Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Süperior Seedless (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde GA3, Salkım Ucu Kesme ve Bilezik Alma Uygulamalarının Üzüm Verim ve Kalitesine Etkileri

Yıl 2016, Cilt: 53 Sayı: 3, 351 - 358, 27.09.2016
https://doi.org/10.20289/zfdergi.390114
Bu makale için 1 Nisan 2023 tarihinde bir düzeltme yayımlandı. https://dergipark.org.tr/tr/pub/zfdergi/issue/75896/1252955

Öz

Bu çalışma, 2015 yılı vejetasyon
periyodunda Ahmetli ilçesi’nde 7 yaşında yerli köklü olarak yetiştirilen
Süperior Seedless (Vitis vinifera L.)
sofralık üzüm çeşidinde gerçekleştirilmiştir. Deneme tesadüf blokları desenine
göre 7 uygulama ve 3 tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Tüm kültürel uygulamalar
ben düşme döneminde yapılırken, GA3 10 ppm olarak somak uzatmak için
(salkım uzunluğu 7-8 cm ulaştığında) uygulanmıştır. Kontrol asmalara sadece su
püskürtülmüştür. Bu çalışmanın amacı, Salkım Ucu Kesme (SUK), Bilezik Alma (BA),  Salkım Ucu Kesimi + Bilezik Alma (SUK+BA),
Gibberellik Asit  + Bilezik Alma (GA3+BA)
ve Gibberellik Asit + Salkım Ucu Kesimi + Bilezik Alma (GA3+ SUK
+BA)  uygulamaların üzüm verim ve bazı
kalite özellikleri üzerine etkilerini ortaya koymaktır. Süperior Seedless’de
tüm uygulamalar verim, salkım ağırlığı, salkım eni ve boyu, salkım en/boy
oranı, tane ağırlığı, tane en ve boyu, çözünebilir kuru madde ve asitlik
üzerine etkisi istatistiki (P<0.05) olarak önemli bulunmuştur. En yüksek
üzüm verimi, salkım ağırlığı ve salkım uzunluğu GA3+BA, en yüksek
tane ağırlığı, en uzun tane boyu BA, en yüksek çözünebilir kuru madde değerleri
sırasıyla GA3 + SUK + BA ve GA3+ BA uygulamalarından elde
edilmiştir. Bu araştırmanın sonucu olarak sofralık Süperior Seedless üzüm çeşidi
yetiştiriciliği için genel olarak önerilebilir en iyi uygulama GA3+BA
dır.

