorities, managers and specialists concerned and seeking the answers to such
questions as “Are these products only commercially produced and presented?” and
“ Do the consumers indiscriminately use these products?” As the clarification
of these questions will be possible with the consumers being asked about
probiotics, the data obtained have the potential for setting light to the
activities of all branches of science and experts concerned as well. A total of
405 participants took part in this study conducted from December 2013 to March
2014 in Çanakkale. 41% of them were men and 59% of them women. 21% of the
participants stated that they consumed probiotics products. 25,9 % said that
they did not use them, and 49,6 % suggested that they used them at odd times.

Kaynakça

  • Aydın M, Açıkgöz İ, Şimşek B (2010). Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin probiyotik ürün tüketimlerinin ve probiyotik kavramının bilinme düzeyinin belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 5, (2): 1-6. Can ÖP (2007). Probiyotik mikroorganizmaların yararları. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları. 6, 194-196.. Chandan R (1997). Dairy-based ingredients. American Association of Cereal Chemists, St. Paul, MN. Pp. 96-99. Derin ÖD, Keskin S (2013). Gıda Mühendisliği öğrencilerinin probiyotik ürün tüketim durumlarının belirlenmesi: Ege Üniversitesi Örneği. Gıda, 38, (4): 215-222. Gültekin M (2004). Probiyotikler. Ankem Dergisi,18 (Ek 2), 87-89. Hacıoğlu G, Kurt G (2012). Tüketicilerin fonksiyonel gıdalara yönelik farkındalığı, kabulü ve tutumları: İzmir İli Örneği. Business and Economics Research Journal, 3 (1): 161-171. Hennequin C, Kaufmann-Lacroix C (2002). Possible role of cathetersin Saccharomyces boulardi fungemia. Eur J Clin Microbiol, 19, 16-20. Holzapfel WH, Schillinger U (2002). Introduction top re-and probiotics. Food Res Int, 35, 109-116. İnanç N, Şahin H, Çiçek B (2005). Probiyotik ve prebiyotiklerin sağlık üzerine etkileri. Erciyes Tıp Dergisi, 27, 122-127. Koçak H, Kalkan S (2014). Üniversite öğrencilerinin probiyotik gıda tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi-Bahçe Meslek Yüksekokulu örneği. DBHAD Beslenme Araştırmaları Dergisi, 1, 1. Mathieu F, Sudirman I, Rekhif N (1993). Mesenterocin 52, a bacteriocin produced by Leconostoc mesenteroides ssp. mesenteroides Fr 52. J Appl Bacteriol, 74, 372-379. Mortaş M, Yazıcı F, Dervişoğlu M (2011). Ondokuz Mayıs Üniversitesi lisans öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. Samsun Sempozyumu, 5, 1-6. Roberfroid MB (2000). Prebiotics and probiotics are they functional foods. Am J Clin Nutr, 71, 1682-1687. Şener A, Temiz A, Toğay SÖ, Bağcı U (2008). Çeşitli prebiyotiklerin Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12’nin gelişimi ve asitlik geliştirme özelliği üzerine in vitro etkileri. Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Türkiye 10. Gıda Kongresi, sh: 889-892, Erzurum. Yabancı N, Şimşek I (2007). Üniversite öğrencilerinin probiyotik ürün tüketim durumları. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6, 6. Yağcı R (2002). Prebiyotikler ve probiyotikler. Çocuk Sağlığı Hastalıkları Dergisi, 45, 337-344.

Probiyotikler Konusunda Tüketicilerin İlgi ve Kanaatleri (Çanakkale-Biga Örneği)

Yıl 2017, Cilt: 28 Sayı: 1, 25 - 30, 20.04.2017

Öz

Bu
çalışma probiyotik gibi sağlık sisteminin içindeki besin katkısı ürünlerine
karşı, tüketicinin ilgi, bilgi ve tüketim uygulamasına ilişkin kanaat ve
tutumları ile bu ürünleri kullanma eğilimlerinin ne durumda olduğunun
öğrenilmesi amacıyla yapılmıştır. Ayrıca tüketicinin, ticari firmalardan,
yetkililerden ve yöneticilerden, ilgili uzmanlardan istek ve beklentileri ile
bu ürünlerin sadece ticari maksatla mı üretilip sunuldukları ve tüketicilerin
bu ürünleri rastgele kullanıp kullanmadıklarına ilişkin sorularına da cevap aramak
çalışmanın diğer alt başlıklarını oluşturmaktadır. Bu soruların açığa
kavuşması, tüketicilere probiyotik konusunu sormak ile mümkün olabileceğinden,
elde edilen veriler ilgili bilim dallarının ve ilgili uzmanların faaliyetlerine
de ışık tutabilecek potansiyele sahiptir. Çanakkale İlinde Aralık 2013-Mart
2014 tarihleri arasında yapılan bu çalışmaya %41’i erkek ve %59’u kadın olmak
üzere toplam 405 kişi katılmıştır. Katılımcıların %21’i probiyotik ürünleri
tükettiğini, %25.9’u tüketmediğini, %49.6’sı da fırsat buldukça tükettiğini
ifade etmiştir.

