Bu araştırmada temel amaç, yedinci sınıf Fen Bilimleri dersi ‘İnsan ve Çevre’ ünitesinde Integral ASIE Modeli ile tasarlanan öğretim etkinliklerin kullanılmasının akademik başarıya etkisinin incelenmesi ve bu modelin kullanıldığı sınıftaki öğrencilerin Integral ASIE öğretim modeline yönelik görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Ege Bölgesi’nde gelişmiş bir ilde yer alan devlet ortaokulunda 63 öğrencinin katılımıyla yürütülmüştür. Araştırmanın stratejisi ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen şeklindedir. Deney grubuna Integral ASIE Modeli ile tasarlanan etkinlikler kullanılırken, kontrol grubunda süregelen Fen Bilimleri dersi öğretim programındaki şekliyle konular işlenmiştir. ‘İnsan ve Çevre Ünitesi Başarı Testi’ her iki gruba uygulanmış ve sadece deney grubundaki 9 öğrenciyle modelle ilgili yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Grupların normal dağılım göstermediği belirlenip, ön-test/son-test arasındaki puan farkının anlamlılığını belirlemek amacıyla veriler üzerinde non-parametrik testlerden Mann-Whitney U testi analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Integral ASIE modelinin erişini olumlu etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada deney grubuna uygulanan Integral ASIE yönteminin etki büyüklüğünün pozitif ve 0.51 (orta düzeyde) olduğu görülmektedir. Deney grubundaki öğrencilerden ulaşılan bulgulara göre kullanılan Integral ASIE modeli ile tasarlanan öğretimin; öğrenciler için farklı, eğlenceli, zengin bilgi içeriğine sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Integral ASIE modeli öğretmen yetiştirme amacıyla ortaya çıkmıştır; ancak ilkokul, lise veya üniversite öğretim kademelerinde bu model farklı konu ve derslerde de uygulanabilir.
Öğretim tasarımı Integral ASIE modeli İnsan ve Çevre Ünitesi 7. sınıf öğrencileri
In this research, the purpose is to examine the effect of Integral ASIE Model-based
activities on the academic success of the seventh-grade students and to determine their views
on the application process in teaching “Human and Environment” unit in the science course.
The research was conducted with 63 students studying at a middle school in the second term of
the 2017-2018 educational year. The experimental design with pre-test/post-test control group
was utilized in this research. In the light of the findings, it was concluded that Integral ASIE
model-based activities increased the academic success of the students in the “Human and
Environment” unit. The descriptive analysis was done on the data gathered through semiconstructed interviews with the experimental group. Depending on the findings, it was reached
out that Integral ASIE Model-based activities carried different, enjoyable, and rich information
for students. Besides, it was found out that findings gained through quantitative and qualitative
data analysis supported one another. Researchers could carry out other types of research on
various topics, units or the whole lessons; students’ self-efficacy, their ecocentricantropocentric approach towards the environment or their ecological literacy.
Instructional design Integral ASIE Model Human and Environment Unit seventh grade students
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 16 Sayı: 1 |