Kaynakça

  • Abd El-Razek, E., D. Treutter, M.M. Saleh, M. El-Shammaa, A. A. Fouad, N. Abdel-Hamid and M. Abou-Rawasch, 2010. Effect of defoliation and fruit thinning quality of Crimson seedless grape, Res. J. Agric. Biol. Sci., 6:289-295.
  • Abu-Zahra, T. R, 2010. Berry size of Thompson seedless as influenced by the application of gibberellic acid and cane girdling, Pak. J. Bot., 42: 1755-1760.
  • Abu-Zahra, T. R and Naseri M. 2012. Influence of gibberellic acid and cane girdling on berry size of Black Magic grape cultivar, Middle-East Journal of Scientific Research 11 (6): 718-722.
  • Ateş, F., 2004.Cardinal, Pembe Gemre ve Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşitlerinde bazı kültürel uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesi ile vegetatif gelişmeye etkileri üzerinde araştırmalar, Ege Üni. Fen Bilimleri Ens. İzmir, (Basılmamış Doktora Tezi).
  • Ateş, F., Karabat, S., 2006. Sofralık üzüm üretiminde yaşanan sorunlar ve Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidinde kaliteyi arttırmaya yönelik uygulamalar, Buldan Sempozyumu (23–24 Kasım), s 967-975.
  • Akın, A., 2011a. Effects of cluster reduction, herbagreen and hümic acid applications on grape yield and quality of Horoz Karası and Gök üzüm grape cultivars, African Journal of Biotechnology 10 (29): 5593–5600.
  • Akın, A., 2011b. Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri, YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi 21 (2): 134–139.
  • Akın, A. ve A. Sarıkaya, 2012. Hasandede üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve hümik asit uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri, Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dergisi 14 (1):267–274.
  • Altındişli, A. 1995. Yuvarlak çekirdeksiz üzüm çeşidinde bazı kültürel uygulamaların gelişme, üzüm verimi ve kalitesine etkileri üzerine araştırmalar, Ege Üni. Fen Bilimleri Ens. İzmir, (Basılmamış Doktora Tezi).
  • Amerine, M. A ve W. V. Creuess, 1960. The Technology of Wine Making. Avi. Publishing Co. Westport, Connecticut. 84-88 pp.
  • Anonim, 2015, http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001 (Erişim Tarihi 10 Eylül 2015).
  • Bahar, E. Çelik, S. Korkutal, D. İ. Çevik, İ ve Ciciler, Ö. 1998. Tekirdağ Çekirdeksizi Üzüm Çeşidinde Bilezik Almanın Bazı Tane ve Salkım Özellikleri Üzerine Etkileri, Yalova, 4. Bağcılık Sempozyumu (20-23 Ekim), s 372-376.
  • Brown, K., D. I. Jackson, and G. F. Steans. 1988. Effects of Chlormequat, girdling and tipping on berry set in Vitis vinifera L. Am. J. Enol. Vitic., 39 (1): 91-94.
  • Cirami, R.M., Cameron, I.J., Hedberg, P.R., 1992. Special cultural methods for table grapes. In: (eds.) Coombe and Dry. Viticulture, Volume 2 Practices. Winetitles. Adelaide. 279–301 pp.
  • Çelik, S. 1978. Çekirdeksiz uzum çeşitlerinde hormonal maddeler ve bilezik almanın urunun kalite ve miktarına etkileri üzerine araştırmalar. Ankara U. Z. F. Ankara, (Basılmamış Doktora Tezi).
  • Çelik, S. 1984. Çekirdeksiz üzüm çeşidinde bilezik alma ve gibberellik asit (hormon) uygulaması. Bağcılık Aras. Ens. Müd., Yayın No: 28, s 13, Manisa.
  • Çelik, H., 2006. Üzüm Çeşit Kataloğu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Sun-fidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi-3, Ankara, s 165.
  • Çoban, H, 1995. Gibberellinlerin bağcılıkta kullanım amaçları, TZOB Çiftçi ve Köy Derg. Cilt,11, Sayı:125, s 30-35, Ankara.
  • Çoban, H., 2001. Sofralık üzüm kalitesini arttırıcı bazı kültürel uygulamaların etkileri üzerine araştırmalar, Anadolu, J. of Agrı. 11 (2):76-88.
  • Çoban, H. 2010. Dünyada sofralık üzüm ticareti ve bazı önemli üzüm çeşitleri, 2010 Yılı Bahçe Bitkileri Grubu Bölge Bilgi Alışveriş Toplantısı Bildirileri Yayın No:139, Çanakkale, s 60-68.
  • Dardeniz, A.,2014. Effects of cluster tipping on yield and quality of Uslu and Cardinal table grape cultivar, COMU Journal of Agriculture Faculty 2 (1): 21–26.
  • Ezzahovani, A., A. M. Lasheen, and L. Walali. 1985. Effects of gibberellic acid and girdling on ‘Thompson Seedless’ and ‘Ruby Seedless’ table grapes in morocco. Hort-science, 20 (3): 393-394.
  • İşci, B ve A. Altındişli, 2014.Organik olarak yetiştirilen Alphonse Lavalleé ve Trakya İlkeren (Vitis vinifera L.) cv. üzüm çeşitlerinde bazı kültürel uygulamaların verim ve kalite üzerine etkileri, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31 (3), 91-100.
  • Jensan, F., H. Andris, and R. Beede. 1981. A Comparison of normal girdles and knifeline girdles on Thompson Seedless and Cardinal grapes. Am. J. Enol. Vitic., 32 (3): 206-207.
  • Karaçalı, İ. 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494, Bornova-İzmir
  • Kısmalı, İ., 1979. Üzümlerde meyve kalitesini arttırıcı teknik önlemler. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16 (3): 149-163.
  • Odabaş, F. N. Beyhan ve H. Çelik, 2007. The effect of GA3 and CCC on ovule and seed development in Kabuğutufka (Vitis vinifera L.), International Journal of Agricultural Research 2 (2): 145:151.
  • Özer, C. A. S. Yaşasın, O. Ergönül ve O. Aydın, 2012. The Effects of Berry Thinning and Gibberellin on Reçel Üzümü Table Grapes. Pak. J. Agri. Sci., Vol. 49(2), 105-112.
  • Rather, J. A, S.H. Wani, A. Haribhushan and Z. A. Bhat, 2011. Influence of girdling, thinning and GA3 on fruit quality and shelf life of grape (vitis vinifera) cv. Perlette , Elixir Agriculture 41: 5731-5735.
  • Roper, T. R., and L. E. Williams. 1989. Net CO2 assimilation and carbohydrate partitioning of grapevine leaves in response to trunk girdling and gibberellic acid application. Plant Physiology, 89 (4): 1136-1140.
  • Shulman, Y., G. Nır., H. Bazak, and S. Lavee. 1986. Grapevine girdling by morphactin oil, Hort-science, 21 (4): 999-1000.
  • Soltekin, O., T. Teker, A. Erdem, E. Kaçar ve A. Altındişli, 2015. Responde of Red Globe (Vitis vinifera L.) to cane girdling, 38th World Congress of Vine and Wine, July 5–10, 2015 - Mainz, Germany 5, 01019 p
  • Uzun, İ. ve E. Ceyhan. 1995. Yuvarlak çekirdeksiz uzum çeşidinde gibberellik asit ve bilezik alma uygulamalarının bazı salkım ve tane özeliklerine etkisi üzerinde araştırmalar, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 8: 52-64.
  • Weaver, R. J. and Pool R. M., 1972. Effect of time of thinning on berry size of girdled, Gibberellin treated Thompson Seedless Grape, Vitis, 12: 97-99.
  • Winkler, A. J., J. A. Cook., W. M. Kliewer, and L. A. Lider. 1974. General Viticulture. University of California Press, Berkeley, ISBN: 0-520-02591-1, 347-356 pp.
  • Yamane, T and Shibayama K (2006) Effects of trunk girdling and crop load levels on fruit quality and root elongation in ‘Aki Queen’ Grapevines, J. Japan. Soc. Hort. Sci. 75 (6): 439–444. Zabadal, T. J. 1992. Response to ‘Himrod’ grapevines to cane girdling, Hort-science, 27 (9): 975-976.

