BibTex RIS Kaynak Göster

Sofralık Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Depolanmasında Farklı Kükürt Dioksit Jeneratörlerinin Etkinliğinin Araştırılması

Yıl 2015, Cilt: 52 Sayı: 3, 297 - 305, 24.12.2015
https://doi.org/10.20289/euzfd.18411

Öz

Bu çalışma, farklı kükürt dioksit (SO2) jeneratörlerinin sofralık Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidinde depolama süresine ve kalitesine etkisini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Yeme olumu döneminde hasat edilen Sultani Çekirdeksiz üzümlerin bir grubu; SmartPac ambalajlarına konup ağzı kapatılmıştır. Diğer grup ise kasalar içindeki polietilen torbaların içine konarak ön soğutmadan sonra üzümlerin üstüne, hem altına hem de üstüne SO2 petleri konmuş veya  SO2 petleri konmadan (kontrol) ağzı kapatılmıştır. SmartPac, SO2 üst ve SO2 alt petleri sırasıyla 4.5 g, 6.5 g ve 1.5 g sodyum metabisülfit içermektedir. Üzüm meyveleri -0.5oC ve %90 oransal nemde 4 ay süreyle depolanmıştır. SmartPac ambalajlarında SO2 konsantrasyonu depolama sürecinde kararlı bir şekilde azalmış, 45 günlük depolama sonunda ise SO2 saptanamamıştır. SO2 petleri uygulananlarda ise SO2 konsantrasyonu 8-18 ppm arasında değişmiştir. Farklı SO2 jeneratörleri 2 aylık depolama süresince üzüm tanelerinin saptan kopma kuvvetine, rengi, suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asit miktarı, olgunluk indeksi ve pH değerine etkisi birbirine benzerlik göstermiştir. Kontrol ve SmartPac uygulamalarında sırasıyla 2 ve 3 aylık depolama sonrası görülen çürüklük gelişimleri önemli düzeylerde olmuştur. Sonuç olarak, Sultani Çekirdeksiz üzümü, SmartPac uygulananlarda 2 ay, SO2 üst ve SO2 üst-alt pet uygulananlarda ise 4 ay süreyle başarıyla depolanabileceği saptanmıştır. 

