Bu çalışmada, dünyada ve Türkiye'de uygulanmakta olan ortak ve çift diploma programları (OÇDP) ile ilgili güncel durum, şimdiye kadar yapılan uygulamalardan elde edilen avantajlar ve karşılaşılan zorluklar bağlamında değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme, ilgili uluslararası yükseköğretim kurumlarının raporları, hakemli bilimsel makaleler ve yayınlanmış uzman görüşlerinin incelenmesi yoluyla yapılmıştır. Bu çalışma kapsamlı ve derinlikli bir alanyazın taraması sağlayarak dünyada ve Türkiye'de uygulanan OÇDP'lerin mevcut durumunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ek olarak, bu programlarla hedeflenen çıktıların sağlanması için dikkat edilmesi gereken noktalar sıralanarak tavsiyelerde bulunulmuş, gelecekte yapılabilecek daha kapsamlı araştırmalar için öneriler yapılmıştır.
Çift diploma programları ortak diploma programları uluslararasılaşma
In this study, the current status of joint and double degree programs (JDDP) both in Turkey and in the world are reviewed in the light of the advantages and challenges that have been encountered in their implementation so far. The review was conducted through qualitative content analysis of the reports published by the relevant international higher education institutions, expert opinions, and scientific articles. Considering the lack of any similar review studies, this study fills a significant gap in the relevant literature in Turkey. Furthermore, key considerations are listed and recommendations are made for attaining the targeted outcomes in JDDPs. Suggestions for more comprehensive future studies covering additional dimensions are also made.
Double degree programs internationalization joint degree programs
Diğer ID | JA63JF42DN |
---|---|
Bölüm | Ampirik Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 1 |
Yükseköğretim Dergisi, bünyesinde yayınlanan yazıların fikirlerine resmen katılmaz, basılı ve çevrimiçi sürümlerinde yayınladığı hiçbir ürün veya servis reklamı için güvence vermez. Yayınlanan yazıların bilimsel ve yasal sorumlulukları yazarlarına aittir. Yazılarla birlikte gönderilen resim, şekil, tablo vb. unsurların özgün olması ya da daha önce yayınlanmış iseler derginin hem basılı hem de elektronik sürümünde yayınlanabilmesi için telif hakkı sahibinin yazılı onayının bulunması gerekir. Yazarlar yazılarının bütün yayın haklarını derginin yayıncısı Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) devrettiklerini kabul ederler. Yayınlanan içeriğin (yazı ve görsel unsurlar) telif hakları dergiye ait olur. Dergide yayınlanması uygun görülen yazılar için telif ya da başka adlar altında hiçbir ücret ödenmez ve baskı masrafı alınmaz; ancak ayrı baskı talepleri ücret karşılığı yerine getirilir.
TÜBA, yazarlardan devraldığı ve derginin çevrimiçi (online) sürümünde yayımladığı içerikle ilgili telif haklarından, bilimsel içeriğe evrensel açık erişimin (open access) desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, bilinen standartlarda kaynak olarak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma ve dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte tersi belirtilmediği sürece) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported (CC BY-NC-ND4.0) Lisansı aracılığıyla bedelsiz kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı için TÜBA'dan yazılı izin alınması gereklidir.