Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effects of the sulphur, gypsum and ammonium sulphate applications on the Soil pH, vegetative growth and fruit features in Citrus limon L. (cv. Interdonat)

Yıl 2010, Cilt: 47 Sayı: 1, 1 - 9, 01.03.2010

Öz

In this experiment; sulphur, gypsum and ammonium sulphate were applied for the purpose of reducing the soil pH in alkaline soil which growing Citrus limon cv. Interdonat during 2003-2004 period. The effects of these applications on the range of soil pH, plant growth and fruit were investigated. As a result of the evaluations, it was seen that elemental sulphur was the most effective method to reduce soil pH. Total salinity of the soil was increased by applications. Sulphur and gypsum applications on fruit quality was found statisticaly non significant, but Vitamin C content of fruit juice increase by these treatments.

Kaynakça

  • Aka, M.A. 2008. Genç Satsuma Ağaçlarına Uygulanan Farklı Seviyedeki Kükürdün Verim ve Bazı Besin Elementlerinin Alınımı Üzerine Etkisi. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak A.B.D. (Doktora). Bornova-İzmir
  • Anonim. 1951. Soil Survey Staff, Soil Survey Manual Agricultural Research Administration United States Department of Agriculture, Handbook, 18: 340-377.
  • Can, H.Z. 1999. Satsuma Mandarininde (Citrus unshiu Marc.) Tuzluluğun Verim ve Kalite Öğelerine Etkileri Üzerinde Araştırmalar, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi. Bornova-İzmir
  • Cücü-Açıkalın, E., T. Yeşiloğlu, M. Pekmezci, Ç. Hacıoğlu, ve B. Gözen. 2004. Bazı limon çeşitlerinin 1997-2000 yılları arasında Antalya ekolojik koşullarında gösterdikleri verim ve pomolojik özellikler, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(2): 115-119.
  • Dawood, S.A. 2001. Effect of sulfur source, rates and methods of application on growth, yield, fruit quality, leaf mineral content and some soil properties of ‘valencia’ orange orchards. Egyptian Journal of Agricultural Research, 79(3): 1041-1058.
  • DMİ. 2009. Devlet meteoroloji işleri. http://www.dmi.gov.tr Erişim:Nisan 2009.
  • Eyüpoğlu, F. 1999. Türkiye topraklarının verimlilik durumu. T.C. Başbakanlık Köy Hiz. Gen. Müd. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Yayın No. 220, Ankara.
  • FAO. 2005.http:www.fao.org. Erişim:Kasım 2008
  • Gobran, Y.N., F.G. Nakhla, L.F. Guindy, A.M. Khalil. 2001. Response of Balady mandarin trees suffering from salt stress to soil amendments of gypsum and sulfur, Annals of Agricultural Science, Moshtohor, 39(1): 525-544.
  • Gülser, F., Ş. Tüfenkçi, İ. Erdal. 2001. Farklı kükürt uygulama şekilleri ve fosfor gübrelemesinin mısır bitkisinin (zea mays l.) bakır, mangan ve demir içeriğine etkisi, Tarım Bilimleri Dergisi, 7 (2): 75-77.
  • Hakerlerler, H., B. Yağmur, H. Özaktan, İ. Yaşa, A. Gürel, R. Kılınç, D. Anaç, E. İrget, T. Bora, Ö. Sökmen, İ. Güleç, E. Aslan, S. Bayram, M. Tutam, K. Öner, Ü. Erdal ve S. Karabat. 2006. Ege Bölgesi Pamuk Tarımı Yapılan Topraklara Değişik Seviyelerde Uygulanan Elementel Kükürdün Pamuk Bitkisinin Verim ve Kalitesi Üzerine Etkisi. TÜBİTAK TOGTAG-2919, Bornova- İzmir.
  • He, Z.L., A.K. Alva, D.V. Calvert, Y.C. Li and D.J. Banks. 1998. Effects of nitrogen fertilization of grapefruit trees on soil acidification and nutrient availability in a Riviera fine sand, Plant-and-Soil, 206 (1): 11-19.
  • Havlin, J.L., J.D. Beaton, S.L. Tisdale and W.L. Nelson. 2002. Toprak Verimliliği ve Gübreler, (Çev. N. Güzel, K.Y. Gülüt, G. Büyük), Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No:246, Ders Kitapları Yayın No: A-80. s.313.
  • Jackson, M.L. 1967. Soil chemical analysis, Prentice Hall of India, Private Ltd. New Delhi.
  • Mohmand, A.J., H. Inayatullah, M.S. Khattak and M. Rafiq. 1994. Gypsum improves fruit set and fruit quality in Lisbon lemon (Citrus limon L.) growing on alkaline soil, Sarhad Journal of Agriculture, 10(4): 407-410.
  • Mullin, R.E. 1969. Soil acidification with sulphur effect on soil pH, soil acidification with sulphur in a Forest tree Nursery, TSI, Washington, USA, 2p.
  • Nazif, W., S. Perveen and I. Saleem. 2006. Status of Micronutrients in Soils of District Bhimber (Azad Jammu And Kashmir) Journal of Agricultural and Biological Science, 1(2) :35-40, August, ISSN 1990-6145.
  • Orman, Ş. ve M. Kaplan. 2000. İki farklı kükürt kaynağının kireçli toprakların ph’sı üzerine etkileri, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13 (2):171-179.
  • Özeker, E. ve A. Mısırlı. 1999. Bazı turunçgil tür ve çeşitlerinde yaprak özellikleri ve stoma dağılımının incelenmesi, Türkiye III. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, s: 917-921, Ankara.
  • Patel, PC., M.S. Patel and N.K. Kalyanasundaram. 2001. Response of chlorotic acid lime to iron and sulphur fertilization, Journal of the Indian Society of Soil Science, 49(2): 295-300.
  • Pearson, D., and Churchill, A.A. 1970. The Chemical Analysis of Foods. Gloucester Place, London 104:233
  • Pınar, S. 1994. Alkali Reaksiyonlu Topraklarda Kükürt Uygulamalarının pH ve Bazı Bitki Besin Elementlerinin Alınımı Üzerine Etkileri, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, s. 25-26, Bornova.
  • SAS Institute. 1989. Inc.SAS/STAT user’s guide:Version 6.0 Ed.,SAS Institute Inc., Cary, NC.
  • Soliman, M. F., S. F. Kostandi and M.L. Beusichem-Van. 1992. Influence of Sulphur and Nitrojen Fertilizer on the Uptake of Iron, Manganese and Zinc by Corn Plants Grown in Calcareous Soil Comm. Soil Sci. Plant Anal. 23 (1289-1300).
  • Tüik. 2005. Türkiye İstatistik Kurumu. Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr. Erişim: Aralık 2008.
  • Yener, H. 1997. Gediz Ovası Alluvial Topraklarında Kükürt Uygulamasının Bitkilerde Gelişme, Besin Maddesi Alınımına ve Verime Etkisi. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora tezi, Bornova.

