Altyapı projelerinde jeotermal kaynaklardan sızan zehirli gazların havalandırma yoluyla giderilmesi, hem insan sağlığı hem de çevrenin korunması açısından önemlidir. Bu süreçte, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) simülasyonları, gazların taşınması ve dağılımı ile ilgili karmaşık fiziksel süreçleri modellemek ve analiz etmek için oldukça değerlidir. Jeotermal bölgelerdeki altyapı projeleri sırasında, yer altı jeotermal kaynaklarından çeşitli gazlar sızabilir. Bu gazlar, hidrojen sülfür (H2S), karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) gibi zehirli ve/veya yanıcı gazları içerebilir. Zehirli gazların havalandırma yoluyla giderilmesi için etkili bir havalandırma sistemi tasarımı çok önemlidir. Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) simülasyonları, havalandırma sistemlerinin tasarımını ve performansını değerlendirmek için kullanılabilir. Jeotermal kaynaklardan sızan gazların HAD simülasyonları ile modellenmesi, gazların altyapı projeleri boyunca nasıl hareket ettiğini ve çevresel etkilerini anlamaya yardımcı olabilir. HAD simülasyonları, havalandırma sistemlerinin yerleştirilmesi, kanal tasarımı, hava akış hızları ve filtrasyon verimliliği gibi faktörlerin optimize edilmesine yardımcı olabilir. Bu optimizasyon, zehirli gazların etkili bir şekilde giderilmesini ve çevresel etkilerin en aza indirilmesini sağlar. HAD simülasyonları, zehirli gazların giderilmesi için havalandırma sistemlerinin etkinliğini ve güvenliğini değerlendirmek için kullanılabilir. Ayrıca, olası acil durumlar sırasında havalandırma sistemlerinin işletimini simüle etmek, riskleri değerlendirmeye yardımcı olabilir.
Altyapı fan hesaplamalı akışkanlar dinamiği jeotermal kaynak tünel
Bu makaledeki çalışmaların tamamı etik izin gerektirmemektedir.
Bu makale, TUBITAK TEYDEB 3220754 numaralı "YER ALTI MADENLERİNDE YANGINLA MÜCADELEDE AZOT TÜPLERİNİN KULLANIMI" adlı proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalardan türetilmiştir.
1
Bu makale TUBITAK TEYDEB 3220754 numaralı "YER ALTI MADENLERİNDE YANGINLA MÜCADELEDE AZOT TÜPLERİNİN KULLANIMI" adlı proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalardan türetilmiştir. Desteğinden dolayı Tubitak Teydep 'e teşekkür ederiz.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Jeotermal, Kaya Mekaniği, Yer Bilimleri ve Jeoloji Mühendisliği (Diğer) |
| Bölüm | Makaleler |
| Yazarlar | |
| Proje Numarası | 1 |
| Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 3 Eylül 2024 |
| Kabul Tarihi | 29 Nisan 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 46 Sayı: 1 |