Yaşama hazırlık ve olgunlaşma dönemi olarak bilinen, genellikle 18-25
yaş aralığındaki dönemi kapsayan üniversite çağında ev dışında daha çok
beslenilmekte, bireyler beslenme biçimleri ve aktivitelerine ne yazık ki bunu
yansıtmamaktadırlar. Yapılan çalışmanın temel amacı, üniversite öğrencilerinin
geleneksel tarım çeşitliliği konusunda farkındalığını tespit etmek, yeme
tutumlarını belirlemek, olası aksaklıkları kontrol altına alma yolları
geliştirmek ve geleneksel mutfak kültürünün söz konusu beslenme tutumlarına
olan etkisini incelemektir. Bu amaçla, Yaşar Üniversitesi’nde öğrenim gören 242
öğrencinin demografik sosyo-kültürel özellikleri, beslenmeye ilişkin
davranışlarını değerlendiren bir anket formu ile 40 soruluk Yeme Tutum Testi
(YTT) uygulanmış, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği (SYBDÖ)
kullanılarak beslenme mevcut durumunun tespiti yapılmış ve bir gösterge
çizelgesi geliştirilmiştir. Söz konusu araştırmada yer alan sorularda aynı
zamanda mutfak kültürüne ilişkin sınamalar da yapılarak örneklem grubunun
beslenmesinde geleneksel değerlere eğilim olup olmadığı da ölçülmüştür. Bu
bağlamda, yaş ortalaması 20,6 olan öğrencilerin % 65,7’ sinin Vücut Kitle
İndeksi (VKI) değerlerinin normal aralıkta olduğu saptanmıştır. % 8,2’si diyet
yapmakta olan öğrencilerin yeme tutumlarında aksaklıklar tespit edilmiş olup,
öğrencilerin % 34,4’ ünde geleneksel mutfak kültüründen uzaklaşma olduğu gözlemlenmiştir.
Bu da sağlıklı beslenmede geleneksel gıdalar konusunda farkındalığın
yaratılması ihtiyacını, öğrencilerin yeme tutumlarının kontrol altına
alınmasında geleneksel tipte beslenme sıklığının arttırılması gerektiğini
açıkça vurgulamaktadır.
Beslenme yeme tutumu geleneksel mutfak kültürü sağlıklı yaşam
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Mart 2018 |
Gönderilme Tarihi | 15 Haziran 2017 |
Kabul Tarihi | 6 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |