Today in process of technologicaldevelopmentsnationalandinternationalrivalryincreases. İncreasingcompetitionrequiresbusinessestoreachlowercostsformakingprofits. A directrelationshipbetweenmanufacturingstructure of businessesandthescales of productcost is at stake, alternatingmanufacturingstructureaffectssystems of costandnewcostingapproachescomeintoexistencealternativelytothecostsystems. Inthisstudy, usingforthesubject of newcostapproaches of activitybasedcosting, whichcomesintoexistencealternativetotheconventionalcostsystems is givenandthecosts, whichin breadproductionestablishmentare analysed operating activities determined in bread production activities have been studied to determine the costs incurred inand finallycalculated accordingto the traditional methodABC (Activity Based Cost)unit costscalculated unitcostscompared.with ABC (Activity Based Cost)comparison resultcalculatedbythe calculationunit costsbyconventional methodswere found tobedifferent from those.
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte ulusal ve uluslararası rekabet artmıştır. Artan rekabet işletmelerin kar elde edebilmeleri için daha düşük maliyetlere ulaşmalarını gerekli kılmaktadır. İşletmelerin üretim yapısı ile mamul maliyet hesaplamaları arasında doğrudan bir ilişki söz konusu olduğundan değişen üretim yapısı, maliyet sistemlerine etki etmiş ve geleneksel maliyet sistemlerine alternatif olarak yeni maliyetleme yaklaşımları ortaya çıkmıştır. ÖZ Bu çalışmada geleneksel maliyet sistemine alternatif olarak ortaya çıkan yeni maliyet yaklaşımlarından faaliyet tabanlı maliyetleme (FTM) kullanılmış ve bir ekmek üretim işletmesinde maliyetler analiz edilmiştir. Ekmek üretim işletmesinde faaliyetleri belirlenerek faaliyetlerde ortaya çıkan maliyetler tespit edilmeye çalışılmış ve son olarak da geleneksel yönteme göre hesaplanmış birim maliyetler FTM’ye göre hesaplanmış birim maliyetlerilekarşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucunda FTM’ye göre hesaplanan birim maliyetlerin geleneksel maliyetleme yöntemine göre hesaplananlardan farklı olduğu tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 12 Sayı: 24 |