Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

EKMEK İSRAFINI ÖNLEME NİYETİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2019, Cilt: 17 Sayı: 4, 165 - 179, 30.12.2019
https://doi.org/10.11611/yead.566247

Öz

İnsanların çoğu ihtiyaç fazlası olan gıdaları değerlendirememekte ve gıdanın
önemli bir bölümünü atmaktadır. Ekmeğin aşırı tüketimi gıda israf konusunu
önemli kılmaktadır. Öneminden dolayı bu çalışmada ekmek israf etmeme niyetinde etkisi
olduğu düşünülen faktörleri değerlendirmek amaçlanmıştır. Anket yönteminin
uygulandığı çalışmada Bandırma’da yaşayan 235 kişiye ulaşılarak artan ekmeği
değerlendirme alışkanlıkları ölçülmeye ve israfı önlemede etkisi olan faktörler
belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuçlara göre farkındalık ve alışveriş alışkanlığı
dışındaki ahlaki norm, geri dönüşüm alışkanlıkları ve bilgi düzeyi israf etmeme
niyetini (önleme) etkilemektedir.

Kaynakça

  • Abdelradi, F. (2018) “Food Waste Behaviour At The Household Level: A Conceptual Framework”, Waste Management, 71: 485-493.Aksoy M. ve Solunoğlu, A (2015) “Gıda İsrafı ve “Freegan Food Akımı”, I. Eurasia International Tourism Congress: Current Issues, Trends, and Indicators (EITOC-2015)Aydın, F. ve Yıldız, Ş. (2011) “Sivas İlinde Ekmek Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketici Dinamiklerinin Belirlenmesi”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42(2): 165-180. Dölekoğlu, C. Ö., Giray, F. H. ve Şahin, A. (2014) “Mutfaktan Çöpe Ekmek: Tüketim ve Değerlendirme”, Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, (44).Eglite, A. ve Kunkulberga, D.(2017) “Bread Choice and Consumption Trends”, Foodbalt,http://llufb.llu.lv/conference/foodbalt/2017/Eglite_Kunkulberga_FoodBalt2017.pdfErtürk, A., Arslantaş, N., Sarıca, D. ve Demircan, V. (2015) “Isparta İli Kentsel Alanda Ailelerin Ekmek Tüketimi ve İsrafı”, Akademik Gıda, 13(4): 291-298.Jarjusey, F. ve Chamhurı, N. (2017) “Consumers’ Awareness and Knowledge about Food Waste in Selangor”, International Journal of Business and Economic Affairs (IJBEA), 2(2): 91-97.Leıre, C., Thidell, A. (2005)‘‘Product-related environmental information to guide consumer purchasese a review and analysis of research on perceptions, understanding and use among Nordic consumers’’, Journal of Cleaner Production, 13(10): 61-70 Maubach, N., Hoek, J. ve McCreanor, T. (2009) “An Exploration of Parents’ Food Purchasing Behaviours”, Appetite, 53(3): 297–302.Mostafa, M. M. (2007) “A Hierarchical Analysis of the Green Consciousness of the Egyptian Consumer”, Psychology & Marketing, 24(5): 445–473. Oskamp, S. (1995), Resource Conservation and Recycling: Behavior and Policy. Journal of Social Issues, 51, 157–177 Özdemir, G. ve Güçer, E. (2018) “Food Waste Management within Sustainability Perspective: A Study on Five Star Chain Hotels”, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 280- 299. Russell, S. V., Young, C. W., Unsworth, K. L. ve Robinson, C. (2017) “Bringing Habits and Emotions into Food Waste Behaviour”, Resources, Conservation and Recycling, 125: 107-114.Stancu, V., Haugaard, P. ve Lähteenmäki, L. (2016) “Determinants of Consumer Food Waste Behaviour: Two routes to food waste”, Appetite, 96: 7-17.Stefan, V., Van Herpen, E., Tudoran, A. A. ve Lähteenmäki, L. (2013) “Avoiding Food Waste by Romanian Consumers: The Importance of Planning and Shopping Routines”, Food Quality and Preference, 28(1): 375-381.Tepecik, A. ve Gümüş, Ç. (2017) “Ekmek İsrafını Önleme Konulu Sosyal Sorumluluk Kampanyasına İlişkin Akademisyen, Uzman ve Öğrenci Görüşleri”, Sanat ve Tasarım Dergisi, (19): 161-181.Valle P., Reis E., Menezes J.and Rebelo E. (2004). Behavioral Determinants of Household Recycling Participation. Environment and Behavior, 36(4): 505-540

EVALUATION OF THE INTENTION NOT TO BREAD WASTE

Yıl 2019, Cilt: 17 Sayı: 4, 165 - 179, 30.12.2019
https://doi.org/10.11611/yead.566247

Öz

Most people are unable to evaluate surplus food and throwing an important part of the food, and lead to food wastage. Considering that hunger is increasing in the world, it is not possible to ignore bread waste. This study aimed to evaluate some factors affecting the intention to not waste bread because of its importance. 235 people living in Bandirma were surveyed by easy sampling. Also, it aimed to determine the factors that have an effect on the intention not to waste. According to the results, the norm, recycling habits and level of knowledge have a significant effect on the intention to not waste bread. On the other hand, awareness and shopping habits have not a significant effect on it. The results of the study are expected to guide businesses and academicians.

