Etik İlkeler ve Yayın Politikası

YAYIN POLİTİKASI

   Van Veterinary Journal, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesinin hakemli bilimsel dergisi olup, kısa adı Van Vet J’dir.

    Dergimiz Mart, Temmuz ve Kasım aylarında olmak üzere yılda 3 sayı olarak yayınlanır.

    Van Veterinary Journal uluslararası hakemli ve açık erişimli bir dergidir. Van veterinary journal'ın tüm içeriği kullanıcılar veya kurumlar tarafından ücretsiz olarak erişilebilir ve kullanılabilir. Dergimizde yayınlanan bütün içerik Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır. Dergimiz sponsorluk ve reklam kabul etmemektedir.

    Dergimizin editörlük ve makale yayın süreçlerinin tamamında; Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), World Association of Medical Editors (WAMA), International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) gibi uluslararası kuruluşların tavsiye ettiği temel yaklaşımlar benimsenmektedir.

    Dergimiz, tamamen ücretsiz olup, makale işlem ücreti (değerlendirme ücreti veya yayınlama ücreti) ve makalelere erişim için abonelik ücreti talep edilmemektedir. Ayrıca yazarlara telif ücreti ödenmemektedir.

    Dergimize gönderilen makaleler orijinal olmalıdır. Makalenin tamamı veya büyük bir kısmı başka bir yerde yayınlanmamış veya değerlendirme için başka bir yere gönderilmemiş olmalıdır.

    Yayınlanmak üzere dergimize gönderilen tüm makaleler, profesyonel bir intihal programı (Ithenticate, Turnitin, vb.) kullanılarak incelenmelidir. Rapor yazar tarafından sisteme yüklenmelidir. Kontrol sonucu benzerlik oranı %15’in üstünde olan makaleler reddedilir veya editör kurulumuz tarafından revizyon istenebilir.

    Gönderilen makalelerde bulunan tüm veri ve sonuçların doğruluğu ve doğacak her türlü sorumluluktan yazarlar sorumludur. Dergimiz editörleri verilerin doğruluğu konusunda karar verme yetkisinde değildir.

    Gönderilen makaleler editörlüğümüz tarafından kontrol edilir, uygun görülmesi halinde çift taraflı kör hakemlik sistemi ile hakem değerlendirmesine gönderilir.

    Dergimize gönderilen makaleler akademik çalışma niteliğinde ve hakemler tarafından incelenebilecek formatta olmalıdır. Bu sebeple yazarların alanında bilgili ve deneyimli olması gerekmektedir.

    Makalede yararlanılan kaynaklar metin içerisinde belirtilmeli, belirtilen her bir kaynak makalenin kaynaklar bölümünde de sunulmalıdır.

    Makaleye destek sağlayan kurum veya kuruluşlar var ise, bunlara teşekkür edilmeli, bu konuda makale içinde ilgili bölümde gerekli açıklamalar yapılmalıdır.

    Yazarlar makale başlık sayfasında, yazarlara ait ORCID numaralarına, yazar katkıları, çıkar çatışması ve etik kurul bilgilerine yer vermek zorundadırlar.

    Yazarlar dergimize gönderdikleri makalelerinin tüm sorumluluklarını kabul etmek ve telif hakkını Van Veterinary Journal'a devretmek zorundadırlar. Dergimize gönderilen makalelerin yazarları "Telif Hakkı Devri Sözleşmesi" belgesini doldurmalı, ıslak imza ile imzalamalı ve sisteme yüklemelidirler. Telif Hakkı Devri Sözleşmesini ıslak imzalı olarak iletmeyen yazarların makaleleri dikkate alınmayacaktır.

    Van Veterinary Journal yönetim sistemine girilen isim ve elektronik posta adresleri gibi kişisel bilgiler, yalnızca bu derginin bilimsel amaçları doğrultusunda kullanılacaktır. Bu bilgiler başka bir amaç için kullanılmayacak ve üçüncü taraflarla paylaşılmayacaktır.

•    Dergimiz elektronik ortamda “DergiPark” sisteminde ve çeşitli (TrDizin, IndexCopernicus ...) indekslerde arşivlenmektedir. Derginin herhangi bir nedenle yayın hayatına son vermesi durumunda geçmişte yayınlanmış makalelere buralardan ulaşılabilir. Dergimiz LOCKSS sistemini kullanmaktadır.

