Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effects on Adaptation of Some Strawberry Cultivars Grown Under Different Tunnels in Van Ecological Conditions

Yıl 2004, Cilt: 9 Sayı: 1, 50 - 57, 01.01.2004

Öz

This study was conducted to grow some strawberry cultivars under different tunnels in Van ccological conditions. For this purpose,frigo runner plants of Fern, Camarosa, Sweet Charlie and Dorit strawberry cultivars werc transplanted to low and high tunnels as well open field. While Sweet Charlie gave the highest yield in open field, Sweet Charlie and Fern gave the highest yield in low
tunnels.
On the other hand, the highest fruit number was obtained from Fern, which is a day-neutral cultivar. Sweet Charlie produced the biggeststrawberry fruits in all three conditions. As a result we recommend high-yielded Sweet Charlie strawberry cultivar for open field, low and high tunnels in Van ecological conditions.

Kaynakça

  • Kaynakça verildi.

Van Ekolojik Koşullarında Farklı Örtü Tiplerinin Bazı Çilek Çeşitlerinin Adaptasyonu Üzerine Etkileri

Yıl 2004, Cilt: 9 Sayı: 1, 50 - 57, 01.01.2004

Öz

Bu çalışma Van ekolojik koşullarında farklı örtü tipleri altında bazı çilek çeşitlerinin yetiştirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu
amaçla Fern, Camarosa, Sweet Charlie ve Dorit çeşitlerinin frigo fideleri kullanılarak açıkta, alçak tünelde ve yüksek tünelde dikim yapılmıştır. Farklı yetiştirme ortamlarının verim üzerine etkileri incelendiğinde açıkta en fazla verimin Sweet Charlie çeşidinden alındığı saptanmıştır. Alçak tünelde en yüksek verimi Sweet Charlie ve Fem çeşitleri vermiştir. Yüksek tünelde ise en yüksek verimi yine Sweet Çharlie çeşidi vermiştir. Dorit çeşidinden tüm uygulamalarda düşük sonuçlar alınmıştır.
Çeşitler meyve sayısı bakımından incelendiğinde, en fazla meyve sayısını alçak tünelde yediveren bir çeşit olan Fern çeşidi vermiştir. Meyve iriliği bakımından, en iri çeşit olarak bütün yetiştirme ortamlarında Sweet Charlie çeşidi bulunmuştur. Bu çalışmayla denemeye alınan çeşitler içerisinde, Sweet Charlie çeşidinin açık, alçak tünel ve yüksek tünelde en yüksek verimi veren çeşit olarak, Van şartları için en uygun çeşit olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Kaynakça verildi.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ersin Gülsoy

Hüdai Yılmaz

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2004
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Gülsoy, E., & Yılmaz, H. (2004). Van Ekolojik Koşullarında Farklı Örtü Tiplerinin Bazı Çilek Çeşitlerinin Adaptasyonu Üzerine Etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(1), 50-57.