Bu çalışmada, Botryosphaeriaceae familyasından dört fungus
türü (Botryosphaeria dothidea, Diplodia seriata,
Lasiodiplodia theobromae ve Neofusicoccum
parvum), beş asma anacı (1103P, 110R, 41B,
Kober 5BB ve Ramsey) ve 10 asma çeşidinin (Alphonse Lavallée, Cabernet
Sauvignon, Cardinal, Çal Karası, Hamburg Misketi, İtalya, Pembe Gemre, Sultani
Çekirdeksiz, Trakya İlkeren ve Yalova İncisi) in vitro ve kontrollü koşullarda sıcak su uygulamalarına
duyarlılıkları test edilmiştir. Fungusların miselyal agar disklerini içeren
santrifüj tüpleri kuru blok ısıtıcıda 47, 48, 49, 50, 51 ve 52 °C’de, 30, 45 ve
60 dakika süreyle tutulmuşlardır. Fungal diskler daha sonra patates dekstroz
agar besi yerine transfer edilerek 24°C’de 5 gün süreyle gelişmeye
bırakılmıştır. Denemenin ikinci bölümünde 30 cm boyundaki asma çubukları, 30 ve
45 dk süreyle 51, 52 ve 53°C’lik sıcak su uygulamasına maruz bırakılmış ve
ardından 15°C’lik soğuk su banyosuna alınmışlardır. Bu uygulamadan sonra anaç
ve çeşitlere ait çubuklar, iklim odası koşullarındaki (24°C sıcaklık, 16 saat
aydınlık ve 8 saat karanlık, %85 nispi nem) köklendirme ortamına dikilmişler ve
15 gün sonra göz canlılığına göre değerlendirilmişlerdir. Invitro’da sıcak su uygulamalarına en dayanıklı tür L. theobromae olurken, en duyarlı tür D. seriata olmuştur. D. seriata ve L. theobromae için lethal sıcaklık ve zaman kombinasyonu sırasıyla
47°C-30 dk ve 51°C-45 dk olarak bulunmuştur. Anaç ve çeşitlerden ise İtalya ve
Kober-5BB bu uygulamalara en tolerant olarak gözlenirken, 53°C’de 45 dakikalık
uygulamalar bu çeşitlerin göz canlılığında sırasıyla %37.3 ve %46.7’lik
azalmaya yol açmıştır.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Nisan 2016 |
Gönderilme Tarihi | 1 Şubat 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 53 Sayı: 1 |