İnterdonat Limon Çeşidinde Kükürt, Jips ve Amonyum Sülfat Uygulamalarının Toprak Reaksiyonu, Vejetatif Gelişme ve Meyve Özellikleri Üzerine Etkileri

Yıl 2010, Cilt: 47 Sayı: 1, 1 - 9, 01.03.2010

Öz

Bu araştırmada, İnterdonat limon çeşidinin yetiştirildiği alkali toprakta pH’nın düşürülmesi amacıyla 2003-2004 döneminde kükürt, jips ve amonyum sülfat uygulamaları yapılmıştır. Bu uygulamaların toprakta pH değişimi, bitki gelişimi ve meyve kalitesine etkileri incelenmiştir. Değerlendirmeler sonucunda, elementel kükürt uygulamasının, toprak pH’sının düşürülmesinde en etkili yöntem olduğu görülmüştür. Uygulamalar toprakta toplam tuz miktarının artmasına neden olmuştur. İstatiksel önem düzeyinde bulunmamakla birlikte meyve suyu C vitamini miktarı kontrole göre kükürt ve jips uygulamalarında daha yüksek değerlerde tespit edilmiştir

Kaynakça

  • Aka, M.A. 2008. Genç Satsuma Ağaçlarına Uygulanan Farklı Seviyedeki Kükürdün Verim ve Bazı Besin Elementlerinin Alınımı Üzerine Etkisi. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak A.B.D. (Doktora). Bornova-İzmir
  • Anonim. 1951. Soil Survey Staff, Soil Survey Manual Agricultural Research Administration United States Department of Agriculture, Handbook, 18: 340-377.
  • Can, H.Z. 1999. Satsuma Mandarininde (Citrus unshiu Marc.) Tuzluluğun Verim ve Kalite Öğelerine Etkileri Üzerinde Araştırmalar, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi. Bornova-İzmir
  • Cücü-Açıkalın, E., T. Yeşiloğlu, M. Pekmezci, Ç. Hacıoğlu, ve B. Gözen. 2004. Bazı limon çeşitlerinin 1997-2000 yılları arasında Antalya ekolojik koşullarında gösterdikleri verim ve pomolojik özellikler, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(2): 115-119.
  • Dawood, S.A. 2001. Effect of sulfur source, rates and methods of application on growth, yield, fruit quality, leaf mineral content and some soil properties of ‘valencia’ orange orchards. Egyptian Journal of Agricultural Research, 79(3): 1041-1058.
  • DMİ. 2009. Devlet meteoroloji işleri. http://www.dmi.gov.tr Erişim:Nisan 2009.
  • Eyüpoğlu, F. 1999. Türkiye topraklarının verimlilik durumu. T.C. Başbakanlık Köy Hiz. Gen. Müd. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Yayın No. 220, Ankara.
  • FAO. 2005.http:www.fao.org. Erişim:Kasım 2008
  • Gobran, Y.N., F.G. Nakhla, L.F. Guindy, A.M. Khalil. 2001. Response of Balady mandarin trees suffering from salt stress to soil amendments of gypsum and sulfur, Annals of Agricultural Science, Moshtohor, 39(1): 525-544.
  • Gülser, F., Ş. Tüfenkçi, İ. Erdal. 2001. Farklı kükürt uygulama şekilleri ve fosfor gübrelemesinin mısır bitkisinin (zea mays l.) bakır, mangan ve demir içeriğine etkisi, Tarım Bilimleri Dergisi, 7 (2): 75-77.
  • Hakerlerler, H., B. Yağmur, H. Özaktan, İ. Yaşa, A. Gürel, R. Kılınç, D. Anaç, E. İrget, T. Bora, Ö. Sökmen, İ. Güleç, E. Aslan, S. Bayram, M. Tutam, K. Öner, Ü. Erdal ve S. Karabat. 2006. Ege Bölgesi Pamuk Tarımı Yapılan Topraklara Değişik Seviyelerde Uygulanan Elementel Kükürdün Pamuk Bitkisinin Verim ve Kalitesi Üzerine Etkisi. TÜBİTAK TOGTAG-2919, Bornova- İzmir.
  • He, Z.L., A.K. Alva, D.V. Calvert, Y.C. Li and D.J. Banks. 1998. Effects of nitrogen fertilization of grapefruit trees on soil acidification and nutrient availability in a Riviera fine sand, Plant-and-Soil, 206 (1): 11-19.
