BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye'de Faaliyet Gösteren Bankaların Veri Zarflama Analizi Yöntemi İle Etkinliklerinin Ölçümü

Yıl 2009, Sayı: 4, 23 - 36, 01.05.2009

Öz

Günümüzde bankalar, kârlı ekonomik birimler olarak kabul edilmektedir. Ancak, bankacılık sektöründe sadece kârlılık değil, etkinlik ve verimlilik kavramları da hayati önem kazanmaya başlamıştır. Bankalarda verimliliğin ölçülmesinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Birden çok girdiyi ve çıktıyı dikkate alan ve göreceli etkinliği ölçen Veri Zarflama Analizi (VZA), bankacılıkta verimliliği ölçme açısından uygun bir yöntemdir. Ayrıca, referans setlerinin sunulması ve yöneticileri yönlendirmesi VZA'nın en önemli özelliklerindendir. Bu çalışmada, Türkiye'de bankacılık sektörü ve bu sektörde faaliyet gösteren bankaların etkinliğini ve verimliliğini ölçmek amacıyla Eylül 2007 dönemi verileri ile 4 girdi ve 2 çıktı kullanılarak 20 banka için veri zarflama analizi uygulanmıştır.

With Dea, Measuring Efficiency of Banks Which are Working in Turkey

Yıl 2009, Sayı: 4, 23 - 36, 01.05.2009

Öz

Today, it is admitted to banks are profitable economic units. However, in banking sector, it is not only important to become a profitable economic unit, at the same time, it is vital to become productive and efficient economic units. In measuring efficiency of banks, several kinds of methods are used. Data Envelopment Analysis (DEA), which uses several input and output is a very suitable method to measure efficiency in banking sector. Besides, offering set of references leading to managers on efficiency and productivity of inefficient banks, it is the most important specialities of DEA method. In this paper, the efficiency and productivitiy of Turkish banking sector and of 20 banks in Turkey are measured for September 2007 with 4 inputs and 2 outputs by employing Data Envelopment Analysis.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Şule Kırkık Bu kişi benim

Pınar Pehlivan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2009
Gönderilme Tarihi 16 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Kırkık, Ş., & Pehlivan, P. (2009). Türkiye’de Faaliyet Gösteren Bankaların Veri Zarflama Analizi Yöntemi İle Etkinliklerinin Ölçümü. Verimlilik Dergisi(4), 23-36.

                                                                                                          23139       23140           29293

22408  Verimlilik Dergisi Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.