The effects of Applications GA3, Cluster Tipping and Girdling on Yield and Quality in Superior Seedless (Vitis vinifera L.) Grape Variety

Yıl 2016, Cilt: 53 Sayı: 3, 351 - 358, 27.09.2016
https://doi.org/10.20289/zfdergi.390114
Bu makale için 1 Nisan 2023 tarihinde bir düzeltme yayımlandı. https://dergipark.org.tr/tr/pub/zfdergi/issue/75896/1252955

Öz

This  study was carried out on own rooted 7 years old Superior Seedless (Vitis
vinifera L
.) table grape variety in
a vegetation season of 2015 in Ahmetli district. The
experiment was completely randomized block design with 7 treatment combinations
replicated in three blocks. When all treatments was used at fruit set, GA3
as 10 ppm dosage used for elongate cluster (when cluster length reached 7-8
cm).  Control (C) only water was sprayed.
The aim of this study was revealed
effects of applications on grape  yield
and some quality characteristics of Cluster Tipping (CT),  Girdling (G), CT+G, GA3+CT, GA3+G,
GA3+G+CT.  It was found that
all applications generally had statistically
(P<0.05) significant
effects on grape yield, cluster weight, cluster width, berry length, berry
width, berry length/berry width, soluble solid and titratable acidity in Superior Seedless. The highest grape
yield, cluster weight, cluster length were obtained in GA3+G,
the highest berry weight, the longest berry length were obtained in G, the
highest soluble solid value were obtained in GA3 + CTR+ G and GA3+G
respectively. As results of this study, general recommendation is made of GA3+G
the most suitable application for growing Superior Seedless table grape variety. 

