Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

THE INFLUENCE OF ECO-LABELLING ON CONSUMER BEHAVIORS: EXAMINING REFRIGERATOR ECO-LABELS USING CONJOINT ANALYSIS

Yıl 2020, Sayı: 1, 83 - 98, 13.01.2020

Öz

Eco-labelling is an essential tool for removing product info pollution in the market and helping companies to eliminate market failures. This research presents empirical data on the effects of eco-labels on consumers purchasing behaviour for refrigerators and reports the results of a survey conducted with 151 participants in Istanbul. This research also shows the relative importance of various product features for consumers. Research data is analysed by "conjoint analysis" method, also known as "discrete choice analysis”. The results of the research reveal the characteristics that the consumer is interested in buying a product and helpful for understanding the wishes and needs of the consumers.    

Kaynakça

  • • ALAGÖZ, S. B., (2007), Yeşil Pazarlama ve Eko Etiketleme, Akademik Bakış, 11 (10.01), 2017.
  • • GREEN, P. E. & SRINIVASAN, V., (1990), Conjoint analysis in marketing: New developments with implications for research and practice, The Journal of Marketing, 3-19.
  • • HAIR, J. F., BLACK, W. C., BABIN, B. J., ANDERSON, R. E. & TATHAM, R. L., (2006), Multivariate data analysis, (Vol. 6).
  • • HAWKINS, D. I., BEST, R. J. & CONEY, K. A., (1995), Consumer behavior, Implications for Marketing Strategy, Texas, Business.
  • • HORNE, R. E., (2009), Limits to labels: The role of eco‐labels in the assessment of product sustainability and routes to sustainable consumption, International Journal of consumer studies, 33 (2), 175-182.
  • • KOTRI, A., (2006), Analyzing customer value using conjoint analysis: The example of a packaging company, Tartu University Press.
  • • KROEBER-RIEL W. & WEINBERG P., (1999), Konsumentenverhalten, 7th ed. Vahlen: Munich.
  • • LANCASTER, K. J., (1966), A new approach to consumer theory, Journal of political economy, 74 (2), 132-157.
  • • NUNNALLY, J. C., (1978), Psychometric Theory, 2nd Edition, McGraw-Hill, New York.
  • • OTTMAN, J. A., (2008), The five simple rules of green marketing, Design management review, 19 (4), 65-69.
  • • ÖZEY, R., (2005), Çevre Sorunları, Aktif Yayınevi.
  • • PEATTIE, K., (2001), Towards sustainability: The third age of green marketing, The Marketing Review, 2 (2), 129-146.
  • • SAMMER, K. & WÜSTENHAGEN, R., (2006), The influence of eco‐labelling on consumer behaviour–Results of a discrete choice analysis for washing machines, Business Strategy and the Environment, 15 (3), 185-199.
  • • STRAUGHAN, R. D. & Roberts, J. A., (1999), Environmental segmentation alternatives: A look at green consumer behavior in the new millennium, Journal of consumer marketing, 16 (6), 558-575.
  • • TATLIDİL, H., (1995), Konjoint Analizi Ders Notları, Ankara: Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü.
  • • TÜRK, M. & GÖK, A., (2010), Yeşil pazarlama anlayışı açısından üretici işletmelerin sosyal sorumluluğu, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 9 (32), 199-220.
  • • VARİNLİ, İ., (2000), Pazarlama Ahlakı ve Kayseri’de Küçük ve Orta Ölçekli İşletme Yöneticilerinin Pazarlama Ahlakına İlişkin Değerlendirmeleri, Kayseri Ticaret Odası Yayınları, Yayın, (15).
  • • VERMA, R., IQBAL, Z. & PLASCHKA, G., (2004), Understanding customer choices in e-financial services, California Management Review, 46 (4), 43-67.

