The study has been conducted to find out consumers’ interest and
knowledge about food additives in healthcare system like probiotics and their
opinions and attitudes towards consumption application and what their tendency
towards using these products is like. Furthermore, the subtitles of the study
consist of the consumers’ requests and expectations from business firms,
authorities, managers and specialists concerned and seeking the answers to such
questions as “Are these products only commercially produced and presented?” and
“ Do the consumers indiscriminately use these products?” As the clarification
of these questions will be possible with the consumers being asked about
probiotics, the data obtained have the potential for setting light to the
activities of all branches of science and experts concerned as well. A total of
405 participants took part in this study conducted from December 2013 to March
2014 in Çanakkale. 41% of them were men and 59% of them women. 21% of the
participants stated that they consumed probiotics products. 25,9 % said that
they did not use them, and 49,6 % suggested that they used them at odd times.
Bu
çalışma probiyotik gibi sağlık sisteminin içindeki besin katkısı ürünlerine
karşı, tüketicinin ilgi, bilgi ve tüketim uygulamasına ilişkin kanaat ve
tutumları ile bu ürünleri kullanma eğilimlerinin ne durumda olduğunun
öğrenilmesi amacıyla yapılmıştır. Ayrıca tüketicinin, ticari firmalardan,
yetkililerden ve yöneticilerden, ilgili uzmanlardan istek ve beklentileri ile
bu ürünlerin sadece ticari maksatla mı üretilip sunuldukları ve tüketicilerin
bu ürünleri rastgele kullanıp kullanmadıklarına ilişkin sorularına da cevap aramak
çalışmanın diğer alt başlıklarını oluşturmaktadır. Bu soruların açığa
kavuşması, tüketicilere probiyotik konusunu sormak ile mümkün olabileceğinden,
elde edilen veriler ilgili bilim dallarının ve ilgili uzmanların faaliyetlerine
de ışık tutabilecek potansiyele sahiptir. Çanakkale İlinde Aralık 2013-Mart
2014 tarihleri arasında yapılan bu çalışmaya %41’i erkek ve %59’u kadın olmak
üzere toplam 405 kişi katılmıştır. Katılımcıların %21’i probiyotik ürünleri
tükettiğini, %25.9’u tüketmediğini, %49.6’sı da fırsat buldukça tükettiğini
ifade etmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Nisan 2017 |
Gönderilme Tarihi | 4 Aralık 2015 |
Kabul Tarihi | 31 Ağustos 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 28 Sayı: 1 |
Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.