Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Comparison of metabolic and ion concentrations of cystic and dominant follicular uids in Brown Swiss cows

Yıl 2017, Cilt: 88 Sayı: 2, 15 - 25, 15.06.2017

Öz

The aim of this study was tocompare various metabolite, enzyme and ion levels of cystic and dominant follicular uidsin Brown Swiss dairy cows. Regular clinic and ultrasonographic examinations were applied to the animals two times in ten days interval. Animals which consist 25 mm and higher follicle diameter in their ovary were selectedto cyst group (n=7). The cows, which weresent to the slaughterhouse and had between 15 and 20 mm diameter physiological follicular structures on their ovaries, were includedinto dominant follicle group (n=4). The level of biochemical metabolites (Glucose,Total Protein, Albumin, Cholesterol,Triglyceride, Urea, Total and Direct Bilirubin and Creatinine kinase), enzymes (Aspartateaminotransferase, Alanine aminotransferase,Lactate dehydrogenase, Gama-Glutamyltransferase, Alkaline phosphatase) and ions (Calcium and Phosphorus) were determined and evaluated comparatively by aspirating follicular fluids in both cystic and dominant follicle groups. There was no statistically significant difference between metabolite, enzyme and ion concentrations of follicular fluids in cystic and dominant follicle groups(P>0,05). In conclusion, concentrations of follicular fluid metabolites, enzymes and ions do not di er between cystic and dominant follicles. It is suggested that more detailedstudies with different follicle diameters and with more samples should be conducted to determine the differences.

Kaynakça

  • .

İsviçre esmeri ineklerde kistik ve dominant folikül sıvılarının metabolik ve iyon kompozisyonlarının karşılaştırılması

Yıl 2017, Cilt: 88 Sayı: 2, 15 - 25, 15.06.2017

Öz

Sunulan çalışmada, İsviçre Esmeri ineklerin kistik ve dominant folikül sıvılarında çeşitli metabolit, enzim ve iyon düzeylerinin belirlenmesi amaçlandı. Postpartum dönem sürecinde düzenli klinik ve ultrasonografik muayeneleri yapılan İsviçre Esmeri ineklerden, 10 gün ara ile yapılan iki muayenede ovaryumlarında 25 mm ve üzerinde folikül çapı (kist) belirlenen hayvanlar kist grubuna (n=7) dahil edildi. Kesimhaneye gönderilen ve ovaryumlarında çapı 15-20 mm arasında fizyolojik dominant foliküler yapıya sahip inekler ise dominant folikül grubunu oluşturdu (n=4). Kistik ve dominat folikül sıvıları her iki grupta da aspire edilerek biyokimyasal metabolitlerin (Glikoz, Total Protein, Albümin, Kolesterol, Trigliserid, Üre, Toplam ve Direk Bilirubin ve Kreatinin kinaz), enzimlerin (Aspartat aminotransferaz, Alanin aminotransferaz, Laktat dehidrogenaz, Gama-Glutamil transferaz, Alkalen fosfataz) ve iyonların (Kalsiyum ve Fosfor) düzeyleri belirlenerek karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Kistik ve dominant folikül grupları arasında aspire edilen sıvıların metabolit, enzim ve iyon konsantrasyonları yönünden istatistiksel bir farklılık tespit edilemedi (P>0.05). Sonuç olarak; foliküler sıvı enzim, iyon ve metabolit konsantrasyonlarının dominant ve kistik foliküllerde farklı olmadığı belirlenmekle birlikte olgu sayısının arttırıldığı ve folikül çapı çeşitliliğinin sağlandığı daha detaylı çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Kaynakça

  • .
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Murat Onur Yazlık Bu kişi benim

Hative Esra Çolakoğlu Bu kişi benim

Ufuk Kaya

Yayımlanma Tarihi 15 Haziran 2017
Gönderilme Tarihi 9 Şubat 2017
Kabul Tarihi 21 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 88 Sayı: 2

Kaynak Göster

Vancouver Yazlık MO, Çolakoğlu HE, Kaya U. İsviçre esmeri ineklerde kistik ve dominant folikül sıvılarının metabolik ve iyon kompozisyonlarının karşılaştırılması. Vet Hekim Der Derg. 2017;88(2):15-2.

Veteriner Hekimler Derneği Dergisi açık erişimli bir dergi olup, derginin yayın modeli Budapeşte Erişim Girişimi (BOAI) bildirisine dayanmaktadır. Yayınlanan tüm içerik, çevrimiçi ve ücretsiz olarak sunulan Creative Commons CC BY-NC 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır. Yazarlar, Veteriner Hekimler Derneği Dergisi'nde yayınlanan eserlerinin telif haklarını saklı tutarlar.


Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society