Domates
üretinde son yıllardaki en önemli sıkıntılardan biride kuraklıktır. Kuraklığın
artışı sonucunda verim ve kalitede büyük düşüşler oluşmaktadır. Bitkilerin
kuraklıktan etkilenme şeklinin bilinmesi ve tolerant bitkilerin kullanımı verim
ve kalite düşüşlerini azaltacaktır. Bu çalışmada kuraklığın dünyada ve
ülkemizde sevilerek tüketilen domates bitkilerinde oluşturduğu klorofil ve MDA
içerilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Domates
tohumları 1:1 oranında torf + perlit karışımı içeren 2 litrelik saksılara
ekilmiştir. Kotiledon yaprakları açıldıktan sonra Hogland besin çözeltisiyle
sulama yapıldı. Sulamaya kontrol bitkilerinde
çalışma bitirilinceye kadar devam ederken, kuraklık uygulanan bitkilerde
ise fide döneminde sulama aniden kesilmiştir. 12 gün sonra bitkilerde yaprak
alanı, klorofil a, klorofil b,
toplam klorofil, karetonait ve MDA içeriği incelenmiştir. Kuraklık stresine tolerant ve duyarlı domates
çeşitlerinin belirlenmesinde incelenen bu parametrelerde bariz farklar oluştuğu
gözlemlenmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 13 Mayıs 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 22 Sayı: 2 |