Kaynakça

  • Aydın M, Açıkgöz İ, Şimşek B (2010). Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin probiyotik ürün tüketimlerinin ve probiyotik kavramının bilinme düzeyinin belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 5, (2): 1-6. Can ÖP (2007). Probiyotik mikroorganizmaların yararları. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları. 6, 194-196.. Chandan R (1997). Dairy-based ingredients. American Association of Cereal Chemists, St. Paul, MN. Pp. 96-99. Derin ÖD, Keskin S (2013). Gıda Mühendisliği öğrencilerinin probiyotik ürün tüketim durumlarının belirlenmesi: Ege Üniversitesi Örneği. Gıda, 38, (4): 215-222. Gültekin M (2004). Probiyotikler. Ankem Dergisi,18 (Ek 2), 87-89. Hacıoğlu G, Kurt G (2012). Tüketicilerin fonksiyonel gıdalara yönelik farkındalığı, kabulü ve tutumları: İzmir İli Örneği. Business and Economics Research Journal, 3 (1): 161-171. Hennequin C, Kaufmann-Lacroix C (2002). Possible role of cathetersin Saccharomyces boulardi fungemia. Eur J Clin Microbiol, 19, 16-20. Holzapfel WH, Schillinger U (2002). Introduction top re-and probiotics. Food Res Int, 35, 109-116. İnanç N, Şahin H, Çiçek B (2005). Probiyotik ve prebiyotiklerin sağlık üzerine etkileri. Erciyes Tıp Dergisi, 27, 122-127. Koçak H, Kalkan S (2014). Üniversite öğrencilerinin probiyotik gıda tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi-Bahçe Meslek Yüksekokulu örneği. DBHAD Beslenme Araştırmaları Dergisi, 1, 1. Mathieu F, Sudirman I, Rekhif N (1993). Mesenterocin 52, a bacteriocin produced by Leconostoc mesenteroides ssp. mesenteroides Fr 52. J Appl Bacteriol, 74, 372-379. Mortaş M, Yazıcı F, Dervişoğlu M (2011). Ondokuz Mayıs Üniversitesi lisans öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları. Samsun Sempozyumu, 5, 1-6. Roberfroid MB (2000). Prebiotics and probiotics are they functional foods. Am J Clin Nutr, 71, 1682-1687. Şener A, Temiz A, Toğay SÖ, Bağcı U (2008). Çeşitli prebiyotiklerin Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12’nin gelişimi ve asitlik geliştirme özelliği üzerine in vitro etkileri. Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Türkiye 10. Gıda Kongresi, sh: 889-892, Erzurum. Yabancı N, Şimşek I (2007). Üniversite öğrencilerinin probiyotik ürün tüketim durumları. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6, 6. Yağcı R (2002). Prebiyotikler ve probiyotikler. Çocuk Sağlığı Hastalıkları Dergisi, 45, 337-344.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ayşe Gülin Eser

Yayımlanma Tarihi 20 Nisan 2017
Gönderilme Tarihi 4 Aralık 2015
Kabul Tarihi 31 Ağustos 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 28 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Eser, A. G. (2017). Probiyotikler Konusunda Tüketicilerin İlgi ve Kanaatleri (Çanakkale-Biga Örneği). Van Veterinary Journal, 28(1), 25-30.
AMA Eser AG. Probiyotikler Konusunda Tüketicilerin İlgi ve Kanaatleri (Çanakkale-Biga Örneği). Van Vet J. Nisan 2017;28(1):25-30.
Chicago Eser, Ayşe Gülin. “Probiyotikler Konusunda Tüketicilerin İlgi Ve Kanaatleri (Çanakkale-Biga Örneği)”. Van Veterinary Journal 28, sy. 1 (Nisan 2017): 25-30.
EndNote Eser AG (01 Nisan 2017) Probiyotikler Konusunda Tüketicilerin İlgi ve Kanaatleri (Çanakkale-Biga Örneği). Van Veterinary Journal 28 1 25–30.
IEEE A. G. Eser, “Probiyotikler Konusunda Tüketicilerin İlgi ve Kanaatleri (Çanakkale-Biga Örneği)”, Van Vet J, c. 28, sy. 1, ss. 25–30, 2017.
ISNAD Eser, Ayşe Gülin. “Probiyotikler Konusunda Tüketicilerin İlgi Ve Kanaatleri (Çanakkale-Biga Örneği)”. Van Veterinary Journal 28/1 (Nisan 2017), 25-30.
JAMA Eser AG. Probiyotikler Konusunda Tüketicilerin İlgi ve Kanaatleri (Çanakkale-Biga Örneği). Van Vet J. 2017;28:25–30.
MLA Eser, Ayşe Gülin. “Probiyotikler Konusunda Tüketicilerin İlgi Ve Kanaatleri (Çanakkale-Biga Örneği)”. Van Veterinary Journal, c. 28, sy. 1, 2017, ss. 25-30.
Vancouver Eser AG. Probiyotikler Konusunda Tüketicilerin İlgi ve Kanaatleri (Çanakkale-Biga Örneği). Van Vet J. 2017;28(1):25-30.

88x31.png

Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.