•    Yazarlar, çalışmalarının tüm sürümlerini (Gönderilen sürüm, Kabul edilen sürüm, Yayınlanmış sürüm) kendi seçtikleri bir arşivde (Üniversite avesis sistemlerinde vb.) saklayabilir.


Makale Değerlendirme Süreçleri

İlk Değerlendirme Süreci

•    Van Veterinary Journal'a gönderilen çalışmalar ilk olarak dergimiz editörleri tarafından değerlendirilir.

    Bu aşamada, derginin amaç ve kapsamına uymayan, Türkçe ve İngilizce olarak dil ve yazım hataları olan, anlatım kuralları açısından zayıf, istatistiği uygun olmayan, bilimsel açıdan hatalar içeren, özgün değeri olmayan ve yayın politikalarını karşılamayan çalışmalar editör kurulumuz tarafından reddedilir.

    Reddedilen çalışmaların yazarları, gönderim tarihinden itibaren en geç iki hafta içerisinde gerekçeleri ile birlikte bilgilendirilir.

    Uygun bulunan çalışmalar ise ön değerlendirme için çalışmanın ilgili olduğu alanla ilgili bölüm editörlerimize gönderilir.

Ön Değerlendirme Süreci

    Ön değerlendirme sürecinde bölüm editörlerimiz, çalışmaların öz, giriş, materyal ve metot, bulgular, tartışma ve sonuç ile diğer bölümlerinin dergi yayın politikaları, kapsamı ve özgünlüğü açısından ayrıntılı bir şekilde inceler.

    Bu inceleme sonucunda uygun bulunan çalışmalar hakemlere gönderilir. Uygun bulunmayan çalışmalar ise en geç beş hafta içerisinde bölüm editörü değerlendirme raporu ile yazara geri iade edilir.

Hakem Atama Süreci

    Çalışmalar içeriğine ve hakemlerin uzmanlık alanlarına göre hakemlere gönderilir.

    Çalışmayı inceleyen bölüm editörü, Van Veterinary Journal hakem havuzundan uzmanlık alanlarına göre en az iki hakem önerisinde bulunur ve çalışmayı değerlendirmek üzere hakemlere gönderir. Gerek duyulduğu durumlarda alan editörü tarafından yeni hakem ataması yapılır.

    Makale hakemlerinin her birinin farklı kurumlardan olmasına ve yazarlarla aynı kurumdan olmamasına özen gösterilir.

    Hakemler objektif ve tarafsız değerlendirme yapmalı, değerlendirdikleri çalışmalar hakkındaki hiçbir süreci ve belgeyi paylaşmayacakları hakkında garanti vermek zorundadır.

    Değerlendirme süreci için hakemlere verilen süre en fazla 2 haftadır.

    Hakemlerden veya editörlerden gelen düzeltme önerilerinin yazarlar tarafından 1 ay içerisinde tamamlanması zorunludur.

    Hakemler bir çalışmanın düzeltmelerini inceleyerek uygunluğuna karar verebilecekleri gibi gerekliyse birden çok defa düzeltme talep edebilir.

    Değerlendirme sonucu hakemlerden gelen görüşler, bölüm editörü tarafından en geç 2 hafta içerisinde incelenir. Bu inceleme sonucunda bölüm editörü çalışmaya ilişkin nihai kararını editörlere iletir.

    Baş editör, tüm başvurular için karar verme sürecindeki son yetkili mercidir.

Kör Hakemlik

    Bilimsel çalışmaların nesnel (objektif) bir şekilde değerlendirilmesi için birçok bilimsel dergi tarafından tercih edilen kör hakemlik sistemi, bilimsel yayınların en yüksek kalitede yayınlanması için uygulanan bir yöntemdir. Dergimize gelen tüm çalışmaların değerlendirme sürecinde çift kör hakemlik yöntemi kullanılmaktadır. Böylece çalışmaların yazar ve hakem kimlikleri gizlenmektedir. Hakem görüşleri, dergimizin yayın kalitesinde belirleyici bir yere sahiptir.

