TR
EN
Seyyahların Gözünden Türklerde Sükûnet
Öz
Kadim bir millet olan Türkler, dünyanın farklı yerlerine dağılmış olmakla birlikte bazı özelliklerini muhafaza etmeyi başarmışlardır. Korumayı başardıkları bu özelliklerden biri hayatlarının her aşamasında kendini hissettiren, önemli değerlerden biri olan sükûnettir. Bu bilgilerin çoğunu ise bizzat Türkleri ziyaret etmiş, onların arasında kalmış, onları yakından tanıma fırsatı bulmuş seyyahların bize bıraktığı eserlerden öğreniyoruz. Bunların bize bıraktığı eserlerde Türk kültürü ve tarihi hakkında emsalsiz bilgiler bulunmaktadır ki bu bilgilerden biri Türklerin sükûnetidir. Dünyanın muhtelif bölgelerine dağılmış Türklerin arasında bulunmuş bu seyyahların sükûnet konusunda birbirini destekleyen, tamamlayan ve birbiriyle örtüşen bilgiler verdiği görülmüştür. Hatta bazı seyyahlar, takdirle karşıladıkları bu davranışların kendi ülkelerinde olmamasından yakınmışlar, kendi ülkelerini bile eleştirmekten imtina etmemişlerdir. İşte, bu çalışmada Batılı seyyahların gözlemlerinden hareketle Türklerin önemli bir meziyeti olan sükûnet, metin tahliline dayanarak ele alınıp incelenmiştir. Çalışma sonucunda Türklerin kaba, kavgacı, barbar olduğu gibi önyargıların asılsız olduğu; aksine Türklerin kavgadan, çatışmadan uzak sakin bir yapıya sahip olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Makalenin hazırlanmasında herhangi bir çıkar çatışması bulunmamaktadır.
Etik Beyan
Verilerin toplanmasında, analizinde ve sonuca ulaşılmasında etik ilke ve kurala riayet ettiğimizi beyan ederiz.
Teşekkür
Gerek doktora öğrenimim sırasında gerekse de verdiği birçok konferansta çok değerli Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu hocam, Türk Halkbiliminin birçok ihmal edilmiş, çalışılması elzem olan konuları üzerinde durmuştur. İşte, üzerinde durduğu ve çalışması gerektiğini söylediği konulardan biri de Türklerin sükûnetidir. Kendisi ayrıca “Sözsüz Folklor Bağlamında Ayvalık Örneği” adlı bir yüksek lisans tezi yaptırmıştır. Biz, kıymetli hocamın üzerinde durduğu bu konuya eğilerek bu çalışmayı hazırladık. Kendisine şahsımın akademik hayatında oynadığı derin tesir dolayısıyla ne kadar teşekkür etsem azdır. Yaptığım bu çalışmayı okuyup gerekli uyarı, öneri ve eleştirileriyle katkı sağlayan çok değerli hocam Prof. Dr. Cengiz Gökşen hocama da teşekkürü bir borç bilirim.
Kaynakça
- Barkley, H. C. (2016). Anadolu ve Ermenistan’a yolculuk (N. Demir, Çev.). Köprü Kitapları.
- Belgiojoso, C. T. (2023). Küçük Asya ve Suriye seyahatnamesi (M. Awad, Çev.). Selenge Yayınları.
- Bertrandon de la Broquiére (2000). Denizaşırı seyahat (Ch. Schefer, Ed., İ. Arda, Çev.). Eren Yayıncılık.
- Blocqueville, H. d. (1986). Türkmenler arasında (R. Akdemir, Çev.). Başbakanlık Matbaası.
- Bonvalot, G. (2015). Orta Asya’ya seyahat-Moskova’dan Türkistan’a- (M. R. Uzmen, Fransızcadan çev.). Bilge Kültür Sanat.
- Chesneau, J. (2022). D'Aramon seyahatnamesi (I. Everdi, Çev.). Dergâh Yayınları.
- Clausier du Loir (2021). Du Loir seyahatnamesi, IV. Murad Döneminde bir Fransız seyyahın maceraları (M. Daş, Çev.). Yeditepe yayınları.
- Çimke, H. (2021). Osmanlı ve Avrupa topraklarında beş Gürcü seyyah ve seyahatnameleri (XVIII. ve XIX. yüzyıl) Sulhan Saba Orbeliani/Timote Gabaşvili/İona Gedevanişvili/Giorgi Avalişvili/Giorgio Eristavi (H. Çimke, Derleyen ve Gürcüce Aslından çev.). Selenge Yayınları.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Türk Dili ve Edebiyatı (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi
1 Nisan 2024
Kabul Tarihi
12 Haziran 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Sayı: 64
APA
Topalak, H. İ. (2024). Seyyahların Gözünden Türklerde Sükûnet. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 64, 204-214. https://doi.org/10.53568/yyusbed.1462747
AMA
1.Topalak Hİ. Seyyahların Gözünden Türklerde Sükûnet. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2024;(64):204-214. doi:10.53568/yyusbed.1462747
Chicago
Topalak, Halil İbrahim. 2024. “Seyyahların Gözünden Türklerde Sükûnet”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 64: 204-14. https://doi.org/10.53568/yyusbed.1462747.
EndNote
Topalak Hİ (01 Haziran 2024) Seyyahların Gözünden Türklerde Sükûnet. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 64 204–214.
IEEE
[1]H. İ. Topalak, “Seyyahların Gözünden Türklerde Sükûnet”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 64, ss. 204–214, Haz. 2024, doi: 10.53568/yyusbed.1462747.
ISNAD
Topalak, Halil İbrahim. “Seyyahların Gözünden Türklerde Sükûnet”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 64 (01 Haziran 2024): 204-214. https://doi.org/10.53568/yyusbed.1462747.
JAMA
1.Topalak Hİ. Seyyahların Gözünden Türklerde Sükûnet. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2024;:204–214.
MLA
Topalak, Halil İbrahim. “Seyyahların Gözünden Türklerde Sükûnet”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 64, Haziran 2024, ss. 204-1, doi:10.53568/yyusbed.1462747.
Vancouver
1.Halil İbrahim Topalak. Seyyahların Gözünden Türklerde Sükûnet. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 01 Haziran 2024;(64):204-1. doi:10.53568/yyusbed.1462747