Kaynakça

  • Altındişli, A. 2011. 1. Sürdürülebilir bağcılık açısından sofralık üzüm yetiştiriciliği, Ulusal Sarıgöl İlçesi ve Değerleri Sempozyumu, 44-52.
  • Anonymous. 2014a. Derechos reservados a Quimas S.A, SmartPac http://www.quimas.cl. Erişim: Aralık 2014.
  • Anonymous. 2014b. Fresca. http://www.quimetal.cl/mantenedor/ productos. Erişim: Aralık 2014.
  • Anonim. 2014. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı. Bitki Hastalıkları Standart İlaç Deneme Metotları, Meyve-Bağ Hastalıkları, Ankara, 31-33 s
  • Artés-Hernandez, F., E. Aguayo and F. Artés. 2004. Alternative atmosphere treatments for keeping quality of ‘Autumn seedless’ table grapes during long-term cold storage. Postharvest Biology and Technology, 31(1):59-67.
  • Crisosto, C.H., J.L. Smilanick and N.K. Dokoozlian. 2001. Table grapes suffer water loss, stem browning during cooling delays. California Agriculture, 55(1):39-42.
  • Crisosto, C.H. and G.F. Mitchell. 2002. Postharvest handling systems: small fruits. In: Postharvest Technology of Horticultural Crops. (Ed: A.A. Kader), University of California Agricultural and Natural Resources, Publication 3311, USA, pp. 357-374.
  • Crisosto C.H. and J.L. Smilanick. 2004. Grape (Table). In: The Commercial Storage of Fruits, Vegetables and Florist And Nursery Stocks. (Eds: K.C. Gross, C. Yi Wang and M. Saltveit), Agricultural Handbook, Number 66, USA, pp. 287-290.
  • FAOSTAT. 2014. Food and Agriculture Organization of The United Nations http://faostat.fao.org. Erişim: Aralık 2014.
  • Fernandez-Trujillo, J.P., J.M. Obando-Ulloa, R. Baro and J.A. Martinez. 2008. Quality of two table grape guard cultivars treated with single or dual-phase release SO2 generators. Journal of Applied Botany and Food Quality, 1-8.
  • Franck, J., B.A. Latorre, R. Torres and J.P. Zoffoli. 2005. The effect of preharvest fungicide and postharvest sulfur dioxide use on postharvest decay of table grapes caused by Penicillium expansum. Postharvest Biology and Technology, 37:20–30.
  • Eraslan, F. 2010. Farklı fümigantların sofralık üzümlerin soğukta muhafazasına etkisi, Yüksek Lisans Tezi.
  • İşçi, B., F. Şen, A.G. Özdemir, E. Kacar and A. Altun. 2014. Effects of modified atmosphere packing (MAP) and cold treatment on organically grown table grape cultivars. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 51(2):191-199.
  • Jang, S. and S.K. Lee. 2009. Current research status of postharvest technology of grape. Korean Journal of Horticultural Science & Technology, 27(3):511-520.
  • Kanellis, A.K. and K.A. Roubelakis-Angelakis. 1993. Grape. In: Biochemistry of Fruit Ripening. (Eds: G.B. Seymour, J.E. Taylor and G.A. Tucker), Chapman & Hall, London, pp. 189-220.
  • Karadoğan, B., S. Albayrak, M.H. Öz ve E. Öz. 2005. Karaerik üzüm çeşidinde farklı katı SO2 generatörlerinin muhafaza süresi ve kalite kayıpları üzerine etkilerinin araştırılması. Türkiye 6. Bağcılık Sempozyumu, 168-178.
  • Karaçalı, İ. 2012. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Yayın No:494, s. 243-245.
  • Lichter, A., Y. Zutahy, T. Kaplunov and S. Lurie. 2008. Evaluation of table grape storage in boxes with sulfur dioxide-releasing pads with either an internal plastic liner or external wrap. HortTechnology, 18(2):206-214.
  • Lu, S.L., X.Z. Yang, X.H. Li, L.M. Shen and H.Y. Ma. 2013. Effect of sulfur dioxide treatment on storage quality and SO2 residue of Victoria grape. Advances in Applied Science and Industrial Technology, Advanced Materials Research, 1033-1036.
  • McGuire, R.G. 1992. Reporting of objective color measurements. Journal of Horticulture Science, 27:1254–1255.
  • Mustonen, HM. 1992. The efficacy of a range of sulfur dioxide generating pads against Botrytis cinerea infection and on out-turn quality of Calmeria table grapes. Australian Journal of Experimental Agriculture, 32(3):389-393.
  • Neves, L.C., V.X. da Silva, R.M. Benedette-Marcos, A.D. Prill, R.L. Vieites and S.R. Roberto. 2008. Conservation of grapes "Crimson seedless" and "Italia", submitted to different types of packings and sulfur dioxide (SO2). Revista Brasileira de Fruticultura, 30(1):65-73.
  • Öztürk, H., C. Ilgın, N. Kacar ve M.E. Köylü. 1997. Ege bölgesinde yetiştirilen bazı sofralık üzüm çeşitlerinin soğukta muhafazaya elverişlilik durumlarının araştırılması. Bahçe Ürünlerinin Pazarlanması ve Muhafazası Sempozyumu, 21- 24 Ekim 1997, Yalova, s. 73-83.
  • Özer, C. ve İ. Ayman. 1997. Bazı sofralık üzüm çeşitlerinin soğukta muhafazaya uygunlukları üzerinde araştırmalar. Bahçe Ürünlerinin Pazarlanması ve Muhafazası Sempozyumu, 21-24 Ekim 1997, Yalova, s. 67-71.
  • Sarikhani, H. and R. Sasani-Homa. 2009. Effect of salicylic acid and SO2 generator pad on storage life and phenolic contents of grape (Vitis vinifera L. ‘Bidaneh Sefid’ and ‘Bidaneh Ghermez’), Proceeding of the Sixth International Postharvest Symposium, pp. 1623-1630.
  • Savaş, N.G. ve F. Yıldız, 2012. Ege bölgesi bağlarında Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidinde Alternaria spp.’nin savaşım olanakları, Bahçe Ürünlerinin Pazarlanması ve Muhafazası Sempozyumu, s.440
  • Sen, F. and M. Kesgin. 2014. Effect of different covering materials used during the pre-harvest stage on the quality and storage life of ‘Sultana Seedless’ grapes. Food Science and Technology, 34(4):787-792.
  • Snowdon, A. 1990. Color atlas of post-harvest diseases and disorders of fruits and vegetables, Vol.1: General Introduction and Fruits, CRC Press, USA.
  • Sommer, N.F., R.F. Fortlage, and C.D. Edwards. 2002, Postharvest diseases of selected commodities. In: Postharvest Technology of Horticultural Crops. (Ed: A.A. Kader), University of California Agricultural and Natural Resources, Publication 3311, USA, pp. 197-249.
  • Söylemezoğlu, G. 1988. Üzümün soğukta fümigasyon örtüsünün etkinliği üzerinde bir araştırma, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Thompson, J.E., G.F. Mitchell and F.R. Kasmire. 2002. Cooling horticultural commodities. In: Postharvest Technology of Horticultural Crops. (Ed: A.A. Kader), University of California Agricultural and Natural Resources, Publication 3311, USA, pp. 97-112.
  • TUİK. 2013. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr. (Erişim: Aralık 2014).
  • Wills, R., B. McGlasson, D. Graham and D. Joyce. 1998. Postharvest an introduction to the physiology & handling of fruit, vegetables & ornamentals, 4th edition, UNSW Press, Sydney, Australia, p. 262.
  • Yıldız, F., M. Yıldız, N. Delen, P. Kınay, F. Şen, M. Topuzoğlu ve A. Akar. 2009. Sofralık Sultani üzümlerde nitelikli ve güvenli ürün eldesinde uygun savaşım programlarının geliştirilmesi. TÜBİTAK 106 O 767 sonuç raporu.
  • Zutahy, Y., A. Lichter, T. Kaplunov and S. Lurie. 2008. Extended storage of ‘Red Globe’ grapes in modified SO2 generating pads, Postharvest Biology and Technology, 50:12–17.
Toplam 35 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sevde Yaldız Bu kişi benim

Fatih Şen

Yayımlanma Tarihi 24 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 24 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 52 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yaldız, S., & Şen, F. (2015). Sofralık Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Depolanmasında Farklı Kükürt Dioksit Jeneratörlerinin Etkinliğinin Araştırılması. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 52(3), 297-305. https://doi.org/10.20289/euzfd.18411

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.