ÇOKLU DOĞRUSAL REGRESYON ANALİZİ GÜVENİLİRLİĞİNİN JACKKNİFE TEKNİĞİ İLE SINANMASINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA
Öz
Bilimsel çalışmalar için kullanılan veri setlerinde örneklem genişliği oldukça önemli bir konudur. Seçilen örneklemin anakütleyi temsil etme yeteneğinin olması için araştırmacılar yoğun çaba harcarlar. Örneklem genişliği ne kadar artarsa, örneklemin anakütleyi temsil etme yeteneği de o kadar artar. Sağlık bilimleri başta olmak üzere hemen hemen tüm bilimlerde ortak sorun ise yeterli örneklem genişliğine ulaşmanın güçlüğüdür. Örneklem genişliğini arttırmak için çok fazla zaman harcanacak olması ya da maliyetinin çok yüksek olması gibi pek çok sebepten dolayı araştırmacılar yeterli örneklem genişliğine ulaşmakta zorlanabilmektedir. Bu çalışmada düşük örneklem genişliğine sahip bir veri setine çoklu doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Elde edilen tahmin sonuçlarının güvenilirliği ise Jackknife Tekniği kullanılarak değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abdi, H., and L. J. Williams. 2010. Jackknife. Encyclopedia of research design. Thousand Oaks,CA: Sage.
- Bowerman, B. L., O'connell, R. T., Murphree, E. S., & Orris, J. B. (2013). İşletme İstatistiğinin Temelleri, Ankara: Nobel.
- Erilli, N.A. ve Alakuş, K. (2016). Parameter Estimation In Theil-Sen Regressıon Analysıs With Jackknife Method. Eurasian Academy of Sciences Eurasian Econometrics, Statistics & Emprical Economics Journal, 5, 28-41.
- Fox, T., Hinkley, D., ve Larntz, K. (1980). Jackknifing İn Nonlinear Regression. Technometrics, 22(1), 29-33.
- Kalan, I. ve Yeşil, Y. (2010). Obezite İle İlişkili Kronik Hastalıklar. Diyabet ve Obezite, 78.
- Köskenli, V. (2014). Obezite ve İnsülin Direnci. Uzmanlık Tezi, Maltepe Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul.
- Kyari, M., & Buyukozturk, S. (2009). The Examining of Generalization Quantitative Scientific Findings by Using the Jackknife Method: An Application. Educational Sciences: Theory and Practice, 9(4), 1769-1779.
- Jie, M., and X. Wang. 1994. Resampling-based estimator in nonlinear regression. Statistica Sinica 4:187–98. Mahboub, V. 2012. On weighted total least-squares for geodetic transformations. Journal of Geodesy 86 (5):359–67. doi:10.1007/s00190-011-0524-5.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Safa Hoş
*
0000-0002-9555-1782
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi
18 Ekim 2019
Kabul Tarihi
27 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 18 Sayı: 4
Cited By
Zonguldak Merkez İlçedeki Satılık Konut Fiyatlarına Etki Eden Unsurların Çoklu Regresyon Modelleri ile İncelenmesi
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.17336/igusbd.1429433PİLOTLARIN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİN LİDERLİK YÖNELİMLERİ VE KRİZ YÖNETİMİ BECERİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
International Journal of Management Economics and Business
https://doi.org/10.17130/ijmeb.1573311