B u çalışmada amaç, sarı pasa dayanıklı ve duyarlı bazı ekmeklik buğday genotipleri arasında pasa dayanıklılık açısından DNA düzeyinde SSR markörleri yardımıyla genetik analizlerin incelenmesidir. Sarı pasa dayanıklı ve duyarlı olan bu genotiplerin arasındaki genetik ilişki SSR (Simple Sequence Repeat) markörlerinin kullanılması ile incelenerek belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada sarı pasa duyarlı yerli çeşit ile dayanıklılık geni barındıran yakın izogenik test hattı melezlenmiş, ebeveynler ile bunların F1 ve F2 dölleri üzerinde SSR moleküler markörleri kullanılarak genetik analizleri yapılmıştır. Çalışmanın SSR analizleri forward ve reverse olmak üzere 5 SSR primeri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan moleküler markör analizi sonucunda sarı pasa duyarlı yerli çeşit ile tek gen dayanıklı hat arasındaki genetik benzerlik ve farklılıklar moleküler düzeyde ortaya konmuştur. Ayrıca bu çalışmayla moleküler markör kullanımının dayanıklılık ıslahındaki önemi ve gerekliliği birkez daha vurgulanmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2009 |
Gönderilme Tarihi | 25 Kasım 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 46 Sayı: 1 |