B u çalışma Antalya ekolojik koşullarında sera domates yetiştiriciliğinde kışın meydana gelen düşük sıcaklıkların polen canlılığını sınırlayıcı etkisine karşılık uygulanacak düzenli sınırlı bir ısıtmanın polen canlılığı üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada tek ürün olarak yetiştiriciliğe bir domates çeşidi olan M-19 F1, Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Araştırma ve Uygulama Alanı’nda yer alan cam seralarda yetiştirilmiştir. Çiçeklenme periyodu boyunca çiçek örnekleri düzenli olarak alınmış ve polen canlılığı in vitro polen çimlendirme yöntemiyle belirlenmiştir. Polen çimlenme oranı ısıtmasız serada 22.11.06 ve 07.03.07 tarihleri arasındaki zaman periyodunda ortalama 8.4 oC minimum sıcaklıkta %34.72 iken, aynı periyotta minimum sıcaklık 10oC olacak şekilde ısıtılan serada %44.28 olarak kaydedilmiştir. Çalışma sonucunda minimum sıcaklık 10oC olacak şekilde yapılacak düzenli ısıtmanın in vitro polen çimlenme oranını arttırdığı belirlenmiştir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2010 |
Gönderilme Tarihi | 25 Kasım 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 47 Sayı: 3 |