Kaynakça

  • Abd El-Razek, E., D. Treutter, M.M. Saleh, M. El-Shammaa, A. A. Fouad, N. Abdel-Hamid and M. Abou-Rawasch, 2010. Effect of defoliation and fruit thinning quality of Crimson seedless grape, Res. J. Agric. Biol. Sci., 6:289-295.
  • Abu-Zahra, T. R, 2010. Berry size of Thompson seedless as influenced by the application of gibberellic acid and cane girdling, Pak. J. Bot., 42: 1755-1760.
  • Abu-Zahra, T. R and Naseri M. 2012. Influence of gibberellic acid and cane girdling on berry size of Black Magic grape cultivar, Middle-East Journal of Scientific Research 11 (6): 718-722.
  • Ateş, F., 2004.Cardinal, Pembe Gemre ve Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşitlerinde bazı kültürel uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesi ile vegetatif gelişmeye etkileri üzerinde araştırmalar, Ege Üni. Fen Bilimleri Ens. İzmir, (Basılmamış Doktora Tezi).
  • Ateş, F., Karabat, S., 2006. Sofralık üzüm üretiminde yaşanan sorunlar ve Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidinde kaliteyi arttırmaya yönelik uygulamalar, Buldan Sempozyumu (23–24 Kasım), s 967-975.
  • Akın, A., 2011a. Effects of cluster reduction, herbagreen and hümic acid applications on grape yield and quality of Horoz Karası and Gök üzüm grape cultivars, African Journal of Biotechnology 10 (29): 5593–5600.
  • Akın, A., 2011b. Müşküle üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve bazı büyüme düzenleyici uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri, YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi 21 (2): 134–139.
  • Akın, A. ve A. Sarıkaya, 2012. Hasandede üzüm çeşidinde salkım ucu kesme ve hümik asit uygulamalarının üzüm verimi ve kalitesine etkileri, Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dergisi 14 (1):267–274.
  • Altındişli, A. 1995. Yuvarlak çekirdeksiz üzüm çeşidinde bazı kültürel uygulamaların gelişme, üzüm verimi ve kalitesine etkileri üzerine araştırmalar, Ege Üni. Fen Bilimleri Ens. İzmir, (Basılmamış Doktora Tezi).
  • Amerine, M. A ve W. V. Creuess, 1960. The Technology of Wine Making. Avi. Publishing Co. Westport, Connecticut. 84-88 pp.
  • Anonim, 2015, http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001 (Erişim Tarihi 10 Eylül 2015).
  • Bahar, E. Çelik, S. Korkutal, D. İ. Çevik, İ ve Ciciler, Ö. 1998. Tekirdağ Çekirdeksizi Üzüm Çeşidinde Bilezik Almanın Bazı Tane ve Salkım Özellikleri Üzerine Etkileri, Yalova, 4. Bağcılık Sempozyumu (20-23 Ekim), s 372-376.
  • Brown, K., D. I. Jackson, and G. F. Steans. 1988. Effects of Chlormequat, girdling and tipping on berry set in Vitis vinifera L. Am. J. Enol. Vitic., 39 (1): 91-94.
  • Cirami, R.M., Cameron, I.J., Hedberg, P.R., 1992. Special cultural methods for table grapes. In: (eds.) Coombe and Dry. Viticulture, Volume 2 Practices. Winetitles. Adelaide. 279–301 pp.
  • Çelik, S. 1978. Çekirdeksiz uzum çeşitlerinde hormonal maddeler ve bilezik almanın urunun kalite ve miktarına etkileri üzerine araştırmalar. Ankara U. Z. F. Ankara, (Basılmamış Doktora Tezi).
  • Çelik, S. 1984. Çekirdeksiz üzüm çeşidinde bilezik alma ve gibberellik asit (hormon) uygulaması. Bağcılık Aras. Ens. Müd., Yayın No: 28, s 13, Manisa.
  • Çelik, H., 2006. Üzüm Çeşit Kataloğu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Sun-fidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi-3, Ankara, s 165.
  • Çoban, H, 1995. Gibberellinlerin bağcılıkta kullanım amaçları, TZOB Çiftçi ve Köy Derg. Cilt,11, Sayı:125, s 30-35, Ankara.
  • Çoban, H., 2001. Sofralık üzüm kalitesini arttırıcı bazı kültürel uygulamaların etkileri üzerine araştırmalar, Anadolu, J. of Agrı. 11 (2):76-88.
  • Çoban, H. 2010. Dünyada sofralık üzüm ticareti ve bazı önemli üzüm çeşitleri, 2010 Yılı Bahçe Bitkileri Grubu Bölge Bilgi Alışveriş Toplantısı Bildirileri Yayın No:139, Çanakkale, s 60-68.
