Bu çalışma, organik yonca ununun yavaş
gelişen organik etlik piliçlerin karma yemlerinde kullanılmasının et kalitesi
üzerine etkileri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, toplam 225 adet
günlük yaşta erkek ve dişi karışık
cinsiyette Red JA ırkı broyler
civciv kullanılmıştır. Civcivler canlı ağırlık (CA) farklılıkları istatistiki
olarak önemsiz olacak şekilde 3 muamele grubuna 5 tekerrürlü (n=15) olarak
dağıtılmıştır. Deneme süresince (77 gün) muamele gruplarında %0, 5 ve 10
düzeylerinde yonca unu içeren yemler kullanılmıştır. Çalışmada et kalitesi
parametrelerinden fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikler incelenmiştir.
Deneme sonunda karma yemlerine yonca unu ilave edilen etlik piliçlerin et
kalite kriterleri açısından gruplar arasında göğüs etinde pişirme kaybı,
çözdürme kaybı, parlaklık (L), kırmızılık (a), sarılık (b) renk değerleri, kuru
madde ve ham protein değerlerinde; but etinde pH, a, b renk değerleri ve ham
protein değerlerinde; göğüs ve but eti duyusal özelliklerinde önemli
farklılıklar saptanmıştır (P<0.05). Yapılan duyusal analizde ise, organik
sistemde yetiştirilen etlik piliçlerin karma yemine ilave edilen yonca ununu
tüketen grup hayvanların etlerini tüketicilerin tercih etme eğiliminde olduğu
anlaşılmıştır.
This
study was conducted to determine the effects of organic alfalfa flour used on organic slow-growing broilers’ compound feed to the meat
quality. During the study 225 days old male and female mixed gendered broiler
chicks with race Red JA were used. Chicks were divided into 3 treatment groups with 5 replicate
(n=15) as so differences of live weights of them were insignificant for
statistics. During the study (77 days), compounds, which include alfalfa flour
with a ratio of 0%, 5% and 10% were used. Physical, chemical and sensory
characteristics parameters of meat quality were examined in the study. At the
end of the experiment, breast meat quality parameters among the groups such as
the breast meat cooking loss, the defrosting loss, the brightness (L), redness
(a), yellowness (b) color values and values of crude protein; the thigh meat of the pH, a, b color
values and values of crude
protein, breast and thigh meat the organoleptic characteristics differences
were determined (P<0.05). The sensory analysis indicated that, the meat of
broilers grown in organic systems, which consumed the alfalfa added mixed feed,
is preferred by the consumers.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Eylül 2016 |
Gönderilme Tarihi | 7 Ocak 2016 |
Kabul Tarihi | 12 Mayıs 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 53 Sayı: 3 |