Derleme

SANATIN SONUNDAN SONRA: HER ŞEY SANAT, HERKES SANATÇI

Cilt: 7 Sayı: 1 6 Temmuz 2020
PDF İndir
EN TR

SANATIN SONUNDAN SONRA: HER ŞEY SANAT, HERKES SANATÇI

Öz

“Sanatın Sonu” söylemleri sanat alanında artık pek rağbet görmemekte, çünkü son zamanlarda sonu gelebilecek ve dolayısıyla yeni bir anlatı dili geliştirilebilecek bir sanat alanından bahsetmek pek mümkün gözükmemektedir. Sanat tarihinde hem Duchamp hem de Warhol için bu söylemler sıkça dile getirilmiş ancak sanat alanına kendi dönemlerinde nefes aldıran bu iki isim, yaptıklarının farkında olarak ya da olmayarak bu söylemlere pek kulak asmamışlardır. Zaman içerisinde de ne kadar haklı oldukları, sanatın belli kalıplara sığmak gibi bir zorunluluğu olmadığı ve sanat algısının da değişebileceği gözler önüne serilmiştir. Sadece tek bir sorun vardır, o da değişen sanat algısı ve sanatçının yaptığı her şey sanattır anlayışı sonu gelmez bir tekrara düşecek ve içinden çıkılmaz bir hal almaya başlayacaktır. Bu çalışmada; Duchamp ve Warhol üzerinden yapılan sanat söylemlerinden yola çıkılarak “sanatın sonu” çanlarının süreç içerisinde neden çalamaz hale geldiği irdelenmektedir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Baudrillard, J. (2012). Trans-Estetik, (Çeviren: Işık Ergüden). http://www.e-skop.com/skopbulten/cagdas-estetik-trans-estetik/996 [Erişim: 15 Mart 2018]
  2. Baudrillard, J. (2014). Sanat Komplosu/ Yeni Sanat Düzeni ve Çağdaş Estetik 1, çev: Elçin Gen –Işık Ergüden, İstanbul: İletişim.
  3. Baudrillard, J. (2016). Şeytana Satılan Ruh ya da Kötülüğün Egemenliği.(Editör: Oğuz Adanır). Baudrillard içinde İstanbul: Say Yayınları, 221-231.
  4. Danto, A. (2014). Sanatın Sonundan Sonra/ Çağdaş Sanat ve Tarihin Sınır Çizgisi, (Çeviren: Zeynep Demirsü). İstanbul: Ayrıntı.
  5. Dubuffet, J. (2010). Boğucu Kültür. (Çeviren:İsmet Birkan). Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.
  6. Groys, B. (2017). Akışta/ İnternet Çağında Sanat. İstanbul: Koç Üniversitesi Yayınları.
  7. Kuspit, D. (2010). Sanatın Sonu, (Çeviren: Yasemin Tezgiden). İstanbul: Metis.
  8. Lazzarato, M. (2017). Marcel Duchamp ve İşin Reddi. (Çeviren: Sercan Çalcı). İstanbul: Kolektif Kitap

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Derleme

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

6 Temmuz 2020

Gönderilme Tarihi

5 Ekim 2019

Kabul Tarihi

30 Haziran 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Gürdal, N. (2020). SANATIN SONUNDAN SONRA: HER ŞEY SANAT, HERKES SANATÇI. Yıldız Journal of Art and Design, 7(1), 49-60. https://izlik.org/JA62SF79RL
AMA
1.Gürdal N. SANATIN SONUNDAN SONRA: HER ŞEY SANAT, HERKES SANATÇI. YJAD. 2020;7(1):49-60. https://izlik.org/JA62SF79RL
Chicago
Gürdal, Nur. 2020. “SANATIN SONUNDAN SONRA: HER ŞEY SANAT, HERKES SANATÇI”. Yıldız Journal of Art and Design 7 (1): 49-60. https://izlik.org/JA62SF79RL.
EndNote
Gürdal N (01 Temmuz 2020) SANATIN SONUNDAN SONRA: HER ŞEY SANAT, HERKES SANATÇI. Yıldız Journal of Art and Design 7 1 49–60.
IEEE
[1]N. Gürdal, “SANATIN SONUNDAN SONRA: HER ŞEY SANAT, HERKES SANATÇI”, YJAD, c. 7, sy 1, ss. 49–60, Tem. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62SF79RL
ISNAD
Gürdal, Nur. “SANATIN SONUNDAN SONRA: HER ŞEY SANAT, HERKES SANATÇI”. Yıldız Journal of Art and Design 7/1 (01 Temmuz 2020): 49-60. https://izlik.org/JA62SF79RL.
JAMA
1.Gürdal N. SANATIN SONUNDAN SONRA: HER ŞEY SANAT, HERKES SANATÇI. YJAD. 2020;7:49–60.
MLA
Gürdal, Nur. “SANATIN SONUNDAN SONRA: HER ŞEY SANAT, HERKES SANATÇI”. Yıldız Journal of Art and Design, c. 7, sy 1, Temmuz 2020, ss. 49-60, https://izlik.org/JA62SF79RL.
Vancouver
1.Nur Gürdal. SANATIN SONUNDAN SONRA: HER ŞEY SANAT, HERKES SANATÇI. YJAD [Internet]. 01 Temmuz 2020;7(1):49-60. Erişim adresi: https://izlik.org/JA62SF79RL

Taranan indexler: EBSCO, DRJI, ResearchBib, Google Scholar, BASE (Bielefeld Academic Search Engine), Electronic Journals Library, JournalSeek, Academic Keys, Scientific Indexing Services, SOBIAD