Sütçülük Atık SularınınArıtılma Gereksinimi

Cilt: 19 Sayı: 1-2 25 Kasım 2014
Mubin Koyuncu , Yusuf Tunçtürk
PDF İndir
EN TR

Sütçülük Atık SularınınArıtılma Gereksinimi

Öz

sebep olurlar. Süt kaynaklı karbonhidratlar, yağlar ve proteinler organik yükü teşkil eden bileşiklerdir. Bu atık sular çoğunlukla farklı miktarlardaki süt (veya süt ürünü) kalıntıları ile alkali ve asidik kimyasal içeren yıkama suyundan meydana gelmektedir. Doğaya akıtıldıklarında toprağın kimyasal ve fiziksel yapısına, ürün veriminin azalmasına ve yeraltı sularının kirlenmesine neden olduğu için sütçülük atık sularının arıtılması gerekmektedir. Süt endüstrisi atık suları farklı yöntemlerle arıtılabilmektedirler. Bu atıklardan bazı bileşikler geri kazanılabilmektedir. Ayrıca fizikokimyasal ve biyolojik yöntemler de bu atıkların arıtılmasında kullanılabilmektedir. Ancak bu yöntemler birçok küçük ve orta kapasiteli işletmeler için pahalı sistemlerdir ve bu yüzden işletmelerin çoğu atık sularını kanalizasyon sistemlerine veya çevreye akıtmakta ve ciddi çevresel zarara neden olmaktadırlar. Anlaşıldığı üzere alternatif çözüm arayışları için görev araştırmacılara ve belediye/hükümetlere düşmektedir.

Anahtar Kelimeler

Sütçülük atık suları, PAS, Arıtma ve geri kazanım uygulamaları

Kaynakça

  1. Anonim, Türkiye İstatistik Kurumu, (2014). istatistikleri, Haber Bülteni. üretim
  2. Anonim, The European Parliament and The Council of The European Union, 2000/60/EC
  3. Parliament and of The Council. Official Journal of The European Communities, 43: 1-72. Directive European the Anonim, Ulusal Süt Konseyi, (2011).
  4. Dünya ve Türkiye’de Süt Sektör İstatistikleri. Balannec, B.,Gésan-Guiziou, G., Chaufer, M.,Daufin, G., (2002). Treatment of membran operations for water reuse and milk constituent concentration. Desalination, 147: 89-94. by
  5. Benaissa, F.,Kermet-Said, H., Moulai- Mostefa, N., (2014). Optimization and electrocoagulation dairywastewater. Desalination and Water Treatment. Ahead-of-print.
  6. Bennani, C. F.,Ousji, B., Ennigrou, D. J., (2014).
  7. Wastewater Using Ultrafiltration Process. Desalination and Water Treatment. Ahead –of-print. Bumbac, C.,Ionescu, I. A., Tiron, O., Badescu, V. R., (2015). Continuous flow reactor treatment. Water Science and Technology, 71.3: 440-445.
  8. Carvalho, F.,Prazeres, A.R., Rivas, J., (2013). Cheese whey wastewater: Characterization
  9. Science of the Total Environtment, 445-446: 385-396. treatment. Demirel, B., Yenigün, O., Onay, T.T., (2005). Anaerobik treatment of dairy wastewaters: a review. denitrification. Mljekarstvo, Hassan, A.N.,Nelson,B.K., (2012). Invitedreview: fermantation wastewater. Science, 95: 6188-6203. Anaerobik of Journal of Dairy
  10. Karadağ, D., Köroğlu, O. E., Özkaya, B., Çakmakçı, M., Heaven, S., Banks, C., fermentative hydrogen production from dairy industry wastewater. J Chem 1627-1636. review on TechnolBiotechnol, 89:

Kaynak Göster

APA
Koyuncu, M., & Tunçtürk, Y. (2014). Sütçülük Atık SularınınArıtılma Gereksinimi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 19(1-2), 88-93. https://izlik.org/JA32FK88TM
AMA
1.Koyuncu M, Tunçtürk Y. Sütçülük Atık SularınınArıtılma Gereksinimi. YYUFBED. 2014;19(1-2):88-93. https://izlik.org/JA32FK88TM
Chicago
Koyuncu, Mubin, ve Yusuf Tunçtürk. 2014. “Sütçülük Atık SularınınArıtılma Gereksinimi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 19 (1-2): 88-93. https://izlik.org/JA32FK88TM.
EndNote
Koyuncu M, Tunçtürk Y (01 Kasım 2014) Sütçülük Atık SularınınArıtılma Gereksinimi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 19 1-2 88–93.
IEEE
[1]M. Koyuncu ve Y. Tunçtürk, “Sütçülük Atık SularınınArıtılma Gereksinimi”, YYUFBED, c. 19, sy 1-2, ss. 88–93, Kas. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32FK88TM
ISNAD
Koyuncu, Mubin - Tunçtürk, Yusuf. “Sütçülük Atık SularınınArıtılma Gereksinimi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 19/1-2 (01 Kasım 2014): 88-93. https://izlik.org/JA32FK88TM.
JAMA
1.Koyuncu M, Tunçtürk Y. Sütçülük Atık SularınınArıtılma Gereksinimi. YYUFBED. 2014;19:88–93.
MLA
Koyuncu, Mubin, ve Yusuf Tunçtürk. “Sütçülük Atık SularınınArıtılma Gereksinimi”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 19, sy 1-2, Kasım 2014, ss. 88-93, https://izlik.org/JA32FK88TM.
Vancouver
1.Mubin Koyuncu, Yusuf Tunçtürk. Sütçülük Atık SularınınArıtılma Gereksinimi. YYUFBED [Internet]. 01 Kasım 2014;19(1-2):88-93. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32FK88TM