BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2005, Cilt: 3 Sayı: 4, 91 - 107, 01.07.2005

Öz

Organizations are political fields where interest groups compete with each other in order to maintain their powers in the face of internal and external uncertainty, confusion, insufficiency and restrictions. In this sense, although the two phenomena (power-politics) that are the basic dynamics of organizational behavior and form internal connections with each other are as old as the organizational structure, they have become sine qua non of the organizational identity of our time. Since they are perceived as the axis of struggle of the organizations, various units have been formed and politics are devised within the organization towards criticizing politics In the light of the above information, the basis purpose of the current study is the investigation of the perception of employers in the field of distribution of power in Dzmir press media organizations (on the basis of the difference between regional local press media) and the prevalence of political behavior. Cultural approach and contingency theory were taken as basis in this study. Power and politics have been analyzed theoretically in depth. Then the data obtained from the field study have been interpreted and the conclusion has been reached.

ÖRGÜTSEL POLİTİK DAVRANIŞIN ANALİZİ: “İzmir Yazılı Basınında Bir Uygulama”

Yıl 2005, Cilt: 3 Sayı: 4, 91 - 107, 01.07.2005

Öz

Organizasyonlar dıs ve iç çevredeki belirsizlik, karmasa ve kaynak yetersizliğine bağlı olarak; farklı güçlerin birbirleri ile mücadeleye giristiği ve gücün savunusu uğruna, çesitli stratejilerin uygulandığı, politik alanlardır. Örgütsel davranısın bu temel gerçeği, günümüzde yasanan küresellesmeye kosut olarak farklı boyutlarda, yükselis trendine geçmekte ve desteklenmektedir. Bu nedenle bu çalısmada; politik davranısların ne olduğu ve altında yatan etkenler analiz edilmis ve politik davranısı pekistirmeye yarayan strateji ve teknikler ayrıntılı bir biçimde incelenmistir. Konunun yazılı basında nasıl yansıdığını saptayabilmek amacı ile Dzmir (Ulusal ve Yerel Basın farklılasması temel alınarak) yazılı basınında bir alan arastırması gerçeklestirilmis ve bulgular, kosulsallık kuramı çerçevesinde değerlendirilmistir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahsen Armağan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 3 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Armağan, A. (2005). ÖRGÜTSEL POLİTİK DAVRANIŞIN ANALİZİ: “İzmir Yazılı Basınında Bir Uygulama”. Journal of Management and Economics Research, 3(4), 91-107.
AMA Armağan A. ÖRGÜTSEL POLİTİK DAVRANIŞIN ANALİZİ: “İzmir Yazılı Basınında Bir Uygulama”. Journal of Management and Economics Research. Temmuz 2005;3(4):91-107.
Chicago Armağan, Ahsen. “ÖRGÜTSEL POLİTİK DAVRANIŞIN ANALİZİ: ‘İzmir Yazılı Basınında Bir Uygulama’”. Journal of Management and Economics Research 3, sy. 4 (Temmuz 2005): 91-107.
EndNote Armağan A (01 Temmuz 2005) ÖRGÜTSEL POLİTİK DAVRANIŞIN ANALİZİ: “İzmir Yazılı Basınında Bir Uygulama”. Journal of Management and Economics Research 3 4 91–107.
IEEE A. Armağan, “ÖRGÜTSEL POLİTİK DAVRANIŞIN ANALİZİ: ‘İzmir Yazılı Basınında Bir Uygulama’”, Journal of Management and Economics Research, c. 3, sy. 4, ss. 91–107, 2005.
ISNAD Armağan, Ahsen. “ÖRGÜTSEL POLİTİK DAVRANIŞIN ANALİZİ: ‘İzmir Yazılı Basınında Bir Uygulama’”. Journal of Management and Economics Research 3/4 (Temmuz 2005), 91-107.
JAMA Armağan A. ÖRGÜTSEL POLİTİK DAVRANIŞIN ANALİZİ: “İzmir Yazılı Basınında Bir Uygulama”. Journal of Management and Economics Research. 2005;3:91–107.
MLA Armağan, Ahsen. “ÖRGÜTSEL POLİTİK DAVRANIŞIN ANALİZİ: ‘İzmir Yazılı Basınında Bir Uygulama’”. Journal of Management and Economics Research, c. 3, sy. 4, 2005, ss. 91-107.
Vancouver Armağan A. ÖRGÜTSEL POLİTİK DAVRANIŞIN ANALİZİ: “İzmir Yazılı Basınında Bir Uygulama”. Journal of Management and Economics Research. 2005;3(4):91-107.