Kaynakça

  • Abdelradi, F. (2018) “Food Waste Behaviour At The Household Level: A Conceptual Framework”, Waste Management, 71: 485-493.Aksoy M. ve Solunoğlu, A (2015) “Gıda İsrafı ve “Freegan Food Akımı”, I. Eurasia International Tourism Congress: Current Issues, Trends, and Indicators (EITOC-2015)Aydın, F. ve Yıldız, Ş. (2011) “Sivas İlinde Ekmek Tüketim Alışkanlıkları ve Tüketici Dinamiklerinin Belirlenmesi”, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42(2): 165-180. Dölekoğlu, C. Ö., Giray, F. H. ve Şahin, A. (2014) “Mutfaktan Çöpe Ekmek: Tüketim ve Değerlendirme”, Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, (44).Eglite, A. ve Kunkulberga, D.(2017) “Bread Choice and Consumption Trends”, Foodbalt,http://llufb.llu.lv/conference/foodbalt/2017/Eglite_Kunkulberga_FoodBalt2017.pdfErtürk, A., Arslantaş, N., Sarıca, D. ve Demircan, V. (2015) “Isparta İli Kentsel Alanda Ailelerin Ekmek Tüketimi ve İsrafı”, Akademik Gıda, 13(4): 291-298.Jarjusey, F. ve Chamhurı, N. (2017) “Consumers’ Awareness and Knowledge about Food Waste in Selangor”, International Journal of Business and Economic Affairs (IJBEA), 2(2): 91-97.Leıre, C., Thidell, A. (2005)‘‘Product-related environmental information to guide consumer purchasese a review and analysis of research on perceptions, understanding and use among Nordic consumers’’, Journal of Cleaner Production, 13(10): 61-70 Maubach, N., Hoek, J. ve McCreanor, T. (2009) “An Exploration of Parents’ Food Purchasing Behaviours”, Appetite, 53(3): 297–302.Mostafa, M. M. (2007) “A Hierarchical Analysis of the Green Consciousness of the Egyptian Consumer”, Psychology & Marketing, 24(5): 445–473. Oskamp, S. (1995), Resource Conservation and Recycling: Behavior and Policy. Journal of Social Issues, 51, 157–177 Özdemir, G. ve Güçer, E. (2018) “Food Waste Management within Sustainability Perspective: A Study on Five Star Chain Hotels”, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 280- 299. Russell, S. V., Young, C. W., Unsworth, K. L. ve Robinson, C. (2017) “Bringing Habits and Emotions into Food Waste Behaviour”, Resources, Conservation and Recycling, 125: 107-114.Stancu, V., Haugaard, P. ve Lähteenmäki, L. (2016) “Determinants of Consumer Food Waste Behaviour: Two routes to food waste”, Appetite, 96: 7-17.Stefan, V., Van Herpen, E., Tudoran, A. A. ve Lähteenmäki, L. (2013) “Avoiding Food Waste by Romanian Consumers: The Importance of Planning and Shopping Routines”, Food Quality and Preference, 28(1): 375-381.Tepecik, A. ve Gümüş, Ç. (2017) “Ekmek İsrafını Önleme Konulu Sosyal Sorumluluk Kampanyasına İlişkin Akademisyen, Uzman ve Öğrenci Görüşleri”, Sanat ve Tasarım Dergisi, (19): 161-181.Valle P., Reis E., Menezes J.and Rebelo E. (2004). Behavioral Determinants of Household Recycling Participation. Environment and Behavior, 36(4): 505-540
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Neslihan Arslan

Hatice Aydın 0000-0002-5581-7216

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 17 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Arslan, N., & Aydın, H. (2019). EKMEK İSRAFINI ÖNLEME NİYETİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Yönetim Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 17(4), 165-179. https://doi.org/10.11611/yead.566247
AMA Arslan N, Aydın H. EKMEK İSRAFINI ÖNLEME NİYETİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi. Aralık 2019;17(4):165-179. doi:10.11611/yead.566247
Chicago Arslan, Neslihan, ve Hatice Aydın. “EKMEK İSRAFINI ÖNLEME NİYETİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Yönetim Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi 17, sy. 4 (Aralık 2019): 165-79. https://doi.org/10.11611/yead.566247.
EndNote Arslan N, Aydın H (01 Aralık 2019) EKMEK İSRAFINI ÖNLEME NİYETİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi 17 4 165–179.
IEEE N. Arslan ve H. Aydın, “EKMEK İSRAFINI ÖNLEME NİYETİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”, Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, c. 17, sy. 4, ss. 165–179, 2019, doi: 10.11611/yead.566247.
ISNAD Arslan, Neslihan - Aydın, Hatice. “EKMEK İSRAFINI ÖNLEME NİYETİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi 17/4 (Aralık 2019), 165-179. https://doi.org/10.11611/yead.566247.
JAMA Arslan N, Aydın H. EKMEK İSRAFINI ÖNLEME NİYETİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi. 2019;17:165–179.
MLA Arslan, Neslihan ve Hatice Aydın. “EKMEK İSRAFINI ÖNLEME NİYETİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Yönetim Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, c. 17, sy. 4, 2019, ss. 165-79, doi:10.11611/yead.566247.
Vancouver Arslan N, Aydın H. EKMEK İSRAFINI ÖNLEME NİYETİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi. 2019;17(4):165-79.