In this study, stuffed mussels were collected from 50 selling points in Istanbul, consist of street vendors (n=38) and retail shops (n=12), analyzed microbiologically and weighted per portion. Mean Total Aerobic Count result was 7.38±1.01 log10 cfu/g among the samples. Coliform was isolated from 44% of samples (2.85±0.57 log cfu/g), Escherichia coli from 12% of samples (3.76±0.71 log cfu/g), Staphylococcus aureus from 4% (4.15±0.30 log cfu/g), Bacillus cereus in 2% (2.78 log cfu/g) and Bacillus licheniformis in 4% (3.18±0.08 log cfu/g) of samples. Listeria ivanovii was isolated from 2% of samples (in 25 g). No Clostridium spp., Campylobacter spp., Salmonella spp. and Listeria monocytogenes were detected. Level of Staphylococcus spp. (S. aureus + S. epidermidis) contamination was significantly higher in the retail shop (P <0.05). The mean portion per stuffed mussel was 16.78±5.62 g. Except for the result of Staphylococcus spp., microbiological analyses and a gram of portions did not show a significant difference between retail shops and street vendors (P >0.05). However, an inappropriate level of S. aureus contamination in retail shops remain a food safety gap. Furthermore, the mean results of portions are assumed to be used in predictive microbiology studies.
Marmara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAPKO)
SAG-C-YLP-111115-0504
This study was supported by Marmara University Research Council (BAPKO, SAG-C-YLP-111115-0504). The authors are thankful for the sincere support of Esra Dalkılıç during laboratory analyses.
Bu çalışmada İstanbul’da sokakta (n=38) ve kapalı restoranda (n=12) satışa sunulan toplam 50 farklı noktadan midye dolma örneği toplanarak mikrobiyolojik inceleme ve porsiyon analizi yapılmıştır. Örneklerin Toplam Aerobik Bakteri sayısı ortalama 7.38±1.01 log10 kob/g olarak bulunmuştur. Coliform grubu %44 (2.85±0.57 log kob/g), Escherichia coli %12 (3.76±0.71 log kob/g), Staphylococcus aureus %4 (4.15±0.30 log kob/g), Bacillus cereus %2 (2.78 log cfu/g) ve Bacillus licheniformis %4 (3.18±0.08 log cfu/g) oranında izole edilmiştir. Listeria ivanovii %2 oranında tespit edilmiştir. Clostridium spp., Campylobacter spp., Salmonella spp. ve Listeria monocytogenes tespit edilmemiştir. Staphylococcus spp. (S. aureus + S. epidermidis) kontaminasyon düzeyi restoranlarda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (P <0.05). Midye dolmaların adet porsiyonu ortalama 16.78±5.62 g olarak tartılmıştır. Staphylococcus spp. sonuçları dışında mikrobiyolojik analizler ve porsiyon gramajları restoranlar ile sokak satış noktaları arasında anlamlı bir fark göstermemiştir (P >0.05). Ancak S.aureus’un kapalı restoranlarda tüketim için uygun düzeyin üzerinde tespit edilmesi bir gıda güvenliği açığının bulunduğuna işaret etmektedir. Porsiyon ortalamalarının ileride prediktif mikrobiyoloji çalışmalarında kullanılabileceği öngörülmektedir.
SAG-C-YLP-111115-0504
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | SAG-C-YLP-111115-0504 |
Yayımlanma Tarihi | 3 Temmuz 2020 |
Gönderilme Tarihi | 7 Ekim 2019 |
Kabul Tarihi | 10 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 31 Sayı: 2 |
Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.