Dairy wastewater causes major environmental problems, because of its high organic and saline effluent content. Carbohydrates, fats, and proteins from milk are the main contributors of organic load. These wastewaters are mainly composed by different dilutions of milk (or transformed products) and washing water containing alkaline and acidic chemicals after the cleaning of process equipment. Dairy wastewaters has to be treated because the discharge of dairy waste onto land can have a negative effect on the chemical and physical structure of soil, reduce crop yield, and pollute groundwater. Dairy wastewaters can be processed by different methods. Components of dairy product wastes are recovered by some techniques and obtained by-products; such as fat separation, recovery of proteins by ultrafiltration and gaining lactose by evaporation from whey and buttermilk. Dairy wastewaters are also treated using physico-chemical (coagulation/ flocculation, precipitation, oxidation process) and biological (anaerobic or aerobic digestion) treatment methods. However these methods are expensive for many small and medium-scale manufacturers, thus, a lot of dairy plants discharge wastewater into the municipal sewage or to the lands and cause serious environmental problems. As understood for solve the problem it is necessity to investigate about alternative treatments by researchers and municipalities/governments
Dairy wastewater Whey effluent Treatment and recovery applications
sebep olurlar. Süt kaynaklı karbonhidratlar, yağlar ve proteinler organik yükü teşkil eden bileşiklerdir. Bu atık sular çoğunlukla farklı miktarlardaki süt (veya süt ürünü) kalıntıları ile alkali ve asidik kimyasal içeren yıkama suyundan meydana gelmektedir. Doğaya akıtıldıklarında toprağın kimyasal ve fiziksel yapısına, ürün veriminin azalmasına ve yeraltı sularının kirlenmesine neden olduğu için sütçülük atık sularının arıtılması gerekmektedir. Süt endüstrisi atık suları farklı yöntemlerle arıtılabilmektedirler. Bu atıklardan bazı bileşikler geri kazanılabilmektedir. Ayrıca fizikokimyasal ve biyolojik yöntemler de bu atıkların arıtılmasında kullanılabilmektedir. Ancak bu yöntemler birçok küçük ve orta kapasiteli işletmeler için pahalı sistemlerdir ve bu yüzden işletmelerin çoğu atık sularını kanalizasyon sistemlerine veya çevreye akıtmakta ve ciddi çevresel zarara neden olmaktadırlar. Anlaşıldığı üzere alternatif çözüm arayışları için görev araştırmacılara ve belediye/hükümetlere düşmektedir.
Sütçülük atık suları PAS Arıtma ve geri kazanım uygulamaları
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Kasım 2014 |
Gönderilme Tarihi | 25 Kasım 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 19 Sayı: 1-2 |