Objective: In this research is intended to be determined performances of sweet sorghum [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.] genotypes in terms of yield and some yield components grown as a second crop.
Material and Methods: In the study, Gülşeker, Sorge, Erdurmuş, Ulusoy, Uzun, M81-E, Tracy, Cowley, Smith and USDA Taiwan genotypes were used as plant material. The field experiment was conducted according to the randomized complete blocks design with 3 replications. Forage and grain yield, some yield components and forage quality parameters were examined in sweet sorghum genotypes.
Results: The significant (p<0.01) differences were found between genotypes in terms of all examined characteristics. According to genotypes, plant height ranged from 133.6 to 363.0 cm, green herbage yield ranged from 2247 to 12029 kg/da, stem yield ranged from 1809 to 10009 kg/da, dry matter yield ranged from 572.4 to 3346.7 kg/da, grain yield ranged from 88.89 to 195.27 kg/da, crude protein (CP) content ranged from 11.27% to 13.81%, CP yield ranged from 64.7 to 462.1 kg/da, acid detergent fiber content ranged from 27.69% to 35.65%, and neutral detergent fiber content ranged from 51.45% to 65.61%.
Conclusion: Based on the results of the study, Gülşeker and USDA Taiwan genotypes for forage production while Uzun variety for grain production can be recommended genotypes.
Genotype crude protein ratio crude protein yield dry matter yield sweet sorghum
BAP, Proje No; 2022-SİÜFEB-003
Amaç: Bu araştırmada, tatlı sorgum [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.] genotiplerinin ikinci ürün koşullarında verim ve bazı verim ögeleri yönünden performanslarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve Yöntem: Araştırmada; Gülşeker, Sorge, Erdurmuş, Ulusoy, Uzun, M81-E, Tracy, Cowley, Smith ve USDA Tayvan genotipleri bitkisel materyal olarak kullanılmıştır. Tarla denemesi tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Tatlı sorgum genotiplerinde ot ve tane verimi ile bazı verim öğeleri ve ot kalite parametreleri incelenmiştir.
Araştırma Bulguları: İncelenen tüm özellikler yönünden genotipler arasında anlamlı (p<0.01) farklılıklar saptanmıştır. Genotiplere göre; bitki boyu 133.6-363.0 cm, yeşil ot verimi 2247-12029 kg/da, sap verimi 1809-10009 kg/da, kuru madde verimi 572.4-3346.7 kg/da, tane verimi 88.89-195.27 kg/da, ham protein (HP) oranı %11.27-13.81, HP verimi 64.7-462.1 kg/da, asit deterjanda çözünmeyen lif oranı %27.69-35.65 ve nötral deterjanda çözünmeyen lif oranı %51.45-65.61 arasında değişim göstermiştir.
Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre, ot üretimi amacıyla Gülşeker ve USDA Tayvan, tane üretimi amacıyla da Uzun çeşidi önerilmektedir.
Genotip ham protein oranı ham protein verimi kuru madde verimi tatlı sorgum
Siirt Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
BAP, Proje No; 2022-SİÜFEB-003
Bu çalışma Siirt Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından finansal olarak desteklenmiştir (BAP, Proje No; 2022-SİÜFEB-003). Yazarlar finansal destek için teşekkür eder.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Çayır-Mera ve Yem Bitkileri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | BAP, Proje No; 2022-SİÜFEB-003 |
Erken Görünüm Tarihi | 18 Nisan 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 18 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 17 Eylül 2023 |
Kabul Tarihi | 4 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |