BibTex RIS Kaynak Göster

Doğu Anadolu bölgesindeki kimi yem fabrikalarının mevcut durumu ve sorunları

Yıl 2011, Cilt: 82 Sayı: 1 - Sayı: 1 Cilt: 82, 29 - 34, 01.01.2011

Öz

Doğu Anadolu’da yoğun olarak yapılan hayvancılığın bölgesel ekonomi açısından önemi büyüktür. Gerek hayvansal üretimde istenen verime ulaşılmasında gerekse işletmelerin karlılığının artırılmasında “yem” en önemli faktörlerden biridir. Bu çalışmada, bölgedeki yem sanayinin mevcut durumunu ve sorunlarını belirlemek amacıyla yem fabrikaları ile görüşmeler yapılmıştır.Yapılan araştırma sonucunda, Doğu Anadolu’daki yem fabrikalarının kapasite kullanım oranının ortalama %44.64 olduğu, bunun nedeninin ise %62.50 oranında talep yetersizliğinden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada yem fabrikalarının en önemli sorunlarının; kaliteli hammadde temininde nakliye-ulaşım masrafları (%62.50), pazarlamada ise haksız rekabet (%87.50) olduğu sonucuna varılmıştır.Sonuç olarak doğu illerinde düşük kapasite ile çalışan yem fabrikalarının karlılıklarının ve hayvancılık sektörüne katkısının artırılmasında bölgede yem bitkileri üretimini artırılması ve teşvik edilmesi ile yetiştiricilerin bilinçlendirilmesinin son derece önemli olduğu tespit edilmiştir

Current Situation and Problems of Some Feed Mills in East Anatolia Region

Yıl 2011, Cilt: 82 Sayı: 1 - Sayı: 1 Cilt: 82, 29 - 34, 01.01.2011

Öz

Farming husbandry in eastern Anatolia has a significant impact on the regional economy. Feed is an important factor in achieving required production levels and for improving the profitability of enterprises. For this study, meetings were organized with regional feed factories to determine the current situation and problems.On average, 44.64% of feed factories’ capacity is utilized in eastern Anatolia; it has been identified that this is due to a 62.50% deficiency in demand.
This study shows that the most important
problems for factories are that “transportation expenditures”
costs make up 62.50% of supply costs,
whilst unfair competition accounts for 87.50% of
marketing costs.
In conclusion, feed mills which are working
below capacity; increasing production of forage
craps and producers’ awareness would go some
way towards a solution.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA85PG76PG
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Pınar Demir Bu kişi benim

Dilek Aksu Elmalı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2011
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 82 Sayı: 1 - Sayı: 1 Cilt: 82

Kaynak Göster

Vancouver Demir P, Elmalı DA. Doğu Anadolu bölgesindeki kimi yem fabrikalarının mevcut durumu ve sorunları. Vet Hekim Der Derg. 2011;82(1):29-34.

Veteriner Hekimler Derneği Dergisi açık erişimli bir dergi olup, derginin yayın modeli Budapeşte Erişim Girişimi (BOAI) bildirisine dayanmaktadır. Yayınlanan tüm içerik, çevrimiçi ve ücretsiz olarak sunulan Creative Commons CC BY-NC 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır. Yazarlar, Veteriner Hekimler Derneği Dergisi'nde yayınlanan eserlerinin telif haklarını saklı tutarlar.


Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society