Eko-Etiketlerin Tüketici Davranışları Üzerindeki Etkileri: Buzdolabı Eko-Etiketlerinin Konjoint Analizi ile İncelenmesi

Yıl 2020, Sayı: 1, 83 - 98, 13.01.2020

Öz

Eko-etiketleme uygulaması tüketiciler açısından, ürünler ile ilgili bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması ve işletmeler açısından, piyasa başarısızlıklarının üstesinden gelinebilmesi için oldukça önemli bir araçtır. Bu araştırma, tüketicilerin buzdolaplarına yönelik satın alma davranışları üzerine, eko-etiketlerin etkisi hakkında deneysel veriler sunmaktadır. İstanbul’da toplam 151 katılımcının dâhil olduğu anketin sonuçlarını sunan bu araştırma, tüketiciler açısından çeşitli ürün özelliklerinin göreceli önemini ortaya koymaktadır. Araştırma verileri, “Ayrık Seçim Analizi” olarak da bilinen “Konjoint Analizi” yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, tüketicilerin bir ürünü satın alırken önem verdikleri ürün özelliklerini ortaya koyması sebebiyle, üretici firmaların yeni ürün üretme aşamasında iken tüketici istek ve ihtiyaçlarını anlaması yönünden önemli bilgilere yer vermektedir.


Kaynakça

  • • ALAGÖZ, S. B., (2007), Yeşil Pazarlama ve Eko Etiketleme, Akademik Bakış, 11 (10.01), 2017.
  • • GREEN, P. E. & SRINIVASAN, V., (1990), Conjoint analysis in marketing: New developments with implications for research and practice, The Journal of Marketing, 3-19.
  • • HAIR, J. F., BLACK, W. C., BABIN, B. J., ANDERSON, R. E. & TATHAM, R. L., (2006), Multivariate data analysis, (Vol. 6).
  • • HAWKINS, D. I., BEST, R. J. & CONEY, K. A., (1995), Consumer behavior, Implications for Marketing Strategy, Texas, Business.
  • • HORNE, R. E., (2009), Limits to labels: The role of eco‐labels in the assessment of product sustainability and routes to sustainable consumption, International Journal of consumer studies, 33 (2), 175-182.
  • • KOTRI, A., (2006), Analyzing customer value using conjoint analysis: The example of a packaging company, Tartu University Press.
  • • KROEBER-RIEL W. & WEINBERG P., (1999), Konsumentenverhalten, 7th ed. Vahlen: Munich.
  • • LANCASTER, K. J., (1966), A new approach to consumer theory, Journal of political economy, 74 (2), 132-157.
  • • NUNNALLY, J. C., (1978), Psychometric Theory, 2nd Edition, McGraw-Hill, New York.
  • • OTTMAN, J. A., (2008), The five simple rules of green marketing, Design management review, 19 (4), 65-69.
  • • ÖZEY, R., (2005), Çevre Sorunları, Aktif Yayınevi.
  • • PEATTIE, K., (2001), Towards sustainability: The third age of green marketing, The Marketing Review, 2 (2), 129-146.
  • • SAMMER, K. & WÜSTENHAGEN, R., (2006), The influence of eco‐labelling on consumer behaviour–Results of a discrete choice analysis for washing machines, Business Strategy and the Environment, 15 (3), 185-199.
  • • STRAUGHAN, R. D. & Roberts, J. A., (1999), Environmental segmentation alternatives: A look at green consumer behavior in the new millennium, Journal of consumer marketing, 16 (6), 558-575.
  • • TATLIDİL, H., (1995), Konjoint Analizi Ders Notları, Ankara: Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü.
  • • TÜRK, M. & GÖK, A., (2010), Yeşil pazarlama anlayışı açısından üretici işletmelerin sosyal sorumluluğu, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 9 (32), 199-220.
  • • VARİNLİ, İ., (2000), Pazarlama Ahlakı ve Kayseri’de Küçük ve Orta Ölçekli İşletme Yöneticilerinin Pazarlama Ahlakına İlişkin Değerlendirmeleri, Kayseri Ticaret Odası Yayınları, Yayın, (15).
  • • VERMA, R., IQBAL, Z. & PLASCHKA, G., (2004), Understanding customer choices in e-financial services, California Management Review, 46 (4), 43-67.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Selin Küçükkancabaş Esen 0000-0003-0320-057X

Bilal Yıldız

Yayımlanma Tarihi 13 Ocak 2020
Gönderilme Tarihi 13 Eylül 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Küçükkancabaş Esen, S., & Yıldız, B. (2020). Eko-Etiketlerin Tüketici Davranışları Üzerindeki Etkileri: Buzdolabı Eko-Etiketlerinin Konjoint Analizi ile İncelenmesi. Verimlilik Dergisi(1), 83-98.

                                                                                                          23139       23140           29293

22408  Verimlilik Dergisi Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.