  • Havlin, J.L., J.D. Beaton, S.L. Tisdale and W.L. Nelson. 2002. Toprak Verimliliği ve Gübreler, (Çev. N. Güzel, K.Y. Gülüt, G. Büyük), Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No:246, Ders Kitapları Yayın No: A-80. s.313.
  • Jackson, M.L. 1967. Soil chemical analysis, Prentice Hall of India, Private Ltd. New Delhi.
  • Mohmand, A.J., H. Inayatullah, M.S. Khattak and M. Rafiq. 1994. Gypsum improves fruit set and fruit quality in Lisbon lemon (Citrus limon L.) growing on alkaline soil, Sarhad Journal of Agriculture, 10(4): 407-410.
  • Mullin, R.E. 1969. Soil acidification with sulphur effect on soil pH, soil acidification with sulphur in a Forest tree Nursery, TSI, Washington, USA, 2p.
  • Nazif, W., S. Perveen and I. Saleem. 2006. Status of Micronutrients in Soils of District Bhimber (Azad Jammu And Kashmir) Journal of Agricultural and Biological Science, 1(2) :35-40, August, ISSN 1990-6145.
  • Orman, Ş. ve M. Kaplan. 2000. İki farklı kükürt kaynağının kireçli toprakların ph’sı üzerine etkileri, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13 (2):171-179.
  • Özeker, E. ve A. Mısırlı. 1999. Bazı turunçgil tür ve çeşitlerinde yaprak özellikleri ve stoma dağılımının incelenmesi, Türkiye III. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, s: 917-921, Ankara.
  • Patel, PC., M.S. Patel and N.K. Kalyanasundaram. 2001. Response of chlorotic acid lime to iron and sulphur fertilization, Journal of the Indian Society of Soil Science, 49(2): 295-300.
  • Pearson, D., and Churchill, A.A. 1970. The Chemical Analysis of Foods. Gloucester Place, London 104:233
  • Pınar, S. 1994. Alkali Reaksiyonlu Topraklarda Kükürt Uygulamalarının pH ve Bazı Bitki Besin Elementlerinin Alınımı Üzerine Etkileri, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, s. 25-26, Bornova.
  • SAS Institute. 1989. Inc.SAS/STAT user’s guide:Version 6.0 Ed.,SAS Institute Inc., Cary, NC.
  • Soliman, M. F., S. F. Kostandi and M.L. Beusichem-Van. 1992. Influence of Sulphur and Nitrojen Fertilizer on the Uptake of Iron, Manganese and Zinc by Corn Plants Grown in Calcareous Soil Comm. Soil Sci. Plant Anal. 23 (1289-1300).
  • Tüik. 2005. Türkiye İstatistik Kurumu. Bitkisel Üretim İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr. Erişim: Aralık 2008.
  • Yener, H. 1997. Gediz Ovası Alluvial Topraklarında Kükürt Uygulamasının Bitkilerde Gelişme, Besin Maddesi Alınımına ve Verime Etkisi. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora tezi, Bornova.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Murat Güneri Bu kişi benim

Adalet Mısırlı Bu kişi benim

İbrahim Yokaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2010
Gönderilme Tarihi 25 Kasım 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 47 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Güneri, M., Mısırlı, A., & Yokaş, İ. (2010). İnterdonat Limon Çeşidinde Kükürt, Jips ve Amonyum Sülfat Uygulamalarının Toprak Reaksiyonu, Vejetatif Gelişme ve Meyve Özellikleri Üzerine Etkileri. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 47(1), 1-9.

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.