Van’ın Erciş, Gevaş ve Edremit ilçelerinde yetiştirilen domates, biber ve kavun bitkilerinin köklerinden izole edilen Rhizoctonia ve Fusarium türlerini teşhis etmek ve patojenitelerini belirlemek bu çalışmanın amacını oluşturmuştur. Sürvey çalışmaları 2018 yılında yapılmış ve domates örneklerinden 6 Rhizoctonia, 31 Fusarium, biber örneklerinden 4 Rhizoctonia, 6 Fusarium, kavun örneklerinden 10 Fusarium olmak üzere toplam 57 fungal izolat elde edilmiştir. Fusarium ve Rhizoctonia izolatlarının tür teşhisleri klasik yöntemlerle yapılmış, Rhizoctonia anastomosis grupları (AG) test izolatları ile eşleştirilerek belirlenmiştir. Buna göre Rhizoctonia izolatları; binükleik AG-K (domatesten 2 izolat), Rhizoctonia solani AG-4 (domatesten 2 izolat), R. solani AG-2 (domatesten 2, biberden 1 izolat), R. solani AG-3 (biberden 2 izolat) ve R. solani AG-5 (biberden 1 izolat) olarak belirlenmiştir. Fusarium izolatları ise; F. oxyporum (kavundan 6, biberden 3, domatesten 18 izolat), F. solani (kavundan 2, biberden 3, domatesten 13 izolat) ve F. equiseti (kavundan 2 izolat) olarak tespit edilmiştir. Patojenite denemesinde sayılarının az olması nedeniyle izole edilen bütün Rhizoctonia izolatları ile bölgeleri temsil edecek şekilde seçilen 14 Fusarium izolatı kullanılmıştır. Deneme sonucunda Fusarium izolatlarında biberde F. solani' nin, domates ve kavunlarda F. oxysporum’ un daha patojen oldukları belirlenmiştir. Rhizoctonia türlerinde ise biberlerde R. solani AG-3' ün, domateslerde R. solani AG-4 ve binükleik Rhizoctonia AG K’ nın daha patojen olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak biberden R. solani AG-5 ve R. solani AG-3, domates ve biberden R. solani AG-2, domatesten binükleik Rhizoctonia AG-K Van' da ilk defa bu çalışma ile izole edilmiş ve anastomosis grupları belirlenmiştir.
The aim of this study was to identify Rhizoctonia and Fusarium species isolated from the roots of tomato, pepper and melon plants grown in Erciş, Gevaş and Edremit districts of Van and to determine their pathogenicity. Survey studies were carried out in 2018 and a total of 57 fungal isolates were obtained, 6 Rhizoctonia, 31 Fusarium from tomato samples, 4 Rhizoctonia, 6 Fusarium from pepper samples, and 10 Fusarium from melon samples. Species identification of Fusarium and Rhizoctonia isolates were made by classical methods, and Rhizoctonia anastomosis groups (AG) were determined by matching with test isolates. Accordingly, Rhizoctonia isolates; binucleic AG-K (2 isolates from tomato), Rhizoctonia solani AG-4 (2 isolates from tomato), R. solani AG-2 (2 isolates from tomato, 1 isolate from pepper), R. solani AG-3 (2 isolates from pepper) and R. solani AG-5 (1 isolate from pepper). Fusarium isolates were identified as F. oxyporum (6 isolates from melon, 3 isolates from pepper, 18 isolates from tomato), F. solani (2 isolates from melon, 3 isolates from pepper, 13 isolates from tomato) and F. equiseti (2 isolates from melon). In the pathogenicity experiment, 14 Fusarium isolates were selected to represent the regions and all Rhizoctonia isolates isolated due to their low numbers were used. As a result of the experiment, it was determined that F. solani in pepper and F. oxysporum in tomatoes and melons were more pathogenic in Fusarium isolates. In Rhizoctonia species, R. solani AG-3 in peppers, R. solani AG-4 and binücleic Rhizoctonia AG-K in tomatoes were found to be more pathogenic. In this study, R. solani AG-5 and R. solani AG-3 from pepper, R. solani AG-2 from tomato and pepper, binucleic Rhizoctonia AG-K from tomato were isolated and anastomosis groups were determined for the first time in Van.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Zirai Bilimler / Agriculture |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2023 |
Gönderilme Tarihi | 20 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 28 Sayı: 2 |