Araştırma Makalesi

YAŞLILARDA SOSYAL AĞ KULLANIMI VE YALNIZLIK İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ

Cilt: 12 Sayı: 1 3 Temmuz 2019
PDF İndir
TR

YAŞLILARDA SOSYAL AĞ KULLANIMI VE YALNIZLIK İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ

Öz

Teknolojik gelişmeler; kişisel bilgisayarları, oluşturdukları ağ (network) sistemleri ile birlikte kullanabilecekleri internet ismi verilen büyük bir dünyanın parçası şekline dönüştürmüşlerdir. Sosyal ağ, bireylerin internet üzerinden iletişim kurabilmelerini, yazılı ve görsel paylaşım yapmalarını sağlamak amacıyla geliştirilen yazılımlardır. Günümüzde Facebook, Twitter, Linkedln, Youtube yaygın olarak kullanılan sosyal ağ sitelerindendir. Bu sosyal ağdan yararlanamayan yaşlı bir ölçüde izole olmakta, günlük yaşamın gerektirdiği pek çok aktiviteyi yapmada ve takip etmede zorlanmaktadır. Bilgisayar kullanarak sosyal ağa erişiminin sağlanması, yaşlı bireyin zihinsel olarak aktif tutulması, beyin fonksiyonlarının süreklileştirilmesi, yaşamla bağının güçlendirilmesi, toplumdan ve toplumsal yaşamdan kopmadan, sosyal ağ aracılığı ile yaşamın içerisinde kendini ifade edebilmesini sağlayacaktır.

Denizli kentsel kesimde yapılan bu çalışmada sosyal ağları kullanan 60+ yaş bireylerin ağları kullanma amaçları ile yalnızlık arasındaki ilişkinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Araştırma sosyal ağları kullanan en az lise öğrenimi görmüş, 205 birey üzerinde yürütülmüştür.  “Bireylerin sosyal ağ kullanım amaçları”nı belirlemek için alanyazın taraması ve içerik analizi sonucunda araştırıcılar tarafından 43 maddelik bir taslak oluşturulmuştur. Ölçeğin yapı geçerliğini belirlemek amacıyla veriler üzerinde açımlayıcı faktör analizi uygulanmış, faktör yükü 0.5’in altında olan cümleler model kapsamından çıkartılarak, geriye kalan sorular 3 alt boyutta sınıflandırılmıştır. Yalnızlık durumunu belirlemede ise de Jong Gierveld ve van Tilburg (1999) tarafından geliştirilmiş “duygusal” ve “sosyal yalnızlığı” ölçen 11 maddelik “yalnızlık ölçeği” kullanılmıştır. Geliştirilen sosyal ağların kullanılma amaçları ölçeği ile yalnızlık ölçeği (duygusal ve sosyal) bulguları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırmada ayrıca sosyal ağ kullanım amaçları ve yalnızlık üzerinde yaş, cinsiyet, eğitim, gelir, en çok kullanılan sosyal ağların etkisi sorgulanmıştır.   

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aarts, S., Peek, S.T. & Wouters, E.J. (2015). The relation between social network site usage and loneliness and mental health in community-dwelling older adults. International Journal of Geriatric Psychiatry, 30(9):942-949. DOI: 10.1002/gps.4241
  2. ActiveAge, (2008). The role of social networks in helping to alleviate loneliness and isolation for senior. citizens file:///C:/Users/velittin/Downloads/lonelinessdp.pdf
  3. Akgül, H. & Yeşilyaprak, B. (2015). “Yaşlılar için yalnızlık ölçeği”nin Türk kültürüne uyarlaması: Geçerlilik ve güvenirlik çalışması. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi, 8(1), 34-45.
  4. Antonucci, T.C. (1986). Hierarchical mapping technique. Generations: Journal of the American Society on Aging, 10(4), 10–12.
  5. Arı, E., Yılmaz, V. & Bekteş, R. (2016). Üniversite öğrencilerinin sosyal ağ kullanımına ilişkin davranışlarının teknoloji kabul modeli ile araştırılması. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 12(27), 67-81. DOI: 10.17130/ijmeb.2016.12.27.962
  6. Baltes, P.B. & Smith, J. (2003). New frontiers in the future of aging: From successful aging of the young old to the dilemmas of the fourth age. Gerontology, 49, 123-135.
  7. Bernard, S. (2013). Loneliness and Social Isolation: Among Older People in North Yorkshire. Social Policy Research Unit, University of York. Working Paper No. WP 2565.
  8. Brummett, B.H., Barefoot, J.C., Siegler, I.C., Clapp-Channing, N.E., Lytle, B.L., Bosworth, H.B., Williams, R.B. & Mark, D.B. (2001). Characteristics of socially isolated patients with coronary artery disease who are at elevated risk for mortality. Psychosomatic Medicine, 63: 267-272.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

3 Temmuz 2019

Gönderilme Tarihi

30 Ekim 2018

Kabul Tarihi

15 Mart 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 12 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Kalınkara, V., & Sarı, İ. (2019). YAŞLILARDA SOSYAL AĞ KULLANIMI VE YALNIZLIK İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi, 12(1), 8-19. https://izlik.org/JA64BU48CK
AMA
1.Kalınkara V, Sarı İ. YAŞLILARDA SOSYAL AĞ KULLANIMI VE YALNIZLIK İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ. YSAD-EIRJ. 2019;12(1):8-19. https://izlik.org/JA64BU48CK
Chicago
Kalınkara, Velittin, ve İsmail Sarı. 2019. “YAŞLILARDA SOSYAL AĞ KULLANIMI VE YALNIZLIK İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ”. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi 12 (1): 8-19. https://izlik.org/JA64BU48CK.
EndNote
Kalınkara V, Sarı İ (01 Temmuz 2019) YAŞLILARDA SOSYAL AĞ KULLANIMI VE YALNIZLIK İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi 12 1 8–19.
IEEE
[1]V. Kalınkara ve İ. Sarı, “YAŞLILARDA SOSYAL AĞ KULLANIMI VE YALNIZLIK İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ”, YSAD-EIRJ, c. 12, sy 1, ss. 8–19, Tem. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64BU48CK
ISNAD
Kalınkara, Velittin - Sarı, İsmail. “YAŞLILARDA SOSYAL AĞ KULLANIMI VE YALNIZLIK İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ”. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi 12/1 (01 Temmuz 2019): 8-19. https://izlik.org/JA64BU48CK.
JAMA
1.Kalınkara V, Sarı İ. YAŞLILARDA SOSYAL AĞ KULLANIMI VE YALNIZLIK İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ. YSAD-EIRJ. 2019;12:8–19.
MLA
Kalınkara, Velittin, ve İsmail Sarı. “YAŞLILARDA SOSYAL AĞ KULLANIMI VE YALNIZLIK İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ”. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi, c. 12, sy 1, Temmuz 2019, ss. 8-19, https://izlik.org/JA64BU48CK.
Vancouver
1.Velittin Kalınkara, İsmail Sarı. YAŞLILARDA SOSYAL AĞ KULLANIMI VE YALNIZLIK İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ. YSAD-EIRJ [Internet]. 01 Temmuz 2019;12(1):8-19. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64BU48CK