Araştırma Makalesi

Türkiye’de Yaşlılarda Düşme ve Denge ile İlgili Yapılmış Çalışmaların İncelenmesi

Cilt: 14 Sayı: 2 30 Aralık 2021
PDF İndir

Türkiye’de Yaşlılarda Düşme ve Denge ile İlgili Yapılmış Çalışmaların İncelenmesi

Öz

Amaç: Bu çalışmada, ülkemizde yaşlılarda düşme ve denge konusunda yapılan araştırmaları, konu ve yöntem açısından özelliklerini ortaya koymak, çalışmaları tanımlamak ve sistematik olarak incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. TUBİTAK Ulakbim Türk Tıp Dizini ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Tez Merkezi (Yöktez) veri tabanlarından “yaşlı” ve “düşme” ve “denge” anahtar kelimeleri taranmıştır. 2000-2020 yılları arasında tamamına erişilebilen ve araştırmaya dahil edilme kriterlerine uygun toplamda 21 araştırma çalışma kapsamına alınmış ve incelenmiştir. Bulgular: İlgili alandaki çalışmaların son yıllarda artış gösterdiği saptanmıştır. Geriatrik bireylerde düşmenin; ilerleyen yaş, denge, fonksiyonel mobilite, alt ekstremite nöromüsküler fonksiyon, yaşam kalitesi, non- spesifik bel ağrısı, kırılganlık ve alt bileşenleri gibi faktörlerden etkilenmektedir. Ayrıca geriatrik bireylerde ilerleyen yaş, düşme korkusu, düşme hikayesi, geriatrik depresyon, ikamet edilen yer, kadın cinsiyet, inme, diyabet, kullanılan ilaç grubu, sosyal yönden zayıf olmak, non- spesifik bel ağrısı, engelli olmak, kırılganlık ve alt bileşenleri gibi faktörlerin denge performansını etkilemektedir. Düşme korkusuna sahip geriatrik bireylerin fiziksel aktivitelerinin, denge performanslarının, yaşam kalitelerinin etkilenmiş olduğu görülmektedir. Ayrıca diyabet, non-spesifik bel ağrısı varlığında, yaşlı inme hastalarında, düşme öyküsüne sahip kişilerde ve kadınlarda düşme korkusunun daha fazla olduğu görülmektedir. Sonuç: Yaşlı bireylerde düşmeyi önlemeye ve denge performansını iyileştirmeye yönelik daha fazla kanıta dayalı müdahalelere ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alkan, H., Yıldız, N., Sarsan, A., Akkaya, N., Fındıkoğlu, G., Sevinç, Ö., Topuz, O., & Ardıç, F. (2014). The relationship between posturographic fall risk and clinical balance tests among community-dwelling older adults. Turkish Journal of Geriatrics, 17(3), 242-248
  2. Ang, G. C., Low, S. L., & How, C. H. (2020). Approach to falls among the elderly in the community. Singapore Medical Journal, 61(3), 116.
  3. Ataş Balcı, L. (2016). Yaşlı Bireylerde Kognitif Denge ve Yürüme Eğitimi ile Çift Görev Eğitiminin Düşme Riski Üzerine Etkinliğinin Araştırılması Doktora Tezi, İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. İstanbul.
  4. Avcı, Ş. (2012). Yaşlı Bireylerde Denge Eğitimi, Düşme Riski ve Yaşam Kalitesi İlişkilerinin İncelenmesi. Doktora Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Bolu.
  5. Aydın, Z. (2019). Yaşlılarda Düşmenin Önlenmesinde Multikomponent ve Denge Egzersizlerinin Etkisi. Tıpta Uzmanlık, Balıkesir Üniversitesi. Balıkesir.
  6. Babayiğit İrez, G. (2009). Pilates exercise positively affects balance, reaction time, muscle strength, number of falls and psychological parameters in 65+ years old women. Doctoral Thesis, Middle East Technical University Social Sciences Institute. Ankara.
  7. Baran Görgün, A. (2011). Aile ve Yaşlanma. TC Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını. Eskişehir.
  8. Birimoğlu Okuyan, C. (2016). Yaşlılara Uygulanan Tai Chi Chuanegzersizinin Düşme Korkusu,Denge ve Fiziksel Benlik Algısı Üzerine Etkisi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüs]. Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Geriatri ve Gerontoloji

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

12 Aralık 2021

Kabul Tarihi

14 Aralık 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 14 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Gunes Gencer, G. Y., İpek, L., Kara, D. S., Uzun, F., & Çetin, S. Y. (2021). Türkiye’de Yaşlılarda Düşme ve Denge ile İlgili Yapılmış Çalışmaların İncelenmesi. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi, 14(2), 70-83. https://doi.org/10.46414/yasad.1035803
AMA
1.Gunes Gencer GY, İpek L, Kara DS, Uzun F, Çetin SY. Türkiye’de Yaşlılarda Düşme ve Denge ile İlgili Yapılmış Çalışmaların İncelenmesi. YSAD-EIRJ. 2021;14(2):70-83. doi:10.46414/yasad.1035803
Chicago
Gunes Gencer, Gokce Yagmur, Lutfiye İpek, Duygu Sanem Kara, Fatmanur Uzun, ve Sebahat Yaprak Çetin. 2021. “Türkiye’de Yaşlılarda Düşme ve Denge ile İlgili Yapılmış Çalışmaların İncelenmesi”. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi 14 (2): 70-83. https://doi.org/10.46414/yasad.1035803.
EndNote
Gunes Gencer GY, İpek L, Kara DS, Uzun F, Çetin SY (01 Aralık 2021) Türkiye’de Yaşlılarda Düşme ve Denge ile İlgili Yapılmış Çalışmaların İncelenmesi. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi 14 2 70–83.
IEEE
[1]G. Y. Gunes Gencer, L. İpek, D. S. Kara, F. Uzun, ve S. Y. Çetin, “Türkiye’de Yaşlılarda Düşme ve Denge ile İlgili Yapılmış Çalışmaların İncelenmesi”, YSAD-EIRJ, c. 14, sy 2, ss. 70–83, Ara. 2021, doi: 10.46414/yasad.1035803.
ISNAD
Gunes Gencer, Gokce Yagmur - İpek, Lutfiye - Kara, Duygu Sanem - Uzun, Fatmanur - Çetin, Sebahat Yaprak. “Türkiye’de Yaşlılarda Düşme ve Denge ile İlgili Yapılmış Çalışmaların İncelenmesi”. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi 14/2 (01 Aralık 2021): 70-83. https://doi.org/10.46414/yasad.1035803.
JAMA
1.Gunes Gencer GY, İpek L, Kara DS, Uzun F, Çetin SY. Türkiye’de Yaşlılarda Düşme ve Denge ile İlgili Yapılmış Çalışmaların İncelenmesi. YSAD-EIRJ. 2021;14:70–83.
MLA
Gunes Gencer, Gokce Yagmur, vd. “Türkiye’de Yaşlılarda Düşme ve Denge ile İlgili Yapılmış Çalışmaların İncelenmesi”. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi, c. 14, sy 2, Aralık 2021, ss. 70-83, doi:10.46414/yasad.1035803.
Vancouver
1.Gokce Yagmur Gunes Gencer, Lutfiye İpek, Duygu Sanem Kara, Fatmanur Uzun, Sebahat Yaprak Çetin. Türkiye’de Yaşlılarda Düşme ve Denge ile İlgili Yapılmış Çalışmaların İncelenmesi. YSAD-EIRJ. 01 Aralık 2021;14(2):70-83. doi:10.46414/yasad.1035803

Cited By