  • Dardeniz, A.,2014. Effects of cluster tipping on yield and quality of Uslu and Cardinal table grape cultivar, COMU Journal of Agriculture Faculty 2 (1): 21–26.
  • Ezzahovani, A., A. M. Lasheen, and L. Walali. 1985. Effects of gibberellic acid and girdling on ‘Thompson Seedless’ and ‘Ruby Seedless’ table grapes in morocco. Hort-science, 20 (3): 393-394.
  • İşci, B ve A. Altındişli, 2014.Organik olarak yetiştirilen Alphonse Lavalleé ve Trakya İlkeren (Vitis vinifera L.) cv. üzüm çeşitlerinde bazı kültürel uygulamaların verim ve kalite üzerine etkileri, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31 (3), 91-100.
  • Jensan, F., H. Andris, and R. Beede. 1981. A Comparison of normal girdles and knifeline girdles on Thompson Seedless and Cardinal grapes. Am. J. Enol. Vitic., 32 (3): 206-207.
  • Karaçalı, İ. 2009. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494, Bornova-İzmir
  • Kısmalı, İ., 1979. Üzümlerde meyve kalitesini arttırıcı teknik önlemler. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16 (3): 149-163.
  • Odabaş, F. N. Beyhan ve H. Çelik, 2007. The effect of GA3 and CCC on ovule and seed development in Kabuğutufka (Vitis vinifera L.), International Journal of Agricultural Research 2 (2): 145:151.
  • Özer, C. A. S. Yaşasın, O. Ergönül ve O. Aydın, 2012. The Effects of Berry Thinning and Gibberellin on Reçel Üzümü Table Grapes. Pak. J. Agri. Sci., Vol. 49(2), 105-112.
  • Rather, J. A, S.H. Wani, A. Haribhushan and Z. A. Bhat, 2011. Influence of girdling, thinning and GA3 on fruit quality and shelf life of grape (vitis vinifera) cv. Perlette , Elixir Agriculture 41: 5731-5735.
  • Roper, T. R., and L. E. Williams. 1989. Net CO2 assimilation and carbohydrate partitioning of grapevine leaves in response to trunk girdling and gibberellic acid application. Plant Physiology, 89 (4): 1136-1140.
  • Shulman, Y., G. Nır., H. Bazak, and S. Lavee. 1986. Grapevine girdling by morphactin oil, Hort-science, 21 (4): 999-1000.
  • Soltekin, O., T. Teker, A. Erdem, E. Kaçar ve A. Altındişli, 2015. Responde of Red Globe (Vitis vinifera L.) to cane girdling, 38th World Congress of Vine and Wine, July 5–10, 2015 - Mainz, Germany 5, 01019 p
  • Uzun, İ. ve E. Ceyhan. 1995. Yuvarlak çekirdeksiz uzum çeşidinde gibberellik asit ve bilezik alma uygulamalarının bazı salkım ve tane özeliklerine etkisi üzerinde araştırmalar, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 8: 52-64.
  • Weaver, R. J. and Pool R. M., 1972. Effect of time of thinning on berry size of girdled, Gibberellin treated Thompson Seedless Grape, Vitis, 12: 97-99.
  • Winkler, A. J., J. A. Cook., W. M. Kliewer, and L. A. Lider. 1974. General Viticulture. University of California Press, Berkeley, ISBN: 0-520-02591-1, 347-356 pp.
  • Yamane, T and Shibayama K (2006) Effects of trunk girdling and crop load levels on fruit quality and root elongation in ‘Aki Queen’ Grapevines, J. Japan. Soc. Hort. Sci. 75 (6): 439–444. Zabadal, T. J. 1992. Response to ‘Himrod’ grapevines to cane girdling, Hort-science, 27 (9): 975-976.
Toplam 36 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hatice Camcı Bu kişi benim

Harun Çoban

Yayımlanma Tarihi 27 Eylül 2016
Gönderilme Tarihi 29 Şubat 2016
Kabul Tarihi 9 Mayıs 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 53 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Camcı, H., & Çoban, H. (2016). Süperior Seedless (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde GA3, Salkım Ucu Kesme ve Bilezik Alma Uygulamalarının Üzüm Verim ve Kalitesine Etkileri. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 53(3), 351-358. https://doi.org/10.20289/zfdergi.390114

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.