BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de Üretiler Kırmızı Biberlerde Aflatoksin Kalıntılarının Araştırılması

Yıl 2010, Cilt: 81 Sayı: 2, 63 - 66, 01.04.2010

Öz

Bu çalışmada piyasadan temin edilen 49 adet kırmızıbiberde aflatoksin B1, B2, G1 ve G2 kalıntıları araştırıldı. Kırmızıbiberlerdeki aflatoksin analizleri İnce Tabaka Kromatografisi ile yarı nicel olarak ölçüldü. Analiz edilen örneklerin 12 tanesinde (%24.5) 3.5-80 ppb aflatoksin B1, 11 tanesinde (%22) 3-60 ppb aflatoksin B2, 5 tanesinde (%10) 8-40 ppb aflatoksin G1 ve 1 tanesinde (%2) 20 ppb düzeyinde aflatoksin G2’ye rastlandı. 49 adet kırmızıbiberden yalnızca 1 tanesinde aflatoksin B1, B2, G1 ve G2, 4 tanesinde aflatoksin B1, B2 ve G1, 6 tanesinde aflatoksin B1 ve B2 bir arada tespit edildi, 1 tanesinde yalnızca aflatoksin B1 bulundu Böylece kırmızıbiberlerdeki aflatoksin rastlanma sıklığı %24.5 olarak bulundu. Analizi yapılan kırmızıbiberlerden pul biber, isot ve ince biberde hiç aflatoksin kalıntısı bulunmazken, aflatoksin rastlanma sıklığı ipek biberde %28.6, yaprak biberde %57, tatlı toz biberde %28.6 ve acı toz biberde %57 olarak tespit edildi. Türk Gıda Kodeksine göre kırmızıbiberlerden 38 tanesi (%78) uygun olduğu halde, 11 tanesinin (%22) uygun olmadığı sonucuna varılmıştır

Detectionof Aflatoxin Levels in Red Pepper Produced in Turkey

Yıl 2010, Cilt: 81 Sayı: 2, 63 - 66, 01.04.2010

Öz

In this study, the residues of aflatoxin B1, B2, G1 and G2 in 49 red peppers which are purchased from markets are researched. Analyses of aflatoxins in red peppers are measured semi-quantitative by Thin Layer Chromatography TLC method. According to these in 12 of the analyzed samples, aflatoxin B1 residues at the level of (24.5 %) 3,5 – 80 ppb, in 11 samples, aflatoxin B2 residues at the level of (22 %) 3 – 60 ppb, in 5 samples aflatoxin G1 residues at the level of (10 %) 8 – 40 ppb and in one sample aflatoxin G2 residues at the level of (2 %) 20 ppb is observed. Among the number of 49 red pepper only in one sample aflatoxin B1, B2, G1 and G2 ; in 4 samples aflatoxin B1, B2, G1 and in 6 samples aflatoxin B1 and B2 residues are observed together, only in one sample aflatoxin B1 is observed. So the meeting frequency of aflatoxins’ in red peppers is detected 24,5 %. Although 38 (78%) were below the limit, the remaining 11 (22%) were well above the limit permitted by Turkish Food Codex

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA69HU76FM
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Saner Demircioğlu Bu kişi benim

Ayhan Filazi Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2010
Gönderilme Tarihi 1 Nisan 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 81 Sayı: 2

Kaynak Göster

Vancouver Demircioğlu S, Filazi A. Detectionof Aflatoxin Levels in Red Pepper Produced in Turkey. Vet Hekim Der Derg. 2010;81(2):63-6.

Veteriner Hekimler Derneği Dergisi açık erişimli bir dergi olup, derginin yayın modeli Budapeşte Erişim Girişimi (BOAI) bildirisine dayanmaktadır. Yayınlanan tüm içerik, çevrimiçi ve ücretsiz olarak sunulan Creative Commons CC BY-NC 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır. Yazarlar, Veteriner Hekimler Derneği Dergisi'nde yayınlanan eserlerinin telif haklarını saklı tutarlar.


Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society