Makalelerin Geri Çekilmesi

    Değerlendirme aşamasındaki çalışmasını geri çekme talebinde bulunmak isteyen yazar(lar); her bir yazarın ıslak imzası ile imzalanmış olan makale geri çekme talebini içeren dilekçelerini vfd@yyu.edu.tr adresi üzerinden e-posta aracılığıyla editörlüğümüze iletmekle yükümlüdürler.

    Editörlük geri çekme talebini inceleyerek en geç bir hafta içerisinde yazar(lar)a dönüş sağlar.

    Editörlük tarafından, gönderim aşamasında telif hakları Van Veterinary Journal’a devredilmiş olan çalışmaların geri çekme isteği onaylanmadıkça, yazarlar çalışmasını geri çekemez veya başka bir dergiye değerlendirmek için gönderemezler.

    Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, geri çekme işlemlerinde dergi editörlüğü ile işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.

ETİK İLKELER

    Hayvanlar üzerinde yapılan deneysel, klinik, ilaç vb. tüm çalışmalar Animal Welfare Act, US Public Health Service Policy on the Humane Care and Use of Laboratory Animals, National Research Council’s Guide for the Care and Use of Laboratory Animals, ve Guide for the Care and Use of Agricultural Animals in Research and Teaching rehberlerinde belirtilen şartlara uygun olarak yürütülmüş olmalıdır.

    Gönderilen çalışmalarda hayvan materyali kullanılmış ise “Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulundan” onay belgesinin alınması gerekmektedir. Etik kurul kararı gerektiren çalışmalarda başvuru aşamasında Etik Kurul Onay Belgesinin sisteme mutlaka yüklenmesi gerekir. Diğer alanlarda yapılmış araştırmalar için ise ilgili etik kurullarından alınmış onay belgeleri başvuru sırasında yüklenmelidir. Etik kurul onay belgesi olmayan çalışmalar değerlendirilmeyecektir. Ayrıca “Etik Kurul Onayı” ile ilgili bilgilere (Kurul adı, tarih, sayı ve numarası) ile “Yerel Etik Kurulu onayı alındığına ve etik kurul ilkelerine uyulduğuna” dair bilgilere başlık sayfasındaki ilgili bölümde yer verilmesi zorunludur.

    Yazarlar etik kurul gerektirmeyen çalışmalar için ise, ilgili kurumlardan etik kurul gerektirmeyen çalışma olduğuna dair belgeyi almalı ve bu belgeyi başvuru esnasında sisteme yüklemelilerdir.

    Olgu sunumlarında yazılı ve ıslak imzalı “hasta sahibi onam belgesi” başvuru esnasında yüklemelilerdir.

    Yazar makalesini birden çok dergiye değerlendirilme amacıyla eş zamanlı göndermemelidir.

    Makalenin şüpheye yer vermeyecek biçimde değerlendirilmesi için editör ve hakemlerin yazardan işlenmemiş ham verileri isteme hakkı vardır.

    Yazarlar yükledikleri makalelerin orijinalliklerini taahhüt eder.

    Yazar çalışmaya katkısı bulunan herkesi ve her kurumu uygun biçimde ilgili yerlerde bildirmeli ve teşekkür etmelidir.

    Van Veterinary Journal yayın kurulu; yayınlanmış, basım aşamasındaki veya değerlendirme aşamasındaki bir çalışmaya ilişkin telif hakkı ve/veya intihal şüphesi oluşması durumunda çalışmaya ilişkin bir soruşturma başlatma yükümlülüğü taşır.

    Yayın kurulu yapılan soruşturma sonucunda, değerlendirme aşamasındaki çalışmada telif hakkı ve/veya intihal yapıldığını tespit etmesi durumunda çalışmayı değerlendirmeden iade eder, tespit edilen durumları detaylı bir şekilde kaynak göstererek yazarlara bildirir.

    Yayın kurulu, yayınlanmış veya baskı halindeki bir çalışmada telif hakkı ihlali ve/veya intihal yapıldığını tespit etmesi durumunda, çalışmayı geri çekme ve bildiri işlemlerini en geç bir hafta içerisinde gerçekleştirir.

88x31.png

Kabul edilen makaleler Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan Lisansla Paylaş 4.0 uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.