Ormancılıkta yükseköğretim, 1857 yılından başlayarak günümüze kadar devam etmiştir. Ormancılık eğitiminin bağlı olduğu kurumlara ilişkin isim değişiklikleri; (1) 1857-1934 yılları arası, (2) 1945-1948 yılları arası ve (3) 2006-2018 yılları arası olacak biçimde üç dönemde incelenmiştir. Orman Fakültesi, ilk döneminde önce Maden Bakanlığına sonra Tarım Bakanlığına, Cumhuriyet dönemi ile birlikte de, 1934'te Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsüne (YZE) bağlanmıştır. Bu dönemdeki değişimler kurumun ve mesleğin itibarını artırıcı yönde olmuştur. İkinci dönemde ise ormancılık yükseköğretimi YZE'den İstanbul Üniversitesine bağlanmıştır. Meydana gelen bu değişikliklerin karar süreçlerine, Orman Fakültesinin kurulları ve öğretim üyeleri doğrudan dâhil edilmiştir. Üçüncü dönem ise ormancılık eğitimi kurumlarının ve meslek sahiplerinin sürece dahil edilmeden düzenlemelerin yapıldığı dönem olarak kendisini göstermektedir. Yükseköğretim politikasızlığının bir yansıması olarak kurumsal isimlerin korunmadığı ve ormancılık yükseköğretim kurumlarında akademik bir geleneğin oluşması geciktirilmiştir.
Fakülte isimleri İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ormancılık yükseköğretimi Yüksek Ziraat Enstitüsü
Orman Fakültesinin tarihi evraklarını inceleme ve bu çalışmada kullanma iznini (Sayı: 14306082-805.02.05 ve 11.05.2018 tarihli) veren Dekan Prof. Dr. Turgay Akbulut’a, çalışmayı başından sonuna kadar okuyan ve değerli eleştirilerini paylaşan Prof. Dr. Ünal Akkemik’e, Prof. Dr. H. Barış Tecimen’e, Doç. Dr. Taner Okan’a, Öğr. Gör. İlker Esin’e teşekkürlerimi sunarım.
Forestry higher education has been offered since 1857. This study investigates the alterations made in the tertiary forestry institution names in Turkey under three periods: (1) between the years 1857 and 1934, (2) between the years 1945 and 1948, and (3) between the years 2006 and 2018. The Faculty of Forestry was under the Ministry of Mining during the first period, which later became a unit under the Ministry of Agriculture. In 1934, during the Republican period, it became a subdivision of Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü (Ankara Institute of Advanced Agriculture, YZE). All those changes in this period improved the reputation of the institution and the occupation. In the second period, tertiary-level forestry education was separated from YZE and incorporated into Istanbul University. The faculty members and the councils of the Faculty of Forestry were directly involved in the decision-making processes required by this change. However, the third period is marked by regulations that were made without involving any forestry education institutions and professionals. Due to the lack of a clear higher education policy, the names of institutions have not been preserved and the formation of an academic tradition in the forestry institutions has been delayed.
Faculty names forestry higher education Institute of Advanced Agriculture Istanbul University Faculty of Forestry Istanbul University Faculty of Forestry
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Eğitim Üzerine Çalışmalar |
Bölüm | Görüş |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Mayıs 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
Yükseköğretim Dergisi, bünyesinde yayınlanan yazıların fikirlerine resmen katılmaz, basılı ve çevrimiçi sürümlerinde yayınladığı hiçbir ürün veya servis reklamı için güvence vermez. Yayınlanan yazıların bilimsel ve yasal sorumlulukları yazarlarına aittir. Yazılarla birlikte gönderilen resim, şekil, tablo vb. unsurların özgün olması ya da daha önce yayınlanmış iseler derginin hem basılı hem de elektronik sürümünde yayınlanabilmesi için telif hakkı sahibinin yazılı onayının bulunması gerekir. Yazarlar yazılarının bütün yayın haklarını derginin yayıncısı Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) devrettiklerini kabul ederler. Yayınlanan içeriğin (yazı ve görsel unsurlar) telif hakları dergiye ait olur. Dergide yayınlanması uygun görülen yazılar için telif ya da başka adlar altında hiçbir ücret ödenmez ve baskı masrafı alınmaz; ancak ayrı baskı talepleri ücret karşılığı yerine getirilir.
TÜBA, yazarlardan devraldığı ve derginin çevrimiçi (online) sürümünde yayımladığı içerikle ilgili telif haklarından, bilimsel içeriğe evrensel açık erişimin (open access) desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, bilinen standartlarda kaynak olarak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma ve dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte tersi belirtilmediği sürece) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported (CC BY-NC-ND4.0) Lisansı aracılığıyla bedelsiz kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı için TÜBA'dan yazılı izin alınması gereklidir.